PSİKOPATLAR NEDEN ÇOĞALIYOR?

Başak MERAL GÜNDÜZ/Bireyin toplumsal uyumunu sağlayan en önemli süreç çocukluk ve ergenlik dönemleridir. Bu dönemlerde yapılması gerekenleri Aile Terapisti Hilal Sarıbay GÖÇER gazetemize anlattı.

PSİKOPATLAR NEDEN ÇOĞALIYOR?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AİLE HAYATINDA DOĞRU SANILAN BAZI YANLIŞLAR VARDIR

Hilal GÖÇER,” Bu dönemlerde ailesi tarafından doğru bir şekilde kabul edilen ve sevilen ,  çevresi tarafından da kabul edilen yer edinen bireyler ileriki yaşlarında da daha uyumlu bir yaşam sürebilirler. Aile hayatında doğru sanılan bazı yanlışlar vardır ki bunlar çocukları diğer insanları önemsemez hale getirir. Bunlara baktığımızda;

 -Çocuğa sınır koymamak

-Aile kurallarına sahip olmamak

-Çocuğun önünde sürekli kavga etmek

-Çocuğun önünde şiddet içerikli davranışlarda bulunmak

-Başkalarının yaptığı şiddet eylemlerini normalleştirmek

-Çocuğun yarım yaptığı her işi tamamlamak ve ona sorumluluk vermemek

-Kötü şeyler söylediğinde ya da yaptığında takdir etmek

-Bilişsel gelişimini destekleyici davranmamak

-Çocuğu sevgi açlığı ile büyütmek ve ihmal etmek

-Çocuğa istediği zaman istediği kadar harçlık vermek “dedi.

 

 ÇOCUĞA DİĞER İNSANLARIN DA ÖNEMLİ OLDUĞU ONLARA KARŞI SEVGİ VE SAYGI DUYARAK VAR OLDUKLARI GÖSTERİLMELİDİR

GÖÇER,”Davranışlarını görürüz. Bunlar kimi zaman iyi niyetle yapılsa da sonuç olarak çocuğun gelişimini olumsuz etkilemektedir ve onun duygusal gelişimini alt üst etmektedir. Çocuğa diğer insanların da önemli olduğu onlara karşı sevgi ve saygı duyarak toplumsal yaşamda var olduğunu göstermelidir anne baba. Bunu sadece söylemek değil örnek olarak çocuğun gözlemlemesi sağlanmalıdır. Çocuğa daha küçük yaştan itibaren yaşına uygun sorumluluklar verilerek sorumluluk sahibi olması sağlanmalıdır. Sorumluluk duygusu hayatın her aşamasında gerekli ve önemlidir. Yine doyumsuz çocuk yetiştirmek , her istediğini yapmak, beklemeyi ve sabretmeyi öğretmemek çocukta ileri yaşlarda herkese istediğini yaptırma, diğerlerini umursamama gibi durumlar yaratabilmektedir. Bence tüm bunlar alt yapıda olsa da en önemli faktörün sevgisizlik ve ihmal olduğunu söyledi.

 

SEVGİSİZ BÜYÜYEN ÇOCUK SEVMEYİ DE ÖĞRENEMEZ

Hilal GÖÇER,”Sevgisiz büyüyen çocuk sevmeyi de öğrenemez. İhmal edilen çocuk öfke ile dolar ve bunu tüm yaşamında yansıtabilir. Hem maddi hem manevi etmenleri olan bu süreçte yetişkinlikte görülen psikopatlığın daha çocuk yaştan itibaren bir yol olduğu görülmektedir. Bu anlamda aile içinde demokratik bir ortam sağlanması, çocuğa gerekli ilgi ve sevginin verilmesi, sağlıklı bir ortamda büyümesinin sağlanması çok önemlidir. Ayrıca hem internet ortamında hem de televizyonda çocuk şiddet meyili oluşturacak yayınlardan korunmalıdır”dedi.