Sebzeler Artık Balkonlarda Yetişiyor
Balkonda sebze yetiştiriciliği, binalarda oturan ve bir bahçeye sahip olmayan fakat sebzesini, meyvesini ve süs bitkilerini kendi yetiştirmek isteyen kişilerin son dönemde sıklıkla
Balkonda sebze yetiştiriciliği, binalarda oturan ve bir bahçeye sahip olmayan fakat sebzesini, meyvesini ve süs bitkilerini kendi yetiştirmek isteyen kişilerin son dönemde sıklıkla başvurduğu bir yol. Toprak ile uğraşmayı seven, hormonsuz sebze ve meyvelerini kendi yetiştirmek isteyenler balkon sebzeciliğini bir hobi haline getirerek hem hormonsuz sebze yetiştirmiş olmanın hem de dalından sebzeleri toplamanın zevkini yaşıyor.
Elazığ’ da sebze, meyve ve süs bitkisi tohum ve fide satışını yapan Gani Bakırcı, bahar mevsimine girdikten sonra fide satışlarında artış meydana geldiği, sadece bahçelerde değil apartmanlarda oturan insanlarında fide alışverişini yaptığını, balkon bahçeciliğini bir hobi olarak geliştirdiğini söyledi. Bakırcı, balkon yetiştiriciliği ve balkonda yetiştirilmeye elverişli sebzeler hakkında şu bilgileri verdi:” Baharın gelmesi ile özellikle yeşilliklerde; maydanoz, marul, roka, nane, tere, soğan fide ve tohum satışlarında bir atış var. Patlıcan, biber, domates fidesi de balkon yetiştiriciliği yapanların kolaylıkla alıp yetiştirebildiği sebzeler. Balkonda sebze yetiştirenler ya da varsa yetiştirmek isteyenler saksıda sebzelerini kolaylıkla yetiştirebilirler. Tırmanıcı ve ağır sebzeler içinde bir destek kurularak yetiştirilmesi, bodur sebzelerin dikilmesinde daha iyi sonuç alınır. Yeterli su ve besin aldığında diğer sebze türleri de saksı da yetiştirilebilir.
Elazığ’ da saksı da sebze yetiştiriciliği artış göstermeye başladı. Köyü ve bahçesi olmayanlar hazırını almak yerine kendi istedikleri sebzeyi kendileri yetiştirmeye başladı insanlar. Çimlenme oranı 7 ile 10 gün arası olan yeşillikler, ekimi en çok yapılan sebzeler arasında. Yeşilliğin yanında asma domates, süs biberi ve asma salatalık da çok fazla ekiliyor. Sebze dışında gül, gece sefası gibi bazı süs bitkilerini güzel görüntü oluşturmak açısından yetiştirenlerde var. Yeni nesil özellikle balkon hobisine yönelmiş durumda, sebzelerini organik olarak kendileri yetiştirmek istiyor. Bunun için bahar ve yaz ayları da yetiştirmek için en ideal zamanlar, şimdi ramazanın da gelmesiyle yetiştiriciliğe daha çok ağırlık verilmeye başlandı.”