Ramazan 10. gün menüsü
Ramazan ayının 10. gününde sofraya hem zeytinyağlılar hem de hamur işi geliyor... Mantı sevenlerin mutlaka denemesi gerektiği mantı çorbası, lezzetine bin şahit zeytinyağlı dolma, yanında yoğurtlu meze ile... Ve tadı damakta klasikleşmiş revani...
Mantı Çorbası
Malzemeler:
1 büyük su bardağı mantı
3/4 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet soğan
2 yemek kaşığı yoğurt-sıvıyağ
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı- un- domates salçası
1 tatlı kaşığı nane- pul biber- tuz
6 su bardağı sebze suyu
Yapılış: Soğan yemeklik doğranır ve 1 yemek kaşığı sıvı yağı kızdırılıp soğanı kavurulur.
Soğanlar iyice yumuşayınca üzerine 6 su bardağı tuzlu su eklenip mantıları haşlanmaları için suya atılır. Mantıların haşlanmasına yakın içerisine nohutları da eklenir. Başka bir tencerede sıvı yağ ve tereyağı kızdırılır, unu eklenir ve hafif kokusu çıkana kadar kavurulur. Salça da eklenir onun da hafif kokusu çıkana kadar kavurulur. Mantıların haşlandığı sudan 1 kepçe alıp unlu karışımın üzerine dökülür ve karışım açılır. Daha sonra 1 kepçe daha dökülüp unların topaklarının açılması sağlanır ve en sonunda, mantılar iyice pişince bütün mantıları, nohutları ve suyu unlu karışıma eklenir. Ve kıvam bulana kadar hafif hafif karıştırılarak pişirilir. Yoğurt ve yumurta sarısı dışarıda bir kasede çırpılır. Sonra çorbayla ılıştırılıp bütün kaseyi yavaş yavaş, çorbayı karıştırarak tencerenin içine dökülür. Tıkırdamaya başladıktan sonra tuz, nane ve biberini de eklenip karıştırılır.
Zeytinyağlı Dolma
Malzemeler:
2 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı tarçın- karabiber- kuru nane- Tuz
1 yarım demet maydanoz
Bir kaç dal taze nane
1 büyük domates
1 çay bardağı zeytinyağı
Dolmaların üzerine kapak yapmak için;
1 küçük domates
Yapılış: Öncelikle iç malzemesi için kuru soğanlar ince yemeklik doğranır ve yarım çay bardağı zeytinyağında kavrulur. Soğanlar kavrulunca rendelenmiş veya robottan geçirilmiş 1 adet domates eklenir ve karıştırılır. Yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinçler ilave edilerek hafifçe kavrulur.
Dolmalık fıstıklar, kuş üzümü, tarçın, kuru nane, karabiber, toz şeker, tuz ilave edilir.
Karıştırılarak ocaktan alınır. Son olarak İnce doğranmış maydanoz ve taze naneler eklenir ve güzelce karıştırılır. Diğer taraftan dolmalık biberlerin kapak kısmı açılır ve güzelce yıkanır.
Her biberin içine iç harcından doldurularak tencereye yerleştirilir.
Burada önemli olan nokta pirinçlerin rahatça şişebilmesi için biberleri çok sıkı bir şekilde ve tepelemem doldurmamak gerekir, yarısını biraz geçecek kadar iç harcı doldurmanız yeterli olacaktır. Dolmaların kapağına kapatmak için bir domates küçük doğranarak her biberin tepesini kapatılır. Daha sonra uygun bir tencereye doldurulur. Son olarak üzerlerine yarım çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirilir ve biberlerin yarısına gelecek kadar su ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika kaynatılır.
Soğuduktan sonra servis edilir.
Yoğurtlu Dereotlu Meze
Malzemeler:
Yoğurt
Dereotu
Sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Yapılış:
Yoğurdu çırpılır, sarımsaklar rendelenir. Dereotu da incecik doğrayıp karıştırılır. Zeytinyağı ve tuzu da ilave edildikten sonra tekrar karıştırılıp servis tabağına alınır.
Revani
Malzemeler:
5 yumurta
1, 5 su bardağından biraz fazla yoğurt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket irmik (500 gr)
10-12 yemek kaşığı un (tam tepeleme değil, tam silme de değil ikisinin ortası)
1 limon kabuğunun rendesi
2 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
Şerbeti için;
4 su bardağı şeker
8 su bardağı su
Yarım limon suyu
Yapılış: Önce şerbet hazırlanır. Soğutulur. Şerbet oldukça soğuk olacak. Fırın 170 dereceye ısıtılır. Yumurta ve şeker çırpılır. Sonra diğer malzemeler eklenir. Yağlanmış büyük dikdörtgen borcama dökülür ve üzeri kızarıncaya dek pişirilir. Fırından çıkınca 5 dakika dinlendirilir ve soğuk şerbet üzerine dökülür.