Resmi Görememek

Her ne kadar pandemi döneminin olumsuz etkilerinin payı çok olsa da ülke ekonomisini ve bütçesini önemli oranda tüketen en büyük kaynak, başta otoyol, köprü, tünel gibi yatırımlara harcandı son beş yıldan beri.

Resmi Görememek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bütçenin önemli bir bölümünün, Kömürhan köprü ve tünel örneğinde olduğu gibi çok ciddi bir ihtiyaç ve elzem olmayan yatırımlara harcanması, pandemi döneminde üretimin durması ve tedarik zincirlerinde aksamalar yaşanması ile birlikte tüm dünya ülkeleri gibi ülkemiz de zor günleri yaşamaya başladı.

Önce döviz ve altın aldı başını gitti. Sonra petrol, doğalgaz, elektrik ve sonunda tüm tarımsal ürünler, et ve süt başta olmak üzere tüm yaşamsal ürünlerde fahiş fiyat artışları yaşandı ve reel enflasyon yüzde 140’ları buldu.

Bu durumun en az zayiatla atlatılması için elbette bütçenin de güçlü olması lazım. Resmi açıklamalara göre ihracatla birlikte büyüme devam ediyor ama halk olarak biz nasıl oluyorsa günbegün fakirleşiyoruz ve açlık sınırının altına düşüyoruz.

Gelinen bu tabloya rağmen, yetkiliklerin hala yol ve köprü inşaatlarını planlaması ve bunları geçiş garantili olarak ihaleye çıkacak olması çok mantıklı gözükmüyor gibi.

Var olan bütçeyi, taşa toprağa ve çok da gerekli olmayan yatırımlara aktarmak yerine tarımsal ve sanayi üretimi desteklense ve bu konuda bir zafiyet yaşanmasa belki enflasyon bu kadar uçmayacaktı.

Nasıl bir anlayıştır ve neye hizmet ediliyor bilinmiyor ama bakanların heyecanla ve gururla anlattığı projelerin halkta çok da karşılığı yok. 

Ve 2023 seçimleri sonrası olası bir iktidar değişikliğinde “harç bitti inşaat paydos” sloganıyla hemen hepsinin harcanan tüm kaynaklarla birlikte enkaza dönüşme ihtimali varken bu kadar ısrar etmek niye?

Dönün tarıma, sanayiye, üretime ve işsizliği ortadan kaldıracak projelere. Otoyol ve köprü karın doyurmuyor zira. Aç ve yoksul olan, aracına benzin koyup da seyahate çıkamayan insanlara yol ve köprü yapsanız ne yazar, tünel yapsanız ne yazar. Mutfakta yangın var, siz “balkona çıkın güzel yol ve köprüye bakın” diyorsunuz.

Ve ne yazık ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hiçbir danışmanı bu gerçeği söyleme cesaretini göstermiyor. Hemen hepsi koro halinde “halkımız hizmetlerden çok memnun” cümlesini kuruyor.

Hani, nerde o halk? Biz niye görmüyoruz? Yoksa bize hep muhalifler mi denk geliyor yoksa herkes mi muhalif oldu?