RAPOR HAZIRLANDI
Elazığ Şehir Hastanesinin tamamlanması ile kapanma sürecine giren Elazığ Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Harput Devlet Hastanesinin 2. Basamak Hastane olarak hizmetlerini sürdürmesi için Elazığ TSO öncülüğünde bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşları ve Meslek Odaları hazırladıkları müşterek raporu, Elazığ Valiliği, Elazığ Milletvekilleri, Siyasi Parti İl Başkanları ve İl Sağlık Müdürlüğüne verdiler. Raporda ilin sağlık hizmetleri başta olmak üzere sosyal ve ekonomik yönden mağduriyet yaşayacağına dikkat çekildi.
İLİN DEVLET HASTANESİ STATÜSÜNDE SAĞLIK HİZMETİ DEVAM ETMELİ
Hazırlanan Rapor hakkında bir değerlendirmede bulunan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, tüm toplumun ortak kanaati ve talebi doğrultusunda adım attıklarını, ilgili makamların Elazığ’dan yükselen bu sese kayıtsız kalmayacağını umduğunu söyledi.
Başkan Arslan değerlendirmesinde; Temmuz ayı içerisinde yapımı tamamlanarak hizmete açılan Şehir Hastanesi ilimizde sağlık sektörünün gelişmesine ve halkımızın sağlık hizmetlerinden en yüksek kalitede istifade etmesine büyük katkılar sağlayacaktır. Bu önemli yatırımın ilimize kazandırılmasında büyük emekleri olan Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Bakanlığınıza ve tüm emeği geçenlere müteşekkir olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu önemli yatırımın ilimize ve bölgemize beklenen katkıyı sağlaması için Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 2. Basmak Hastane olarak faaliyetlerini sürdürmesi beklenirken bir anda kapanması bulunduğu bölgede gerek işyerleri ve gerekse vatandaşlarımız arasında büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır.
Konuyla ilgili olarak ilimizde faaliyet gösteren 193 Meslek Kuruluşu ve Sivil Toplum Örgütü temsilcisi ile Mahalle Muhtarları Odamızda iki ayrı toplantıda bir araya gelerek konuyu değerlendirmiş ve oluşturulan bir komisyon marifetiyle müşterek bir rapor oluşturulmuştur. Hazırlanan rapor incelendiğinde mevcut 1700 olan ilimiz hastane yatak kapasitesinin 1038’e düştüğü bununla birlikte, ilimizde Devlet Hastanesi statüsünde hizmet verecek bir sağlık birimi kalmayacağından halkımızın mağduriyet yaşayacağı tespit edilmiştir. Sağlık hizmetlerinde yaşanacak sorunlarla birlikte 50 yılı aşkın bir süreden beri hastane civarında kümelenen çok sayıda işyeri ve hastanenin cazibesi nedeniyle bölgeye yapılan tüm yatırımlar da önemini yitireceğinden çok ciddi maddi kayıpların da yaşanması ve çok büyük bir kesimin mağdur olacağı ortaya çıkmıştır. Raporumuzda Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kapanması ile birlikte yaşanabilecek sorunlar çeşitli boyutları ile ifade edilmiş ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın ortak talabi ile Elazığ Eğitim ve Uygulama Hastanesi ile Harput Devlet Hastanenin 2. Basamak Hastane olarak kapasitesini düşürerek faaliyetini sürdürmesi kararlaştırılmıştır. Ülkemizde Şehir ve Bölge hastaneleri yapılan bir çok ilde de mevcut hastaneler kapanma yerine Devlet Hastanesi statüsünde hizmetlerine devam etmektedir.
Ortak rapor Sivil Toplum kuruluşlarımız tarafından imzalanmış olup, Sayın Valimiz, İlimiz Milletvekilleri, Siyasi Partilerimizin Elazığ İl Başkanlıkları ve İl Sağlık Müdürlüğümüze arz edilmiştir. Kurban Bayramı sonrasında ise raporumuz Sağlık Bakanımızdan alınacak randevu sonucu ilimizde oluşturulacak heyet ile elden teslim edilecektir.
Elazığ’dan yükselen bu ortak sese ilgili mercilerin kayıtsız kalmayacağını ve şehrimizin yaşayabileceği bu olumsuzluktan çıkacağını düşünmekteyim. Bu düşüncelerle emeği geçen tüm STK’larımıza teşekkür ediyor, sürecin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.