Ramazan zam bereketi ile mi geliyor?
Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Mübarek Ramazan Ayı nedeniyle kırmızı ete zam gelip gelmediğini, esnafların ve sektör temsilcilerinin Ramazan ayı hazırlıklarını ve beklentilerini Hakimiyet Haber olarak araştırdık.
Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle esnafların, sektör temsilcilerinin ve vatandaşların durumlarını Hakimiyet Haber olarak araştırdık. Sektör temsilcileri Ramazan Ayı nedeniyle besicilerin karkas etine yüzde 5 ile yüzde 10 arası zam geldiğini ifade ederken, esnaflar ve vatandaşlar ekonomik sorunlar nedeniyle zor durumda olduğunu ifade etti.
ÇİÇEK: “BİZ BU ZAMMI RAMAZAN AYINDA BEKLİYORDUK ANCAK 10 GÜN ÖNCEDEN GELDİ”
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek: “Her zaman Ramazan ayına 10-15 gün kala et fiyatlarına zam gelir, bu arzdan kaynaklanan bir durum. Şu anda Türkiye’de yerli üretimimiz az olduğu için Tarım ve Orman Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu’nun kontrolünde piyasaya kasaplık ve karkas et sürerek regüle etmeye, fahiş zamların önüne geçmeye çalışıyor. Ona rağmen besicilerin karkas etine yüzde 5 ile yüzde 10 arası zam geldi. Biz bu zammı Ramazan ayında bekliyorduk ancak 10 gün önceden geldi. Et ve Süt Kurumu’nun yaptığı basın açıklamasına göre Ramazan ayında piyasaya 40 bin adet besilik dana sürülecek. Bunu bekliyoruz ancak süreç nasıl olacak bilmiyoruz. Bu sürülecek olan malların çoğu da Ankara ve İstanbul’daki Per-Der üyesi marketlere verilecek ve o marketlerde anlaşma gereği 330 liraya kıyma 400 liraya kuşbaşı satılacak. Tabii Et ve Süt Kurumu Türkiye'deki seksen milyonun ucuz ete ulaşmasına gücü yetmez. Ne öyle bir gücü var ne de öyle bir yeteneği var, çok zor. Et ve Süt Kurumu 40 bin hayvanı piyasaya sürerse fiyatların daha fazla yukarı çıkacağını düşünmüyoruz.” dedi.
EMEKLİ VE ASGARİ ÜCRETLİLERİN ET YİYEBİLMESİ ÇOK ZOR ARTIK
Asgari ücretli ve emeklilerin ete ulaşmasının artık çok zor olduğunu ifade eden Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, “Türkiye’nin bir gerçeği var. Maalesef ülkemizde asgari ücretli ve emeklilerin ete ulaşması artık çok zor oldu. Bunu kabul ediyoruz. Şu an 550 ve 600 liraya satılan kıyma ve kuşbaşı etiketlere 600-700 lira arası olarak yansıyacak. Bu yüzden emekli ve asgari ücretlilerin et yiyebilmesi çok zor artık. Allah yardımcıları olsun.” dedi.
BESİCİLİK SEKTÖRÜ ARTIK ZENGİN İŞ ADAMLARININ ELİNE GEÇTİ
Başkan Çiçek son olarak, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda başlattığı yerli üretimi destekledikleri bir program var. Bu program tutarsa, 2028 yılında öz kaynaklarımıza döneceğiz ve yerli üretimle vatandaşın makul fiyata et yemesini hesaplamaktalar. Ama böyle bir şeyin mümkün olacağını düşünmüyorum. Çünkü Türkiye artık taşra nüfusunun, kırsal nüfusun yüzde 10’a düştüğü bir ülkedeyiz. Aile üreticileri artık bitti. Besicilik sektörü artık zengin iş adamlarının eline geçti. Onlar da faizlerin yüzde 50-60 olduğu bir memlekette parayı besiciye bağlayıp üretim yapmaz.” dedi.
ESNAFIMIZ ZOR DURUMDA, MAĞDURUZ
Ramazan ayı nedeniyle hazırlıklara başladıklarını ifade eden Fırıncı esnafları ise, “Ramazan ayı hazırlıklarımız başlıyor. İnşallah iyi olacak ama bu gidişle zor. Çünkü ekmek fiyatlarımız çok düşük. Bugün bir ayakkabı almaya kalksanız 2-3 bin liradan aşağı değil ama ekmek ne yazık ki 5-6 liradan satılıyor. Esnafımız zor durumda, mağduruz. Ramazan fırıncılar için genellikle zor geçiyor. Yoruluyoruz. Milletimiz sabırsız, halden anlamıyor. Herkes kendi ekmeğini ya da yemeğini alma derdine düşüyor. Bizi de zor durumda bırakıyorlar. Vatandaşlardan biraz daha anlayışlı olmalarını bekliyoruz. Şu anda Ramazan ayına tam anlamıyla hazır değiliz. Hazırlıklarımız devam ediyor. İnşallah hazır olacağız. Her sene “bu ramazan sönük geçer” diyoruz ama hiçbir gerileme, düşme olmuyor.” dedi.
ESNAFLARIN BEKLENTİLERİ
Kapalı Çarşı Esnafı Yalçın Sevinç ise, “Mübarek Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber vatandaşlar kapalı çarşının yolunu tutmuş durumda. Bundan sonraki süreç daha iyi olacaktır.”
Esnaf Mustafa Köse ise, “Şu anda sakin durgun gidiyor. Siparişlerimizi verdik. Ceviz, badem şekeri, hurma çeşitleri, hoşaflık çeşitleri, haftaya inşallah hareket başlar.”
Esnaf Zülfü Özdoğan,“ Ramazan hazırlıklarımız yavaş yavaş başlıyor. Biz en çok hurma ve baharat çeşitlerini satıyoruz. Ramazan’ı karşılayacağız inşallah. Şu an 10 günümüz var. Taleplere göre hazırlıklarımızı yapıyoruz. İnşallah iyi geçecek diye temenni ediyoruz.”
Esnaf Tugay Özdemir de,“ Ramazan hazırlıkları başladı. Hurmalarda biraz fiyat artışı var. Her sene olduğu gibi müşterilerimizi bekliyoruz. Genel olarak iyi gidiyor.”
Vatandaş Hüseyin Şimşek ,“ Şu anki duruma bakarsanız ekonomik sıkıntılardan dolayı sorun yaşıyoruz. İnsanların alım gücü gittikçe zayıfladı. İnsanlar bu konuda büyük bir mağduriyet yaşıyorlar. Eski ramazanları görmemiz imkânsız gibi. Çünkü eski Ramazanlara baktığımız zaman o dönemler farklılık gösteriyordu.” dedi.