SAKİNLEŞMEK İSTİYORSANIZ BALIKLARI İZLEYİN!

Küçük ve renkli evcil hayvanların insanı dinlendirdiği,pozitif enerji vererek huzur ve mutluluk sağladığı psikolojik araştırmalarda görülmüştür

SAKİNLEŞMEK İSTİYORSANIZ BALIKLARI İZLEYİN!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Küçük ve renkli evcil hayvanların insanı dinlendirdiği,pozitif enerji vererek huzur ve mutluluk sağladığı psikolojik araştırmalarda görülmüştür.Mesela, kanaryaların narin yapıları ve renkli tüyleri kendisini izleyen insanları sakinleştirerek yüzlerinde bir tebessüm oluşturur.Bunun üzerine bir de kendine has o muazzam ses eklenince ,adeta insanoğlu için terapi başlamış olur.
 

İlk önce akvaryumu alma nedenimiz nedir? Dekoratif amacıyla mı? Çok sevdiğiniz bir balığı beslemek mi? İzlerken stres atayım mı?Daha birçok sorunun cevabını almak üzere Oğuz Akvaryum sahibi Özkan POLAT ve Aslan ASLAN bey’den bilgiler aldık..

KISACA SİZİ TANIYABİLİRMİYİZ?

Ben Özkan POLAT.Bu sektörü 1976 yılından beri yapmaktayız.Su ürünleri mezunuyum.Alanımızda canlı hayvanlarda balık,kedi,köpek,kuş
ve evcil ürünlerin tüm malzemeleri elimizde mevcut.

BALIK TÜRLERİNDEN BAHSEDERMİSİNİZ?

Hemen hemen 45-46 tür balığımız var.Bunların tropikal türleri olmakla birlikte japon türleri,ciklet türleri Amerikan türleri ciklet türleri var.Melek grubu var canlı doğum yapan balıklar var.Akvaryum balıkları arasında en çok tercih edilen balık türleri tatlı su akvaryumu balıklarıdır. Balıklar akvaryum sahiplerinin zevklerine göre döşenir ve akvaryumlara uygun balıklar tercih edilir. Genel olarak birbirine uyumlu türlerden oluşan karma akvaryumlar tercih edilse de. Bazı akvaryumlarda tek tür balık beslenir. “Canlı Doğuranlar” olarak bilinen balık türleri de ülkemizde oldukça yaygın olarak beslenir. Bu balıklara canlı doğuranlar denmesinin nedeni yumurtalarını dışarı atmamalarıdır. Dişi balıklar yumurtaları kendi içlerinde tutar ve yavrular yumurta çatladıktan sonra anne karnından dışarı çıkarlar. Bu sebeple bu tür balıklarda akvaryumlarda tek tür olarak beslenir ve hamile dişiler doğum zamanlarında akvaryum içerisinde diğer balıklardan ayrılır. Bunun nedeni canlı doğacak yavruların diğer büyük balıklara yem olmamasıdır.Tetra balıkları,pilati var.

JAPON BALIKLARI HAKKINDA BİLGİ VERİRMİSİNİZ?

En yaygın olarak beslenen balık türüdür. Özellikle çocukların akvaryumlarda ilk tercihi japon balıklarıdır. Boyları 20 cm’ye kadar ulaşabilir ve 15 yıl kadar yaşayabilirler. Erkek ve dişileri birbirinden ayırt etmek zordur. Akvaryum zeminine gelişi güzel yumurtlayarak çoğalırlar. Sıcaklık 10 ºC’nin altında değil ise yumurtadan yavrular 7-10 gün arasında çıkarlar. Japon balıkları hem etçil hem otçul oldukları için bu minik yavruları yiyebilirler. Onun haricinde japon balıkları çok küçük olmadıkları takdirde diğer akvaryum balıklarına karşı uysaldır. Tüm otçul balıklarla yaşayabilir. 5-30 ºC sıcaklıkta yaşayabilirler. Onlar için akvaryumda ısıtıcı kullanmanıza gerek yoktur. Sadece bazı özel üretim türlerin yapıları hassas olduğu için 18-23 ºC’de ılık suda yaşayabilirler. Japon balıklarının akvaryum zemininde midye kırığı diye tabir edilen iri kum taneleri bulundurulmalıdır. Bu balıklar ağızlarıyla akvaryum zemininde sürekli yiyecek aradıkları için ağız dolusu bir kumu zeminden alıp geri bırakmaları ile tanınırlar. Japon balıkları bakımı ile ilgili en önemli konu doğru beslenmeleridir. Bu balık türü asla doymaz. Siz ne kadar yiyecek verirseniz o kadar yerler. Gereğinden fazla yem verirseniz kabız olurlar. Japon balıklarının en yaygın ölüm sebebi kabızlıktır. Bunu önlemek için balıklarınızı düzenli ve doğru beslemelisiniz. Ayrıca yaklaşık olarak 10 günde 1 haşlanmış ıspanak yada kabuğu soyulmuş bezelye parçaları vermeniz sindirim sistemlerinin daha doğru çalışmasını sağlar..

SUSUZ AKVARYUMLAR HAKKINDA BİLGİ?

Tatlı su haricinde susuz akvaryumlarımızda var.Teraryumlar genellikle bitkiler, sürüngenler ve bilimum böcekler için hazırlanan suzuz akvaryumlardır... Aslında susuz akvaryum cümlesi yanlış bir tabir olmaktadır. Çünkü Akvaryum kelimesi "Aqua" yani "Su" kelimesinden türemiştir. İngilizce'si Aquarium'dur ve "Su ortamı" gibi bir anlama gelir... Teraryumlarda bu şekilde oluşmuş bir kelimedir. İngilizcesi "Terrarium" yani "Terrain" kelimesinden türemiştir. Terrain arazi demektir. Yani bu durumda anlaşılıyor ki Teraryumlarda su bulunmamaktadır.

AKVARYUMDAKİ SU KOŞULLARINDAN BAHSEDERMİSİNİZ?

Beslenişi ve temizliği açısından kolay gibi görünen balıkların akvaryum bakımı belirli sürelerde yapılmalıdır.Balıkların yaşadığı alana göre bu süre farklılık gösterebilir. Örneğin, küçük bir fanusta beslediğimiz balıklarımız için suyun değişme süresi ve fanus temizliği 2 ila 3 gün arasında değişmektedir. Değişmesi gereken suyun 1 gün dinlendirilmiş olmasına özen göstermeliyiz. Günaşırı yenilenen su bu sevimli dostlarımızın ölümüne sebebiyet verebilir.Küçük bir fanusta bu işlemi yapıyorsak dikkat etmemiz gereken aşırı balık sayısından kaçınmak ve fanusu olabildiğince canlı bitkilerle süslemektir.Bunun dışında dinlendirilmiş su ne çok fazla ılık ne de çok fazla soğuk olmalıdır. Balıklar suyun derecesine alıştıktan sonra uyum süreci biraz daha kolaylaşır ancak bu sıcaklık derecesi değiştiği anda balıkların ölümü kaçınılmazdır.Standart bir akvaryumun temizlenme süresi 3 hafta ila 3 ay arasındaki periyottur. Akvaryumda bulunan otomatik su temizleyiciler bir yere kadar etkilidir bunun için akvaryumun iç ve dış temizliğine özen gösterilmelidir.Mümkünse akvaryumda kullandığımız suyumuz tuzlu su olmalı ve akvaryumu muhakkak canlı bitkiler ve çakıl taşları ile süslemeliyiz.Tahmin edeceğiniz üzere temizleme işlemi sizleri biraz yoracaktır fakat bunun için baştada belirttiğim gibi ek malzemelerden faydalanabilirsiniz. Akvaryumun dış tarafı sert sünger veya herhangi bir temizleme bezi ile gün aşırı temizlenebilir. Akvaryum içerisinde bulunan malzemeler tek tek dışarı çıkarılarak yine temizlik bezimiz veya süngerimiz ile temizlenir. Su değişimi akvaryumda fanustan çok daha farklıdır.
Dikkat edilecek husus eğer akvaryumunuzda ışık, motor vb elektrikli gereçler bulunduruyorsanız bunları öncelikle fişten çekmenizdir. Su değişiminde izleyeceğimiz yol suyun tamamının yanı sıra dörtte birinin akvaryumdan alınarak yerine dinendirilmiş suyun ilave edilmesidir. Yapılan en büyük hata akvaryumdaki suyun tamamının boşaltılmasıdır bu hata balıkların suya uyum sürecini zorlaştımakta ve ölümlerine yol açmaktadır. Küçük bir not su değiştirme işleminden sonra derece motorumuzu 26 dereceye ayarlamamızdır balıklar için en uygun ısı derecesi budur . Akvaryumumuz sürekli temizlenmesine rağmen hala kirli ve yosunlu bir halde ise bu onu konumlandırdığımız yerin yanlış olmasından kaynaklanmaktadır bunun için çok fazla güneş ışığı almayan yerler tercih edilmelidir. Son olarak temizlik konusunda sık sık su değişiminden kaçınmanızı öneririm herşeyin fazlası zarar.

HASTA BALIKLAR VE HASTALIKLI AKVARYUMLAR İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Ben önce balığı hasta etmemeye bakarım, mümkün olduğunca periyodik ve temiz çalışırım. İlk toplu kayıplarım zaten hastalık nedeniyle olmuştur. Artık her akvaryumun balık yakalama kepçesi ayrıdır. Ciklet ve lepisteslerde kaya tuzu kullanıyorum. Hastalık belirtisi gördüğüm balıkları hemen ayırırım, tedaviyi başarıyla bitirmek bana büyük keyif verir. En sık karşılaşılan mantar için mikofish, beyaz benek için deef fix ürünlerini kullanıyorum.

BALIK HASTALIKLARI NELERDİR?

Akvaryumda uygun koşulların oluşmaması balıklarda ve diğer akvaryum canlılarında sağlık problemlerinin ortaya  çıkmasına neden olur.

Beyaz benek:Özellikle deri ve solungaçlarda gözle görülebilir beyaz noktacıklar şeklinde ortaya çıkar. Tropik karma akvaryumlarda 12-18 saat içinde hemen tüm balıklara bulaşır. Balıkların çoğu parazitlerle barış içinde yaşarlar ama huzursuzluğu kapıldıklarında bağışıklık sistemleri çöker ve bu parazitler çoğalır.Hazır olarak satılanlara düzenli kullanıldıklarında 3 gün içinde cevap veren bu hastalık başladığı ilk gün fark edildiğinde bulaşmaması konusunda etkili olunabilir. Bu tip hastalıklar için akvaryum malzemeleriniz arasında mutlaka bir beyaz benek ilacını hazır tutmanızda fayda vardır.Aynı hastalık deniz balıklarında da görülmektedir. Gri salgı hastalığı:Belirtileri beyaz benek hastalığındakilerle hemen hemen aynıdır.Aynı hastalık deniz balıklarında da görülür. Bu hastalığa neden olan parazitler ise ancak mikroskop altında görülebilirler.Balıklar,bu parazitlere tepki verirlerken renkleri solar ve hastalığa adını veren büyük miktarda salgı üretirler. Bu hastalığın tedavisi beyaz benek kadar kolay değildir.çünkü bu parazitler,tedaviye karşı direnç gösterirler,çözümlerin başında formalin banyosu gelir;bu konuda hekiminizden yardım almalı hastalığı ilerlemeden önceki dönemde kontrol altına almaya
çalışmalısınız. Mantar hastalığı:Özellikle göz,ağız,yüzgeç ve solungaç çevresinde beyaz pamukçuk-yün şeklinde büyümelerle kendini gösterir.Mantar enfeksiyonları daha çok zayıf düşmüş,yaralanmış balıkları etkiler ve bulaşır. Genel dezenfektan’dan çok Mantar hastalığı için hazırlanmış özel -larla düzenli tedavi sonucu kesin çözüm alınabilir. Yüzgeç(kuyruk)çürümesi:Bu hastalığın nedeni saldırgan yüzgeç yiyicileridir. Akvaryumunuz temiz değilse iyileşmesi zor olabilir.Hazır olarak satılan -lar,fark edilebilen erken dönemlerde sonuç verecektir. Solungaç Parazitleri:Normal olan balık birdenbire akvaryumun tabanında saklanmaya başlar. Olduğu yerde sdigeranabilir, rengi koyulaşmıştır, gözleri kararmıştır, ve çok sık nefes alıyordur. Bazen tabandan fırlar, özellikle solungaç kısımlarını dekorasyonlara sürter. Alt ön yüzgeçlerini oynatır. Bazen yüzeye yakın çıkar ve hareketsiz  durarak daha iyi nefes almaya çalışır. Solungaçlar ilk zamanlarda çok açılır, son devrelerde ise balık solungaçlarını açmadan nefes almaya çalışır. Solungaçlara çok yakından baktığınızda parçalanmış kısımlara rastlayabilirsiniz. Bu
semptomlardan kısa bir süre sonra balıklar ölmeye başlar. Dışta gözle görülür bir anormdigerik olmaz genelde, belki balığın zayıf düşmesine bağlı olarak mantar-bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilir, ama genelde bu enfeksiyonlar balığın ölmesine yakın oluşur. Yukarıda belirtilen semptomlardan özellikle göz kararması ve sık nefes almaya dikkat edilmelidir. Solungaç parazitleri normalde yetişkinlere zarar vermeseler de kötü su koşulları, bakımsız bir akvaryum, veya tankın kaldıramayacağı kadar çok balık sayısı sayılarında tam anlamıyla bir patlama yaratır. Formalin tedavisi ve düzenli bir bakım ile kısa sürede sonuç alabilirsiniz. Patojenik Bakteri Hastalıkları:Balıkların dirençlerinin düşük olduğu durumlarda vücuda yerleşerek hastalığı oluşturmaya başlarlar. Yüzgeçten kuyruğa,ülserden kan zehirlenmesine kadar görülen bakteriyel hastalıklar
(vücudun kızarmasıyla ortaya çıkar)ile sıklıkla karşılaşılır.İthal edilen yada toptancılardan satıcı firmalara gelen balıkların %70’inde bu rahatsızlıklara rastlanır. Karantina akvaryumu uygulaması balık kayıplarını minimuma indirecektir. Tüberküloz:Herhangi bir balığı etkileyebilir,zayıflama ve bazı durumlarda ülserli şişliklerin görülmesi sık rastlanan bir durumdur.Tüberküloz akvaryuma bir kez girdiğinde genellikle hızla yayılır.Bu nedenle hasta,ölmüş yada ölmek üzere olan balıkları akvaryumdan bir an önce ayırmalısınız. Nadir durumlarda insanları da etkileyebilen bu hastalık ile karşılaştığınız durumlarda ellerinizi iyice dezenfekte etmelisiniz....

EN NARİN GRUP?

Lepistes..

EN DAYANIKLI GRUP?

Ciklet..

SORUNLU VEYA TAKINTILI MÜŞTERİLERİNİZ VAR MI?

 Pek değil eğer alışverişte benden kaynaklanan bir kusur varsa telafi etmesini bilirim.
 Uygun olmayan türlerin bir arada beslenme ısrarı, en çok sorun yaratan olayların başında geliyor. Müşteriye tercih ettiği türlerin bir arada olmaması gerektiğini söylüyoruz. Müşteriyle iletişimimi her zaman sıcak tutmaya çalışırım. Bilgi verdiğim gibi, bilgide almaktayım. Bu diyaloglar karşılıklı beşeri ilişkilerinde gereğidir, gelişime ve değişime her zaman açık olmaya çalışmışımdır, çünkü işimiz bunu gerektiriyor...

GELELİM KUŞ CİNSLERİNE?

Papağan,muhabbet,kanarya...Papağanı istek doğrultusunda getiriyoruz.Mesela Jako papağanı çok özel alacak olan müşterilerimize getirip hemen veriyoruz.Çok sesli bir papğan.Sultan papağanları,cennet papağanları,ispinozlar,hint bülbülleri.Her birinin ayrı ayrı bakımı var beslenmesi var.Kedi ve köpeklerimizde var.İran kedisi,Van kedisi.Van kedileri şu anda koruma altında bu yüzden satışı yok.Hayvanlar konusunda insanlarımız çok hassas..Evlerinde besleyen o kadar fazlaki..Sokakta bulup bu hayvanları bize getirenler var gereken bakımı yapıyoruz.Yaralı ya da hastalığı varsa anlaşmalı veterinerimiz ilgileniyor..Durumu çok kötüyse kliniğe götürüyoruz aşısı,gerekirse ameliyatı yapılıyor..İyileşince de sahiplendiriyoruz.Hayvanlarımız bakıma muhtaçlar.Yuva edidirinceye kadar bakıyoruz yuvaya verdikten sonrada ilgileniyoruz.Getiren kişinin de gözü arkada kalmıyor.Köpeklerimiz de var.Bardak kadar olanlar var.Terrier cinsi köpek isteyen var.Koruma köpeği alan müşterilerimiz çok.Hayvanseverler gün geçtikçe çoğalıyor buda bizleri mutlu ediyor.Mesela evinde kuşu olan vitaminine kadar alıyor onu besliyor.Hayvanlara sağlıklı ürünler satmaya özen gösteriyoruz.Malzelerimiz kaliteli. Müşterimiz gün geçtikçe artıyor yavru muhabbet kuşunu alıyor bakıyor vitaminine kadar onu büyütüyor hatta konuşturuyor.Bu sevgi tarif edilemez bir mutluluk..

SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Müşterilerimiz gün geçtikçe bilinçleniyor.Google arama motorundan hertürlü bilgiyi arayıp öğreniyor.Takıldıklarında buraya geliyorlar.Çok duygusal müşterilerimiz var hayvanları hastalandığında yada öldüğünde geliyorlar elimizden geleni yapıyoruz.Akıllarına takılan her türlü sorunda biz müşterilermizin yanındayız.Şu anda dev akvaryumlar yapıyoruz.Otellere,özel okullara,restoranlara,evlere duvara gömme akvaryum yapıyoruz.3 yada 4 metreye kadar çıkabiliyoruz.Fiyatlar değişiyor ama çok abartı değil.Hayvanseverlerin çoğu insan severler.Kreşlerde diğer okullara akvaryum yapıyoruz çocuklara sorumluluk duygusu aşılanıyor.Mesela her sabah balıkların yemlerini çocuklar veriyor. Tavşan yaz aylarında getiriyoruz.Evde kesinlikle beslenmemesi gerekir..Bahçe ortamında çocukların sevmesi için beslenebilir.Bakınız buradaki hayvanlar tropikal hayata alışık bu yüzden de problem olmuyor.Ama tavşanı doğal ortamından koparmak doğru değil.Evde de beslenemez koku yapabilir.Ancak bahçelerde beslenebilir.Bahçelere bu yüzden barınaklar yapıyoruz. Hayvan sevgisini herkes çocuğuna aşılasın.Sorumluluk duygusu edinsinler.Hayvan sevgisi olan çocuklar insana kesinlikle zarar veremez.TEŞEKKÜRLER...