RENK SEÇİMLERİMİZ PSİKOLOJİMİZİ ETKİLİYOR

Gülşah ALTAŞ / Her renk genel olarak bir duyguyu, organı yansıtabilir

RENK SEÇİMLERİMİZ PSİKOLOJİMİZİ ETKİLİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gülşah ALTAŞ / Her renk genel olarak bir duyguyu, organı yansıtabilir. Renklerin gizemli anlamları araştırıldığı zaman ruhsal ve duygusal yaşamımızla ilgili çok şeyin farkına varıldığı ortaya çıkıyor.

Peki renklerin hayatımızı nasıl etkilediğini biliyor musunuz? Renk seçiminin kimi zaman karakterimizi yansıttığından ya da seçtiğimiz rengin bize olumlu ve olumsuz etkileri olduğundan haberiniz var mı? Girdiğiniz bir lokantadan neden kalkmak istemediğiniz, yolda yürürken neden birdenbire acıktığınız, neden bir markaya özellikle güven duyduğunuz ya da neden bir kişi ile konuşmaya kalktığınız zaman size kaçamak cevaplar verdiğine dikkat edip hiç merak ettiniz mi? Bütün bunların cevabı renklerin hayatımızdaki etkisinde saklı.

Renkler, sıcak ve soğuk renkler olmak üzere genel olarak ikiye ayrılır. Yapılan bu ayrım renklerin insan üzerinde yarattığı etkiyle doğru orantılı.

 

KIRMIZI: En dikkat çekici renktir denilebilir. Bu yüzden reklam malzemelerinde oldukça fazla tercih edilir. Bunun yanında kalp atışlarını hızlandırdığı söylenir. Bu yüzden yılbaşı ya da sevgililer günü gibi daha çok genç kesime hitap eden bu özel günlerde bu renkten faydalanılır. Yine dikkat çekici ve vurucu bir renk olması nedeniyle birçok firmanın logosu kırmızı ağırlıklıdır.

Kırmızıyı tercih eden bir kişi güçlü, cesur, atak ve girişkendir. Çekingen, toplumdan soyutlanmış kişiler kırmızıyı pek tercih etmezler

 

SİYAH: Duygusdigerığı ve hüznü simgeler. Gücü ve tutkuyu temsil eder. Bizde ve batıda siyah matemi temsil ederken, Japonya’da siyah mutluluktur. Siyah fonda kullanılırsa karamsarlığı çağrıştırır. Einstein konsantre olabilmek için perdeleri siyah, gün ışığı olmayan odaları tercih ederdi.

Aynı zamanda birçok ifade, hüzün, tutku, hırs, güzel görünüm, kurtarış, gizlilik, güç, şıklık, zarafet anlamına gelir. Bu rengi tercih eden insanlar, insanlarla arasına mesafe koymaktan hoşlanırlar. Yaptıklarında mükemmeliyetçi bir yaklaşım söz konusudur.

 

BEYAZ: Temizliği ve saflığı temsil eder. İstikrarı, devamlılığı simgeler. Politikacılar beyazı pek severler, çünkü temiz, dürüst izlenimi vermek isterler.

 

YEŞİL: Duygusal olarak bizi en çok etkileyen bir organımız olan kalp organının, bu rengin yaydığı enerji alanında olduğu düşünülür. Doğanın ve baharın rengidir. Güven veren renktir. O yüzden bankaların logolarında hakim renktir. Yeşil yaratıcılığı körükler. Bu yüzden büyük lokanta mutfaklarında yeşil tercih edilir. Hastanelerde de yeşil rahatlatıcı özelliği nedeniyle kullanılır. Yeşil alanda insanların daha az mide rahatsızlığı çektiği saptanmıştır.

Bereketi temsil eder. Maddi konularla ilgilenildiği zaman kullanılması gereken renktir. Ayrıca bu renk duygusal sorunlar olduğu zaman tercih edebilir. Bu renk kişiye pozitif enerji verir.

 

MAVİ: Bilinen en belirgin özelliği rahatlatıcı etkisidir. Ancak bunun yanında uzaklığı çağrıştırdığından soğuk bir renktir. Vücudumuzda boğaz bölgesini yansıtan bir renktir. Mavi renk gökyüzünün ve geniş ufukların, denizin simgesidir. Sınırsızlığı ve uzak bakışlılığı simgeler. Huzuru temsil eder ve sakinleştirir. Araplar mavinin kan akışını yavaşlattığına inanır, nazar boncuğu o yüzden mavidir. Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır.

İç huzuru ve sakinlik istenildiği zamanlarda kıyafetlerde kullanabilir. Ayrıca strese ve içsel sıkıntılara karşı kullanabilir, sadece giyen kişiyi değil aynı zamanda da çevresindeki insanlara da etki eder.

 

SARI: Sarı zeka, incelik ve pratiklikle ilgilidir. Toplumsal yaşamı ve birlikte çalışmayı yansıtan bir anlamı vardır. Geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin sembolüdür. Dikkat çekiciliğinden dolayı dünyada taksiler sarıdır. Sarı ayrıca hüzün ve özlemin rengidir. Sonbaharın tüm hüzünlü güzelliğinde onun her rengini izlemek mümkündür. Parlak limon sarısı gözü en çok yoran renktir. Aynı zamanda sarı renk metabolizmayı hızlandırır. Odanızı parlak sarıya boyarsanız bebeklerin ağlamasına ve erişkinlerin sinirlenmelerine yol açarsınız. Ayrıca sarı sayfalı not defteri ve bilgisayar ekranında sarı renkli arka fon pek iyi bir fikir değildir. Beyninizi ve gözlerinizi yorar.

Bir takım işler yavaş gidiyorsa o işi hızlandırmak için kullanılabilir. Sarı hızın, güvenin ve enerjinin rengidir. Öz güven eksikliği ve kararsızlık yaşandığında, önemli bir toplantı ya da konuşmacı olarak bir yere katılma halinde ayrıca iletişim yeteneği güçlendirilmek istiyorsa sarı renkten faydalanılabilir. Ayrıca elbiselerinde bu rengi tercih edenler, iyimser ve neşeli kimselerdir.

 

TURUNCU: Sıcak renklerden bir tanesidir. Sosydigeriği çağrıştırır. Bu yüzden turuncu renkli bir obje grubu, olduğundan daha fazla görünür. Ayrıca turuncu “herkes için” imajı verdiğinden yine pazarlama sektöründe sıklıkla kullanılan bir renktir.

Yorgun ve neşesiz zamanlarda tercih edilmelidir. Bulunduğu ortama neşe ve canlılık katan turuncu, bu rengi kullanan kişinin öz güveninin artmasını sağlar.

 

MOR: İnsanda esrarengiz duygular uyandırdığı söylenir. Daha çok bilinçaltını açığa çıkardığı bilinir. Soğuk renklerden biridir. Eskiden beri ihtişam ve lüksün son basamağı olarak düşünülür. Tarih, yüksek sınıfların, saray mensuplarının daima morla bezendiklerini kaydeder.

Kızgınlık, öfke gibi anlarda kişinin sakinleşmesine faydalı olur. Ayrıca ailevi sorunlar için de olumlu etkiler yapar. Mor, bir ortama huzur getirir ancak fazla kullanılması aşırı hareketsizliğe neden olur. Meditasyon yaparken kullanılacak en uygun renklerden birisidir.

 

KAHVERENGİ: Gerçekçiliğin, plan ve sistemin rengidir. Kansas Üniversitesi’nde bir sergide, duvarların rengi değiştirilebilir hale getirilmiş. Fonda beyaz kullanıldığında insanlar sergide yavaş hareket etmiş. Fon kahverengiye döndüğünde ise insanlar müzede daha çok yeri daha az zamanda gezmişler. Kahverengi insanı hızlandırır. Bu yüzden fastfoodlar iç mekanda kahverengi kullanır. Kahverengi toprak rengidir. Kıyafetlerde pek tercih edilmez, çünkü kahverengi giyen insanlar kalabalıkta dikkat çekmezler.

Rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Karşıdaki insanın resmiyetten uzak ve rahat olması isteniyor ise kahverengi kıyafetlerin giyilmesi faydalı olabilir. Toplantılarda ve iş görüşmelerinde özellikle kahverengi giyilmemesini tavsiye eden uzmanlar, kahverenginin toprak rengi olmasına atıfta bulunarak, kahverengi elbise giymiş bir kişinin diğer insanların arasında fark edilmeksizin kaybolup gideceğini ifade eder.