Recai Kutan hayatını kaybetti

Saadet Partisi, kurucu genel başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu üyesi Recai Kutan'ın 94 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu.

Recai Kutan hayatını kaybetti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Saadet Partisi, kurucu genel başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu üyesi Recai Kutan’ın 94 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu. Partiden yapılan açıklamada, “Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz, ESAM Genel Başkanı Muhterem Büyüğümüz Recai Kutan hakkın rahmetine kavuşmuştur. Milletimizin ve camiamızın başı sağolsun” denildi.

Mehmet Recai Kutan, 5 Nisan 1930'da Malatya'da doğdu. Necmettin Erbakan’ın en yakın çalışma arkadaşlarından biri olan Kutan, Millî Görüş Hareketi’nin önemli isimlerinden biridir. İlk, orta ve lise eğitimini Malatya’da tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden 1952 yılında mezun oldu. 1952-1969 yılları arasında Devlet Su İşleri'nde çalıştı.

1969’da Türk Mühendislik Müşavirlik Anonim Şirketi'ni kurdu ve 1974-1980 yılları arasında Millî Selamet Partisi (MSP) Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. 1977 seçimlerinde Millî Selamet Partisi'nden Malatya milletvekili seçilen Kutan, aynı yıl imar ve iskân bakanı olarak göreve başladı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra diğer MSP yöneticileriyle birlikte 9,5 ay hapis cezası aldı.

1983 sonrası kurulan Refah Partisi’nin genel başkan yardımcılığına getirilen Kutan, bu partiden Malatya milletvekili olarak meclise girdi. 1996-1997 yılları arasında 54. Hükümet’te enerji ve tabii kaynaklar bakanı olarak görev yaptı. Refah Partisi’nin kapatılmasının ardından 2001 yılında Saadet Partisi’nin kurucu genel başkanı oldu. 11 Mayıs 2003’te genel başkanlığı Necmettin Erbakan’a devretti; Erbakan’ın istifasından sonra 2004’te görevini vekaleten üstlendi. 8 Nisan 2006’da yapılan 2. Olağan Kongre’de tekrar genel başkanlık görevini aldı ve 2007 genel seçimlerinden sonra bu görevi Numan Kurtulmuş’a devretti.

Kutan, aynı zamanda Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu’nda üye olarak yer aldı ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin genel başkanlığını yürüttü. İyi derecede İngilizce, Arapça ve Fransızca bilen Kutan, 1954 yılında Mebrure Hanım ile evlendi ve bu evlilikten İsmail, Abdülaziz Murat ve Ahmet adında üç çocuğu oldu. Eşi Mebrure Kutan, 12 Kasım 2009’da kanser nedeniyle 74 yaşında hayatını kaybetmişti.