Ramazan 26. gün menüsü
Ramazan ayının 26. gününde sıcak bir başlangıç için terbiyeli tavuk çorbası, mis gibi kokusu ve enfes tadıyla kıymalı kapalı pide, yanında acılı ezme ile sofradaki yerini alıyor. Pratik olduğu kadar yedikçe yediren bisküvili saray sarması ile de iftara tatlı bir nokta koyuyoruz...
İftar Menüsü
Terbiyeli Tavuk Çorbası
Malzemeler:
1 adet tavuk budu(kalçalı)
1/2 tatlı kaşığı tuz
2 litre su
1 çay bardağı tel şehriye
Servisi için:
1 tatlı kaşığı nane
Terbiyesi için:
1 su bardağı yoğurt
1,5 yemek kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
Yapılış: Derin bir tencerede, kalçalı budu, yarım tatlı kaşığı tuz ve 2 litre su ile birlikte haşlanır. Çorbanın terbiyesi için; 1 su bardağı yoğurdu, 1,5 yemek kaşığı unu, 1 adet yumurta sarısını, 1 çay kaşığı tuzu ve yarım limon suyunu bir kapta pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpılır. Tenceredeki tavuk haşlandıktan sonra tavuğu ve içerisinden alın ve tavukları ince olacak şekilde didiklenir. Tavuğun haşlanan suyundan 1 kepe alıp hazırladığınız terbiyeye yavaş yavaş dökün ve suyun sıcaklığı ile eşitlenir. Sıcaklık eşitlendikten sonra tüm terbiye karışımını çorba tenceresine aktarılır. 1 çay bardağı tel şehriye ve didiklediğiniz tavukları da üzerine katın ve çorbayı 10 dakika kadar kısık ateşte, aralarda karıştırarak pişirmeye devam edilir.
Ev Yapımı Kıymalı Pide
Malzemeler:
1 su bardağı un
1/4 su bardağı ılık su
1/2 paket instant maya
1/2 çay kaşığı tuz
İç harcı için:
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 adet orta boy soğan
150 gram orta yağlı kıyma
2 adet orta boy yeşil sivri biber
1 yemek kaşığı domates püresi
1/4 demet maydanoz
1/2 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı karabiber
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılış: Tuz ile harmanlanan unu mutfak tezgahı üzerine aldıktan sonra orta kısmını havuz gibi açılır. Orta kısmına alınan instant mayayı, azar azar eklediğiniz ılık su ile karıştırdıktan sonra kenar kısımlarda kalan un ile mayayı karıştırmaya başlanır. Kıvam alana kadar yoğurduğunuz hamuru, unlanmış mutfak tezgahı üzerinde avuç içinizle bastırarak yoğurmaya ve mayayı aktif hale getirmeye devam edilir. Özleşen hamuru üzerini kapattıktan sonra oda sıcaklığında, 40 dakika kadar bekletilir. Pidenin kıymalı iç harcını hazırlamak için; kuru soğanı küçük küpler halinde kesilir. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız sivri biberleri yarım ay şeklinde doğranır. Maydanoz incecik kıyılır. Tereyağı küçük bir tavada eritilir. Orta yağlı kıyma katılıp, hafif bir renk alana kadar kavurulur. Kavrulmakta olan kıymaya doğranmış kuru soğanı kattıktan sonra soğanlar yumuşayana kadar kavurma işlemini sürdürülür. Aralarda karıştırarak sırasıyla; yarım ay şeklinde doğranmış sivri biber, domates püresi, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi katılır. Suyunu çekene kadar orta ateşte kavurduğunuz kıymalı iç harcı ocaktan alın ve soğuması için bir kenarda bekletilir. Mayalanan pide hamurunu üç eşit parçaya böldükten sonra her bir hamur bezesini unlanmış mutfak tezgahı üzerinde, bir merdane yardımıyla uzunlamasına açılır. Yaklaşık 30 cm. uzunluğunda açtığınız hamur parçalarının orta kısmına üç eşit parçaya böldüğünüz kıymalı iç harcı yayılır. İki tarafta kalan hamur parçalarını iç harcın üzerine kapatılır. Sabitlenmesi için elinizle hafif bir şekilde üzerine bastırın. Aynı işlemi tüm hamur bezelerine uygulanır. İçi kıymalı harçla dolu olan kapalı pideleri geniş bir spatula yardımıyla üzerine yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine alınır. Kabarma paylarını da düşünerek mümkün olduğunca aralıklı yerleştirmeye çalışılır. Yumurta sarısı ve zeytinyağını küçük bir kapta karıştırdıktan sonra bir fırça yardımıyla pidelerin üzerine sürülür.
Hamuru ince bir şekilde açılmış olan pideler, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-12 dakika, üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Acılı Ezme
Malzemeler:
3 adet domates(soyulmuş, doğranmış)
2 adet sivri biber(ince küp kesilmiş)
1 adet kuru soğan(ince küp kesilmiş)
1/2 çay bardağı maydanoz(doğranmış)
2 diş sarımsak(ezilmiş)
3 yemek kaşığı acı biber salçası
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Yapılış: Bir kapta doğranan domates, biber, soğan ve maydanozları karıştırılır. Üzerine acı biber salçası, sarımsak, pul biber, tuz, karabiber ve sıvı yağı ekledikten sonra iyice karıştırılır. Tatların birbirine geçebilmesi için buzdolabında servis süresine kadar bekletilir.
Bisküvili Saray Sarması
Malzemeler:
1 paket petibör bisküvi
1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
Muhallebisi için:
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
50 gram margarin
Yapılış: Bisküvileri robottan çekip un haline getirin ve bir borcamın dibine yayılır. Krem şantiyi sütle beraber bir mikser yardımı ile katılaşana dek çırpılır ve soğuması için dolaba kaldırılır. Bir tencereye muhallebi için gerekli olan süt, un, şeker ve kakaoyu alın ve güzelce çırptıktan sonra ocağın altını açılır. Sürekli karıştırarak, muhallebi göz göz kaynayana dek karıştırın ve kaynamaya başlayınca içine vanilya ile margarini ilave edilir. Margarin eriyene dek karıştırmayı sürdürün ve ardından ocağın altını kapatılır. Hazırlanan muhallebiyi, bisküvilerin üstüne dikkatlice dökün ve oda ısısında tamamen soğumasını beklenir. Muhallebi soğuduktan sonra üstüne dolapta soğuttuğunuz krem şanti dökülür ve yayılır. Bir gece buzdolabından dinlendirdiğiniz tatlınızı, ertesi gün dilimleyin ve rulo şeklinde sararak servis edilir.