RANDEVU SİSTEMİNE GEÇİYORUZ
Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Refik Ayten, Hakimiyet Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu.
Erol KARA/Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Refik Ayten, Randevu sistemine geçilmesi için çalışmaların başladığını belirterek, “Web üzerinden ve telefon üzerinden randevu alınması için çeşitli etütler yapıyoruz. Bazı bölümleri pilot seçerek kademeli olarak randevu sistemine geçmeyi hedefliyoruz’’ dedi.
HASTA KABULÜMÜZ FAZLA
Tunceli, Bingöl, Muş ve Van illerinden çok sayıda hastanın Fırat Üniversitesi Hastanesine tedavi amaçlı geldiğini belirten Başhekim Prof.Dr. Refik Ayten, bu illerden özellikle yoğun bakım ve yeni doğan bölümüne hasta kabulümüz fazla diye konuştu.
HEKİM VE DESTEK ELEMANINA İHTİYACIMIZ VAR
Fırat Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Ayten, ”Personel sıkıntımız var, ameliyathane, Yeni doğan bölümlerine acil personel ihtiyacı var. 5 Ameliyathaneyi açamıyoruz çünkü oraya eleman lazım. Şu an çalışan personelin yarısı kadar personele ihtiyacımız var. Acil de şehir ortalamasına bakıldığında yüzde 40 oranında ki orana Üniversite hastanesi cevap veriyor. Problemli hastayı çözmek zorundayız ama acil hekim ve destek elemana acil ihtiyacımız var.” dedi.
İL DIŞINDAN HASTA GELİYOR
Obezitenin ciddi risk grupları arasında olduğuna işaret eden Prof. Dr. Ayten, “Cerrahi bu işin basamağı, teknik olarak da Fırat Üniversitesi Hastanesi belli bir hacme ulaştı. Ameliyathanelerimiz klas bir ameliyathane haline geldi. Ekipman öğretim üyesi açısından sıkıntı yok. Binlerce hasta obezite ameliyatı oldu ve il dışından çok hasta gelmeye devam ediyor. Yurtdışından çok hasta gelmeye başladı. Ulusal ve uluslararası eğitim açısından da insanlar bu merkeze gelmeye başladı. Medikal ve Radyasyon onkoloji açısından her hangi bir sıkıntımız yok. Cerrahi kısmı da güçlü olursa çok büyük sıkıntılarımı olmaz.” şeklinde konuştu.
BİZ İNSANLARI BEKLETMEK İSTEMİYORUZ
Randevu sistemine geçilmesi için çalışmaların başladığını belirten Fırat Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Ayten, Biz web üzerinden ve telefon üzerinden etüt ediyoruz. Birde vatandaşın algısı üzerinden ne yapabiliriz onu düşünüyoruz diye konuştu.
Ayten, “Randevu sistemine kısmi olarak geçebiliriz. Webden ve ya telefonla randevu verip gelen insanlar randevu dolu diye geri gitmesinler. Bir kontenjanımız da il dışından gelenler ve ya da web veya telefon üzerinden randevu alamayanlara olabilir. Biz insanları bekletmek istemiyoruz. Ama sonuçta her polikliniğin belli bir çalışma gücü var. Kısmi geçelim hatta bazı bölümlere de pilot yapalım. Gibi bir düşüncemiz var. Ama alt yapıyı oturtmadan olmaz.” dedi.
YAN DALLARI GÜÇLENDİRMEK LAZIM
Ayten, ”Üniversite hastanesi tıbbı ve idari kısmında Sağlık bakanlığının bazı sistemini tam oturtamıyorsunuz, onları dengelemek lazım. Benim yaptığım iş öğretim üyeleri ile hizmet ve eğitim kısmını dengelemek. Şu an vatandaşın durumuna göre makul randevular veriliyor. Onkoloji, hemotoloji ve çocuk da yan dalları güçlendirmek lazım. Şu an ciddi bir açık görünmüyor.” dedi.
İHALELERDE ŞEFFAFIZ
Fırat Üniversitesi hastanesinin mali açıdan çok dengede gittiğini söyleyen Ayten,” Devlet fiyatları artırmadığı için biz ne kadar işlem yaparsak yapalım gelir olarak aynı yerde kalıyoruz. Şu an kar marjı gütmeden emekten veriliyor. Şu an borç yükü olmayan hastanelerden biriyiz. Alımlarda pazarlık usulü ihalelerle alım yapıyoruz. Teknik şartnameler açık isteyen herkes ihalelere girebiliyor. Firmaların kendilerine ait faturalandırma ve teslimat koşulunda bir sıkıntı yoksa şu an sürdürebilir durumda bizim taahhüt ettiğimiz sürede ödeme yapıyoruz firmalara. Burası yetimin hakkı, arkasını düşünmeye gayret ediyoruz. Bazen bilgisizlikten dolayı birileri su istimal edebilir ona da açık kapı bırakmamak için kendi donanımızla çevrenizdeki donanımlı insanları maksimum bu işe dahil ediyoruz.” dedi.
VATANDAŞIN SABIRLI OLMASI GEREKİYOR
Hastanelerin de bir kuralı olduğuna dikkat çeken Ayten, “Vatandaşın da sabırlı olması gerekir. Çalışana karşı sabırlı olmasa bile yanındaki hastayı da gözeterek davranmasını rica ediyoruz. Bizden sabır bekliyorlarsa, hasta ve hasta yakınlarının da sabırlı olması gerekir. Sağlık camiası gayretli, kendinden verebilecek düzeyde insanların olduğu bir camia” şeklinde konuştu.