Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır'dan, Işıkver'in Önergesine Cevap

MHP Elazığ Milletvekili Semih IŞIKVER tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR tarafından yazılı olarak cevaplandırması talebiyle 11 Haziran 2024 tarihinde TBMM'ye sunulan 277 sayılı önergeye cevap verildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır'dan, Işıkver'in Önergesine Cevap
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bakan KACIR Çamyatağı sanayi alanının yapımına en kısa sürede başlanacağı, yeni küçük sanayi siteleriyle ilgili Elazığ’dan bir talep olması halinde ise değerlendirileceğini söyledi.

IŞIKVER SORU ÖNERGESİYLE ELAZIĞ EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMLİ KONULARI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIMIŞTI

MHP Elazığ Milletvekili Semih IŞIKVER tarafından 11 Haziran 2024 tarihli soru önergesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR’ın yazılı olarak cevaplandırılması talep edilen sorular:

1- 12 Ocak 2024 Tarihli ve 32427 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre Elazığ İli, merkez ilçede bulunan alanın Çamyatağı Sanayi Alanı olarak belirlenmesine, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun geçici 17’nci maddesi gereğince karar verilmiştir. Buna göre Tasarruf tedbirleri kapsamında yüzde 65’i tamamlanan yatırımlar haricinde yeni yatırımlara başlanılmaması kararı doğrultusunda Elazığ sanayisi, istihdamı ve ekonomisi için çok önemli olan bu projeye başlanılacak mıdır?

2-  24 Ocak 2020 Elazığ depreminde resmi kayıtlara göre yıkılan toplam işyeri sayısı 3 bin 700’dür. Kahramanmaraş merkezli depremlerle birlikte Elazığ’da yıkımı gerçekleştirilen işyeri sayısı 7 binler seviyesine ulaşmıştır. Elazığ’da ekonominin deprem öncesi döneme gitmesi ve ekonominin olmazsa olmazı olan fiziki mekan ihtiyaçlarının karşılanması hususunda ivedi tedbir düşünülmekte midir?

3- Elazığ l. Küçük Sanayi Sitesi, 1976 yılında 780 işyeri olarak açılmış; sonraki yıllarda yapılan ilavelerle 1.025 işyeri kapasitesine ulaşmıştır. Bu sitede halihazırda 5 bin kişi istihdam edilmektedir. Ancak 3 büyük deprem yaşayan Elazığ KSS’de işyerlerinde hizmet veren esnaflarımız can ve mal güvenliği için tedirgindir. Bugün Elazığ ve çevre illere hizmet veren Elazığ Merkez Küçük Sanayi Sitesi ihtiyaçları karşılamaktan uzaklaşmıştır. Bu nedenle Çamyatağı Küçük Sanayi Sitesi’nin 952 bin m2 olan alanının büyütülerek sektörel sanayi sitelerinin çeşitliliğinin ve sayısının artırılması planlanmakta mıdır?

BAKAN KACIR’IN ÖNERGEYE YAZILI CEVABI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR tarafından Önergeye yazılı olarak şu cevap verildi:

Depremzede Elazığ ilimizdeki sanayici ve esnaflarımızın yaralarının sarılarak bölgede sanayi üretimi, istihdam ve ekonomik büyümenin yeniden tesis edilmesi hususundaki proje ve çalışmalara bakanlığımız sorumluluk alanı dahilinde titizlikle devam edilmektedir.

Elazığ Valiliği’nin  Çamyatağı mevkiindeki bir alanın Elazığ Çamyatağı Sanayi Alanı olarak ilan edilmesi talebi çerçevesinde, söz konusu alan 11/01/2024 tarih ve 8070 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla ilan edilmiştir. Çamyatağı sanayi alanında işyerleri depremde yıkılan veya ağır hasar gören işletmeler için yeni işyerlerinin yapımına en kısa sürede başlanılması planlanmaktadır.

“SANAYI SİTESİ İÇİN HENÜZ BAŞVURU YAPILMAMIŞ”

Bakanlığımıza, Elazığ ilimizde yeni bir sanayi sitesi kurulması için yapılan herhangi bir resmi başvuru bulunmamaktadır. Bu yönde resmi başvuru yapılması durumunda “Sanayi Sitesi Yapı Kooperatiflerinin Kredi Kullanımına İlişkin Yönetmelik Kapsamında” değerlendirilebilecektir.

MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver

Elazığ İletişim Merkezi