Sadece Elazığ'ı değil, dünya ekonomisini etkileyecek: karar haftasına girmiş bulunmaktayız

Piyasalar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın cuma günü Jackson Hole'da yapacağı konuşmada faiz indirimine gidilmesi yönünde mesaj vereceğini düşünüyor.

Sadece Elazığ'ı değil, dünya ekonomisini etkileyecek: karar haftasına girmiş bulunmaktayız
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yatırımcılar ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimi mesajı vermesini bekliyor.

Jackson Hole toplantıları olarak bilinen ve dünyadaki önemli merkez bankası başkanlarının katılacağı ABD'deki yıllık toplantıda faiz indiriminin teyit edileceği öngörülüyor.

Ayrıca tartışmalar faiz indirimi olup olmayacağından ziyade indirimlerin ne kadar büyük olacağına odaklanmış durumda.

Fed'in temmuz ayındaki para politikası toplantısının çarşamba günü yayımlanacak olan tutanakları ve Powell'ın Jackson Hole'daki cuma günü gerçekleştireceği konuşma bu hafta döviz ve altın piyasalarına da yön verecek.

KRİTİK DEĞİŞİKLİKLERİ BURADA DUYURUYORLAR

Fed Başkanları, kritik politika değişikliklerinden önce mesajlarını Jackson Hole'da verebiliyor. Powell, Ağustos 2022'de Jackson Hole'da Fed'in enflasyonla mücadele için para politikasını kısıtlayıcı tutması gerektiği uyarısında bulunmuş, hisse senetleri o gün yüzde 3,4 düşmüştü. 

Öte yandan Fed yetkilileri Mary Daly ve Austan Goolsbee haftasonu yaptıkları açıklamalarda eylülde para politikasında gevşetmeye gitme olasılığına işaret etti. Bu hafta yayımlanacak olan son para politikası toplantısının tutanaklarının gevşetme yanlısı görünümü vurgulaması bekleniyor.

PİYASA NE DİYOR?

Bu gelişmelerle birlikte vadeli işlemler de 25 baz puan büyüklüğünde faiz indirimini tam fiyatlarken 50 baz puan büyüklüğünde faiz indirimine yüzde 25 olasılık veriyor. Faiz indirimi fiyatlamaları bir sonraki tarım dışı istihdam verisine bağlı olarak değişebilir.