Seçim Hazırlığı mı?

Hükümet kanadı seçimlerin 2023 Haziran ayında yapılacağında ısrar etse de özellikle dar ve sabit gelirliler üzerinde yapılan iyileştirme çalışmaları, seçimlerin 2022 ilkbaharında yapılacağı tezini güçlendiriyor

Seçim Hazırlığı mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son yıllarda Ak Parti iktidarını en çok zora sokan ve eleştiri aldığı konuların başında hayat pahalılığı ve bunun karşısında eriyip giden maaşlar oluyor.

Ak Parti’nin MKYK toplantılarında da bu konuda halkın eleştirileri, gündeme gelirken çözüm önerileri ve iyileştirme programları da görüşülüyor.

Özellikle elektrik ve doğalgaza gelen zamlar ile temel tüketim malzemelerinde yaşanan aşırı fiyat artışları, halkı olumsuz etkiliyor ve bu durumun faturası da iktidara çıkartılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaşanan bu gerçeklere ve tepkilere kayıtsız kalmadı ve bir dizi çalışma için gerekli talimatları verdi.

HANGİ ALANDA ÇALIŞMA YAPILIYOR?
Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, özellikle dar ve sabit gelirlilere bir nebze nefes aldıracak çalışmalar için ilgili bakanlıklara verdiği talimat çerçevesinde özellikle dar ve sabit gelirlilerin hayat pahalılığından en az etkilenecek şekilde birçok alanda iyileştirme yapılması planlanıyor.

ASGARİ ÜCRET ARTIRILIYOR
Düzenlemeler kapsamında asgari ücrete iyileştirme yapılıyor. Düşünülen rakam ise 3.500 TL. Ancak bu rakamın yapılan zamlarla çalışanı ne kadar rahatlatacağı yanında işverenlerin işçi çıkartmalarına engel olup olmayacağı endişesi yaratıyor.

EMEKLİ MAAŞLARINA DÜZENLEME
Yapılacak düzenlemeler ile geçim sıkıntısı yaşayan en önemli kesim olan emeklilerin maaşlarına da enflasyonun etkisinden korumak amacıyla zam yapılacak. 

EYT’LİLERİN BEKLENTİSİ SON BULUYOR
Hemen her seçim döneminde gündeme gelen ancak bir çözüm bulunamadığı için muhalefetin de vaatler listesine giren ve uzun süreden beri üzerinde çalışılan EYT’liler için de çalışma yapılacak. Getirilecek bir kriter ile emeklilikte yaşa takılanlar kademeli olarak emekli olabilecek.

DAR GELİRLİLERE YARDIM
 Dar gelirli kesimlere yapılan sosyal yardımların miktarı artırılacak. 2021 yılında 65 Milyar sosyal yardımlar 2022 yılında yüzde 85 artarak 104 Milyar Lira olacak.
Bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kış mevsimi boyunca ihtiyaç sahibi vatandaşların yakacak ve elektrik giderlerine katkıda bulunmak için toplam 2,5 milyar lira yardım verecek.

GÜBRE DESTEĞİNDE YÜZDE YÜZ ARTIŞ
 Üretim girdilerindeki maliyetlerin artması sonunda tarlasını ekemeyen çiftçiye de bu kapsamda yüzde yüze varan gübre desteği geliyor. 

Bu konuda ilk adım atıldı ve Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, gübre desteğini bu yıl hasat edilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için yüzde 25, 2022 yılı için tüm ürünlerde yüzde 100 artırarak ödeyeceklerini açıkladı.

Bu uygulama ile buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 16 lira olan gübre desteği, 2021 yılı üretimi için dekara 20 lira, 2022 üretim yılı için de dekara 32 lira ödenecek.

KAMU BORÇLARINA AF YA DA ÖDEME KOLAYLIĞI
Yapılan çalışma ile vergi, harç ve özellikle üniversite öğrencilerinin kredi borçlarının ödemelerine yönelik af ya ödeme kolaylığı yapılacak. Özellikle üniversiteden mezun olan ancak iş bulamadığı için çalışamayan  ve kredi borcunu ödeyemediği için icra işlemi başlatılan on binlerce genç bu haberi dört gözle bekliyor.

SOSYAL DESTEKLER ARTIYOR
Engelli, dul, yetim, bakıcı, yaşlılık maaşı ve sosyal yardım alanlara da önemli destekler ve maaş artırımları geliyor.

2022’DE HAYATA GEÇECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan bu ve benzer iyileştirmeler için hazırlanan çalışma taslakları son olarak yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulacak ve 2022 yılı içerisinde hayata geçirilecek.

İKİNCİ BİR KIŞ RİSKİ
Ak Parti, bu çalışmasıyla 2021 kışıyla birlikte özellikle dar gelirlileri ciddi anlamda zorlayan ve siyasi tercihlerini değiştirmek zorunda olan konulara çözüm bulmak için çalışmalarını yürütüyor. Yapacağı çalışmalar neticesinde ikinci bir kışa girmeden ve muhtemelen 2022 ilkbaharında seçime gitmeyi planlıyor.

Ekonomide yaşanan olumsuzluklar ve bunun yansıması olarak halkın günlük yaşamına etkisinin seçmen tercihlerindeki önemini çok iyi bilen Ak Parti, bu kışın olumsuzlarını yaşayan vatandaşlara ikinci bir zor kış yaşatmadan önce seçime girme konusunda teşkilat eğitimlerine hız verdiğini ve bununla erken seçime hazırlık yapıldığını öne süren siyasi gözlemciler, bu konuda teşkilatların da sandık müşahit eğitimlerine hız verdiğine dikkat çekiyorlar.

ANAYASA NE DİYOR?
Anayasa’da yer alan; “Ara seçim her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden 30 ay geçmedikçe ve genel seçimlere 1 yıl kala ara seçime gidilemez.” hükmü gereğinde erken seçimin 24 Haziran 2023 tarihinden bir yıl önce yapılması şart.

Bu takvime göre olası bir erken seçimin ise 2022 yılının Mayıs ya da Haziran ayında yapılması planlanıyor.