Sahtelik Kol Geziyor
Tekirdağ, Van ve Mersin'de yaşanan 'sahte doktor' haberleri gündemdeki yerini korurken bu kez de Antalya'da 'sahte mimar' olayı yaşandı. 42 yıldır mimar ve şantiye şefi olarak çalışan A.T'nin diplomasının sahte olduğu anlaşıldı.
Antalya Valiliği’ne gelen bir şikâyet dilekçesinde, yaklaşık 42 yıldır özel ve kamu projelerinde mimar ve şantiye şefi olarak görev yapan, kendisini Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 1980 yılı mezunu olarak tanıtan A. T’nin diplomasının sahte olduğu ihbarı yapıldı. İlgili birimler, A.T’nin özel ve kamu projeleri öncesinde ibraz ettiği noter onaylı mezuniyet geçici belgesini Gazi Üniversitesi ile paylaştı. İlk yapılan incelemede; belge suretinin sahte, bazı bilgilerin ise başka bir mezuna ait olduğu tespit edildi. Bunun üzerine üniversite yönetimi de soruşturma başlattı.
Bu haberde de görüldüğü gibi sahte diplomaların tespitinde en önemli etken, birilerinin ihbar etmesi ve şikâyetleri oluyor.
Bizler bu konuda Hakimiyet’e Göre köşemizde sayısız yazılar yazdık. Hala tespit edilmemiş binlerce sahte diplomalının kamuda çalıştığına dair görüşleri dile getirdik.
Bu tür olayların ortaya çıkmasını gelecek ihbarlara bağlamak ve herhangi bir çalışma yapmamak kamu kurumlarının ilgisizliğinden başka bir şey değildir.
Yapılacak olan çok basit ve kolaydır. Her kurum kendi çalışanının kuruma verdiği diplomasını, mezun olduğu okuldan sorgulatacak ve varsa bir usulsüzlük ve sahtelik ortaya çıkacak.
Ya da ÖSYM; sadece ilgili kurumlardaki ilgililerin görebileceği bir veri bankası oluşturacak ve kurum görevlisi buradan diplomayı sorgulayacak. Ancak bu işlemleri yapan personelin de iyi seçilmesi ve yanlış bir beyanı tespit edilmesi halinde en ağır ceza ile tecziye edilmesi gerekir.
Bu kadar basit bir işlemi yapmazsak daha çok sahte diploma haberi okuruz bu ülkede.