Rüzgâr da Kararsız

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HDP'li Selahattin Demirtaş'ın daha etkin muhalefet için 7 bölgede 7 miting çağrısına olumlu karşılık verdi ve ekonomideki gelişmelerin ardından 'Erken ve Hemen Seçim' sloganlarıyla miting yapmaya karar verdi.

Rüzgâr da Kararsız
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kılıçdaroğlu'nun ilk durağı Mersin oldu. Hem miting yeri hem de katılan kişi sayısı nedeniyle hala yankıları süren Mersin mitinginden sonra ikinci durak da şimdiden belli oldu. Buna göre CHP, ikinci mitingini Kocaeli'de gerçekleştirecek.

İkinci ve diğer mitinglerin hangi illerde yapılacağından ziyade CHP’nin Mersin’de gerçekleştirdiği ilk miting etrafındaki tartışmalar da gösteriyor ki mitingden çok katılım ve halkın desteğinin meydanlara yansıması daha çok konuşulacak.

Muhalefetin Mersin mitingi önemliydi. Zira Demirtaş’ın talimatı, İYİ Parti’nin onayı ve diğer millet ittifakına mensup partilerin desteği ile ekonomik koşulların halkı en çok perişan ettiği bir zaman diliminde yapılıyordu.

Mersin, CHP dışında HDP’nin de İYİ Parti’nin de güçlü ve önemli oy oranlarına sahip olduğu bir ildi ve mitingin kalabalık olması kadar doğal bir şey olamazdı.

Muhalefetin yakaladığı bu hava ve topladığı insan kalabalığının somut görüntülerine rağmen, iktidara yakın medyanın bu gerçeği görmezden gelmesi ve hatta “meydan boş kaldı” gibi insanların aklıyla alay etmesi, kararsız seçmenleri Ak Parti’ye çekmiyor bilakis Millet ittifakına itiyor.

Madem siyasi mücadele meydanlarda yapılır, madem kurumları rahatsız etmek yerine sineyi millete gidilir. O zaman meydanları ve meydanların sesini iyi okumak lazım.

Bu da yetmez, Türk siyasetinin “Mağdurdan kahraman yaratma” gibi bir özelliği ve teamülünü bilen her bir siyasetçi ve siyasete yön veren danışmanların da bu gerçeği yok saymaması lazım.

Elbette CHP’nin durduğu yer, bulunduğu konum ve söylemlerine dair birçok eleştiri yapabilirsiniz. Elbette özellikle HDP konusundaki duruşunun sıkıntılı olduğunu, ABD Başkanı Biden’in Türkiye’de hayata geçirmeye çalıştığı projenin bir ayağı ve adımı olarak görebilir ve bu özelliklerini halka 24 saat şikayet edebilirsiniz. Ama ortada farklı bir gerçek daha var ki o da halkın Millet ittifakına da önemli oranda destek verdiğidir.

Siyaseti, her zaman doğrular ve doğru olanlar belirlemez. Siyaset algı ve rüzgârı arkanıza alma sanatıdır. Ve sanki bu sefer rüzgâr da kararsız kalmış olacak ki her iki taraftan da esmeye başlamıştır. 

Surda gedik açılmışsa ve kahpe rüzgâr farklı taraflardan da esmeye başlamışsa, ebedin kimin olacağı da tartışmalı ve oldukça çekişmeli olacaktır.