Şamcı: 'içme suyu ihtiyacını Keban Baraj Gölünden gidermeyi planlıyoruz'

Kuzova'da uygulanacak olan projenin Türkiye'de bir ilk ve örnek proje olacağını ifade eden DSİ 9. Bölge Müdürü Sebahattin Şamcı, Elazığ'ın içme suyu sorununu Keban Baraj Gölü'nden getirilecek su ile karşılamayı hedeflediklerini dile getirdi

Şamcı: 'içme suyu ihtiyacını Keban Baraj Gölünden gidermeyi planlıyoruz'

DSİ 9. Bölge Müdürü Sebahattin Şamcı, bölge müdürlüğü olarak Elazığ’da yaptıkları çalışmaları ve 2025 yılı projelerine hakkında Hakimiyet Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu. 

Şamcı: 'içme suyu ihtiyacını Keban Baraj Gölünden gidermeyi planlıyoruz'

Projeler arasında Kuzova’da ilk defa tarla sulamalarında uygulanacak otomasyon sistemi Türkiye’de bir ilk olup örnek bir proje olacağını ifade eden Şamcı, Keban Baraj Gölü’nden getirilecek su ile de Elazığ’ın içme suyu sorununu çözmeyi hedeflediklerini söyledi. 

ELAZIĞ’IN İÇME SUYU SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN PLANIMIZ HAZIR

Şamcı yaptığı açıklamada, “Elazığ ilinin 2055 yılında doğum oranı ve su ihtiyacına göre istatistiklere göre tahmin edilen nüfusu yaklaşık 675 bin olacaktır.  Hamzabey Barajı’nda Elazığ Belediyesi 28 milyon m³ su almaktadır. Tarhana iletim hattının 2025 yılında faaliyete girmesiyle baraja yıllık 6 milyon m³ su ilave edilecektir. Hatunköy barajından yıllık 28,76 milyon m³ su içme suyuna ilave yapılması son proje aşamaya geldi. Bütün bunlara rağmen Elazığ 2055 yılı içme suyu cazibe ile karşılanmamaktadır.  Keban Baraj Gölü’nden GES ile içme suyu getirilmesi planlamasına aldık. Bunun rantabl çalışmasını yapıyoruz.  Bu suyun basma yüksekliği ne olur, en ekonomik nereden getirebiliriz gibi teknik konuları çalışıyoruz. Amacımız Elazığ’ın içme suyu sorununu tamamen çözmek” diye konuştu. 

Şamcı: 'içme suyu ihtiyacını Keban Baraj Gölünden gidermeyi planlıyoruz'

“ELAZIĞ, TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA YAĞIŞ ALIYOR” 

Elazığ’ın ihtiyaç duymakta olduğu suyun depolanması, modern iletim ve sulama sistemleri ile halka arz edilmesi için 9. Bölge Müdürlüğünün özverili çalışma yaptığını ifade eden Şamcı “DSİ 9. Bölge Müdürlüğü olarak görev alanımız 38.661 km² Türkiye yüzölçümünün % 5’ini Elazığ, Malatya, Tunceli, Bingöl ve Erzincan Kemaliye ilçesini kapsamakta ve ülke nüfusunun % 2’si yani 1.727.174 kişi bölgemiz sınırları içerisinde yaşamaktadır. Elazığ 9.153 km² yüz ölçümüne, 1.067 rakıma, toplam 604.411 kişilik nüfusa sahiptir. Türkiye’nin yıllık yağış miktarı 574 mm/yıl mertebesindedir. Elazığ’ın yıllık yağış ortalaması ise 551 mm/yıl düzeyinde olup Türkiye’nin yıllık yağış ortalamasının altında yağış almaktadır. Elazığ’ın yeraltı ve yerüstü su potansiyeli 7.246 hm³/yıl seviyesindedir. Suya yüksek oranda ihtiyaç duyan illerimiz arasında bulunmaktadır. Elazığ’ın ihtiyaç duymakta olduğu suyun depolanması, modern iletim ve sulama sistemleri ile halka arz edilmesi için 9. bölge müdürlüğümüzce özverili çalışma yapılmaktadır” dedi. 

DSİ OLARAK ELAZIĞ’DA 16 BARAJ YAPTIK 

Müdür Şamcı:“DSİ 9. Bölge Müdürlüğü bünyesinde Elazığ için yapılacak yatırımlarda kullanılmak üzere 680 milyon TL ödenek verilmiştir. Elazığ’da yapılan yatırımların büyüklüğü ve ihtiyaçların aciliyetine göre 470 milyon TL ek ödenek temin edilmiş ve toplam ödenek miktarı 1,15 milyar TL olmuştur. Sene başı ödenek miktarına göre ödenek artışı sağlanmıştır. Bölge Müdürlüğümüzce yapılan etüt çalışmaları neticesinde 78 bin 096 hektar alana ekonomik olarak sulanabilir arazi olduğu tespit edilmiştir. 25 bin 360 hektar alan sulamaya açılmış, 27 bin 769 hektar alanda sulama tesislerinin inşaatına devam edilmekte, 24 bin 967 hektar alanda planlama ve proje süreci devam etmektedir.  Bugüne kadar Bölge Müdürlüğümüzce Elazığ’da 16 adet baraj, 3 adet yeraltı depolaması, 8 adet HES, 14 adet sulama tesisi, 3 adet içme suyu tesisi, 4 adet arazi toplulaştırma ve 53 adet taşkın koruma tesisi olmak üzere toplamda 101 tesis vatandaşın hizmetine sunulmuştur. Ayrıca yatırım ve uygulama planında 82 adet yapım işi, 47 adet planlama ve proje, 79 adet onarım ve diğer işler olmak üzere 208 adet iş bulunmaktadır” diye kaydetti. 

Şamcı: 'içme suyu ihtiyacını Keban Baraj Gölünden gidermeyi planlıyoruz'

“ULUOVA SULAMA PROJESİNDE YÜZDE 35 FİZİKİ GERÇEKLEŞME SAĞLANDI”

Devam eden sulama çalışmaları ile ilgili bilgi veren DSİ 9. Bölge Müdürü Sebahattin Şamcı, “Uluova Sulaması 1.Kısım: Elazığ ilinin verimli ovalarından olan Uluova ovasındaki 14.339 hektar alanın borulu/basınçlı modern suluma teknikleri ile sulanmasına hizmet edecek ve yapımına devam edilen sulama tesisi inşaatımızdır. %35 mertebesinde fiziki gerçekleşmesi sağlanmış olup çalışmalara devam edilmektedir. Uluova Sulaması Pompa İstasyonu: Elazığ Uluova ovasını sulayacak pompajlı sulama tesislerinin terfi merkezidir. İhale süreci tamamlanan işe 2025 yılında başlanılması hedeflenmektedir.” dedi.

“KUZOVA SULAMA PROJESİ TÜRKİYEDE BİR İLK OLACAK”

Kuzova Pompaj Sulaması Otomasyon İşleri 1. Kısım projesi ile Elazığ ilinde bulunan sulama tesislerinin uzaktan kontrolünün sağlanması, sisteme ve kullanıcıya verilen su miktarının anlık olarak izlenmesi, suyun kapatılıp/açılması, toprağın suya doygunluk derecesinin tespit edilmesi durumlarına  uzaktan erişimi sağlanacağını ifade eden Şamcı, “Tesislerin devreye alınması ile su israfı önlenecek, topraktaki tuzlanmanın önüne geçilecek, verim düşüklükleri öğrenebilecek ve vatandaşın zaman, emek ve para kaybı engellenecektir.” dedi.

Şamcı: 'içme suyu ihtiyacını Keban Baraj Gölünden gidermeyi planlıyoruz'

ARICAK SULAMA PROJESİ

Elazığ-Arıcak Deştek Regülatörü ve Sulaması İkmal projelerinin 628 hektar alanı sulayacak sulama tesisi olduğunu ifade eden Şamcı; “2025 yılında işe başlanılması hedeflenmektedir. Elazığ-Kanatlı Sulaması Sanat Yapıları: 7.092 hektar alanı sulayan tesisimizdir. Tesisin yapım süreci tamamlanmıştır. İşletme aşamasında yaşanan su kayıplarının önlenmesi ve su israfının engellenmesi amacıyla tesise ön ödemeli sayaç takılması işimizdir. Tesis 2024 ve 2025 yıllarında iş kapsamında işletilecektir.” dedi.

DSİ TARAFINDAN PLANLANAN SULAMA PROJELERİ 

 DSİ 9. Bölge Müdürlüğünün planlanan sulama projeleri hakkında da bilgi veren Bölge Müdürü Şamcı bu projelerin hangileri olduğunu şu şekilde sıraladı:

- Baskil Odabaşı Göleti Sulaması İkmali: 535 hektar

-Karakoçan Yukarıovacık Göleti Sulaması: 371 hektar

-Keban Altıyaka Göleti Sulaması: 863 hektar

-Merkez Mastardağı Mikrohavzası Sulamaları: 800 hektar

-Palu Akbulut Mikrohavzası Sulamaları: 499 hektar

-Palu Beyhan Mikrohavzası Sulamaları 1. Kısım: 745 hektar

Şamcı: 'içme suyu ihtiyacını Keban Baraj Gölünden gidermeyi planlıyoruz'

“GÖLET PROJELERİMİZE DEVAM EDİYORUZ”

Sulamada önemli bir misyon üstlenen gölet projeleri hakkında da bilgiler veren Şamcı:

-Elazığ-Karakoçan Yukarıovacık Göleti: 371 hektar alanı sulamaya hizmet edecek göletimizdir. İhale süreci tamamlanmış, 2025 yılında işe başlanılması hedeflenmektedir.

-Elazığ-Keban Altıyaka Göleti: 863 hektar alanı sulamaya hizmet edecek göletimizdir. İhale süreci tamamlanmış, 2025 yılında işe başlanılması hedeflenmektedir.

İÇME SUYU ÇALIŞMALARI

İlimize içme suyu sağlayan barajlar ve çalışmalar hakkında da bilgi veren DSİ Bölge Müdürü Şamcı; şunları söyledi: 

-Elazığ İçme suyu İsale Hattı 2.Kısım: Elazığ iline 28,15 hm³/yıl içmesuyu temin eden tesisimizdir. Tesisin yapım süreci tamamlanmış ve işletmeye alınmıştır. 

-Elazığ-Palu ve Kovancılar İlçe Merkezleri İçmesuyu Arıtma Tesisi İkmali: Palu ve Kovancılar ilçelerine iletilecek içme suyunun arıtılması amacıyla 5.500 m³ gün arıtma kapasiteli tesisimizdir. Tesisin yapım süreci tamamlanmak üzere olup, teçhizatların montaj sürecine devam edilmektedir. -Tarhana Regülatörü ve İletim Tüneli Yapımı: Elazığ’ın başlıca içme suyu kaynaklarından biri olan Hamzabey Barajı’na 6,38 hm³/yıl su takviyesi sağlayacak tesisimizdir. Tesisin yapım sürecine başlanılmış, 2025 yılında hizmete alınması hedeflenmektedir. Kış aylarında Tarhana Çayında ihtiyaç duyulmayan ve boşa akan suyu Hamzabey Barajına ileterek Elazığ’ın içmesuyu ihtiyacına katkı sağlayacaktır” diye konuştu. 

Şamcı: 'içme suyu ihtiyacını Keban Baraj Gölünden gidermeyi planlıyoruz'

“TAŞKIN KORUMA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR” 

2025 yılında taşkın koruma çalışmalarının bitirilmesinin hedeflendiğini ifade eden Şamcı; “Hankendi Dilek Mahallesi, Sivrice merkez taşkın zararlarından korunması, Arıcak İlçe merkezi La Deresi üst havza tedbirleri ikmali, Erimli Beldesi üst havza tedbirleri ikmali, Maden’nin Işıktepe, Çitli köyleri ikmali olmak üzere 488 dekar arazi taşkın risklerine karşı korunmuştur. Ağın İlçe merkezi 1.Kısım, Elazığ-Merkez Gümüşkavak Mahallesi 2. Ve 3.kısım ikmali, Korucu Köyü 2.Kısım, Kuşhane Köyü 2.Kısım, Sedeftepe, Hoş, Kıraç ve Güzelyalı Köyleri Islahı 1.Kısım,Karakoçan Karşıyaka Mahallesi Ohi Deresi 2.Kısım, Yenice ve Yeniköy Köyleri, Keban Beydeğirmeni Köyü, Maden Plajköy Köyü, merkez Cevizdere Köyü, Palu’nun Akyürek, Bozçanak, Bölükelma, Büyükçaltı, Küçükçaltı ve Atikköy ve Karasalkım köyleri, Sivrice’nin Gölbaşı Mahallesi ve Kösebayır Köyü 2025 yılında taşkın koruma çalışmaları bitirilmesi hedeflenmektedir” diye kaydetti. 

  ARAZİ TOPLULAŞTIRMA VE TİGH FAALİYETLERİ 

DSİ 9. Bölge Müdürü Şamcı, “Arazi toplulaştırma çok güzel bir uygulama oldu. Çünkü vatandaşın bütün parsellerine ulaşabilmesi için yol yapıyoruz. Arazi taramalarından sonra toprak sınıflarını belirliyoruz.  Bu derecelendirmeye göre vatandaşların başka yerlerdeki arazilerini mümkünse bir araya getirmeye çalışıyoruz.  Veraset ve satış yoluyla parçalanmış tarım arazilerinin mümkün olduğunca birleştirilmesi, mümbit tarım arazilerinin verimli bir şekilde işlenilmesi, ürün veriminin arttırılması, elde edilen ürünün pazara kolayca ulaşması sağlamak amacıyla toplulaştırma işlemleri yapılmaktadır. Bölge Müdürlüğümüzce yapılan çalışmalar neticesinde Elazığ’da şimdiye kadar 115 bin hektar toplulaştırmaya uygun alan olduğu tespit edilmiştir. 49 bin 640 hektar alanda toplulaştırma yapılarak tescil işlemleri tamamlanmış, 1685 hektar alanın tescil işlemlerine devam edilmektedir.3 adet toplulaştırma işlerinin tamamlamasıyla 4 bin 200 hektar alanda toplulaştırma yapılarak 584 km tarla içi ulaşım yolu yapılacaktır. Elazığ 1.Kısım AT ve TİGH, Elazığ-Kovancılar ve Karakoçan arazi toplulaştırma sahasındaki tarla içi yolların yapılması, Elazığ-Uluova arazi toplulaştırma sahasındaki kanaletlerin kaldırılması ve tarla içi yolların yapılması çalışmaları devam ediyor. 2025yılında ise;  Elazığ Palu Köklüce Sulaması AT ve TİGH, Elazığ Kuzova 1.ve 2.Kısım AT ve TİGH tamamlama ve tahliye kanalları, Elazığ 2.Kısım (Cip, Kalecik, Uluova İlave ve Baltaşı Sulamaları) AT ve TİGH projelerinin ihalesi yapılması hedeflenmektedir” dedi. 

“İŞ MAKİNELERİMİZİN YAPTIĞI ÇALIŞMALARLA, 53 BİN 243 VATANDAŞIMIZ FAYDALANMIŞTIR” 

Şamcı son olarak, “DSİ Genel Müdürlüğünün kuruluş gayelerinden biri de, makine parkında yer alan iş makinelerinin efektif kullanımının sağlanarak vatandaşlara hizmet etmektir. DSİ 09. Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan iş makineleri vasıtası ile 76 adet makineli çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde 73 yerleşim yeri, 25.000 dekar arazi taşkınlara karşı korunmuş olup, 55.243 vatandaşımız yapılan çalışmadan faydalanmıştır” ifadelerini kullandı.