Rödovans Daha Mantıklı

CHP Milletvekili Gürsel Erol, MTA tarafından Maden'de tespit edilen zengin rezervlere ilişkin TBMM'de gündem dışı söz alarak konuştu ve söz konusu işletmelerin, çıkan maden ücretlerinin bir kısmının devletin kasasına giden rödovans sistemiyle çalıştırılmasının hem şehir hem kamu yararına olduğunu söyledi.

Rödovans Daha Mantıklı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Madenlerin işletilmesi noktasında rödovans sitemini öneren CHP Milletvekili Gürsel Erol ile kamu-özel ortaklığı ile işletilmeli teklifini getiren YRP Elazığ İl Başkanı Erhun Karakuş’un tekliflerini dikkate almak gerek.

Çünkü her iki teklifte de şahısların, şirketlerin değil kamunun ve Elazığ’ın çıkarları söz konusu. Şimdi kimse çıkıp da efendim devlet işletmeci olmamalı, olunca neler yaşandı geçmişte gördük diyebilir. Geçmişte devlet tek başına çalıştırdığı ve KİT’ler bazı siyasilerin arka bahçesi olduğu için zarar etti ve satıldı. Ama şimdi önerilen yöntem, kamunun ve özel firmaların ortaklığı ve profesyonel işletmeciliği ile öne çıkan bir yöntem.

Görünen ve analiz raporlarından sızan gerçek şu ki bu bölgedeki, madenler çok zengin ve çok değerli. Bu zenginliği bir defalığına bugün için yüksek gibi görünen bir bedelle özel şirketlere ihale etmek, uzun vadede kamu zararı oluşturduğu gibi hazinenin her yıl elde edeceği gelire de engel olmak gibi sonucu da getirecektir. 

Bu bilgiler ışığında CHP Milletvekili Gürsel Erol’un teklifi daha mantıklı. Devlet, bu alanı ortak olacağı bir firmayla birlikte işletecek ve görülecektir ki 3-5 yıl içinde 4 Nisanda ihale edilecek bedelin birkaç katı parayı hazineye aktarabilecektir. Kısaca hem şirket hem de devlet kazanacaktır. Asıl soru ise şu. Bu şirket neden Elazığ Girişim Gurubu olmasın…