Protokol Ağırlama Merkezi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'medeniyet ve kalkınma yolculuğunu devam ettirecek bir neslin bu tesislerde ihyası, inşası bizim için büyük önem taşıyor' diyerek açılışını yaptığı İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi'nin amacına uygun ve sürdürülebilir faaliyetler yapma yerine bakan, siyasetçi ya da üst düzey bir yetkilinin ilimize geldiğinde kapıları açılan Protokol Ağırlama Merkezi'ne dönmesi, tepkilere sebep oluyor.
Çoğunluğu AB bütçesinden olmak üzere, birçok Bakanlık, Elazığ Valiliği ve Elazığ Belediyesinin katkılarıyla yapılan ve geçtiğimiz yıl bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hizmete açılan İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi’nin yapım amacına yönelik faaliyetler yapamaması ve tesisin sadece protokol ziyaretlerinde açılan bir merkez olması tepkilere sebep oluyor.
ERDOĞAN: “TÜRKİYE’DEN BU SESİ DUYACAĞIZ”
Elazığ depreminin 1. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma ve deprem konutları anahtar teslim törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu törenin ardından İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi’nin açılışını gerçekleştirmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada, ”Hakikaten İpek Yolu’nun bizim tarihimizdeki yeri malum çok farklı. Adeta bu bizim doğuş yolumuzdur ve bu doğuş yolumuzun güzergahında El-Aziz’de böyle bir eserin ortaya çıkarılması ve bundan sonra da bu Bunun için de her tür burada etkinlikler olacak, bunlar burada yaşayacak. Tabii böyle bir adımda hakikaten Leyla kardeşimizin attığı adımla birlikte emeği geçen bütün bakan arkadaşlarımız ki, bu konuda Gençlik ve Spor Bakanımıza özellikle teşekkür ediyorum. Bunun yanında Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza teşekkür ederim. Bu etkinliklerle birlikte inanıyorum ki İpekyolu çok farklı ses getirecek. İnşallah biz Ankara’dan değil tüm Türkiye’den bu sesi duyacağız, buna kesinlikle inanıyorum. Bu konu ile ilgili olarak bütün milletvekili arkadaşlarım, burada ellerinden gelen her türlü desteği vermelidir. Etkinliklerle burasının sesi tüm Türkiye’ye, hatta Etnospor’la dünyaya bence duyurulmalıdır diye düşünüyorum. Bu vesile ile emeği geçen tüm kardeşlerimi, mimarından mühendisine ve işçisine kadar tebrik ediyor, kutluyorum. Bu süreç içerisinde bundan sonra gerek şu andaki valimiz, bundan sonra gelecek valilerimiz, belediye başkanımız, belediye başkanlarımız hepsinin de burada desteklerinin olması önem arz ediyor. Bu yolculuğumuz, inanıyorum ki çok büyük hayırlara da vesile olacaktır. Tekrar hayırlı olsun diyorum, Rabbim yar ve yardımcımız olsun diyorum” şeklinde konuşarak, bu merkezden beklentilerinin çok yüksek olduğunu ve bunu tüm Türkiye’nin duyacağını ifade ederek hedef koymuştu.
İMKÂN ÇOK, ÇALIŞMA YOK
Alanında ülkemizde bir ilk olan İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi’nin toplam fiziki büyüklüğü 220 bin metrekareyi buluyor.
Merkezde, bir adet ana operasyon binası yanında çok sayıda atölye bulunuyor.
Tesislerde; yazılım, kodlama, robotik, teknik atölye, tasarım atölyesi, montaj atölyesi gibi birçok temalardan oluşan atölyeler yer alıyor. 3 adet tematik eğitim ve konferans salonu, 500 kişilik yemekhane, 500 kişilik teras alanı ve bir kütüphanenin yer aldığı komplekste, çocuk trafik eğitim parkurları ve çocukların analitik düşünme yetisini geliştirecek dış mekân tematik eğitimi alanları bulunmaktadır. Arazi içerisinde Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezlerinden birisini de bünyesinde bulunduran komplekste, toplamda 256 yatak kapasiteli misafirhane ve genç evleri yer almakta.
Tesiste bu kadar imkân ve teknolojik araştırma yapmak üzere tasarlanmış atölyeler varken, bu imkanların yeterince kullanılmadığı ve bu konuda hazırlanmış projelerin hayata geçmediği iddia ediliyor.
DOMATES FİDESİ YETİŞME UFKU!
Tesisin büyük bedeller ödenerek inşa edilmesine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış konuşmasına yansıyan beklentilerin çok açık ve net olmasına rağmen, geçtiğimiz yılarda bu tesislerde domates-biber fidesi üretilip halka dağıtılması gibi bir faaliyet yapıldığı biliniyor.
Aynı hizmeti yapması gereken onlarca devlet kurumu varken, İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi’nin böylesi bir hizmetle anılması, şehirde de büyük bir hayal kırıklığı yaşatmıştı.
TEKNOFEST KUŞAĞININ BULUŞMA NOKTASI OLMALI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın merkezin açılışında yaptığı konuşma ile bu tesislerden beklentisini net olarak ifade ederek, yeni neslin araştırma, geliştirme ve inovasyon merkezi olmasını istediği ve bunun için yetkililere de görev yüklemesine rağmen bu amaca ulaşılmadığı görülüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Teknofest kuşağı diye tarif ettiği yetenekli, başarılı ve bilimsel araştırmalar üzerine yoğunlaşan gençlerin emrine verilmesine beklediği İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi’nin bu tür çalışmalara yoğunlaşma yerine, sadece protokol ziyaretleriyle kapılarını açması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı anlamak yanında O’nun ufkunu ve hedefinden çok uzakta olunduğunu ortaya koydu.
KİM İŞLETİRSE İŞLETSİN AMA AMACINA UYGUN FAALİYETLER YAPILSIN
Geçtiğimiz günlerde MHP İl Genel Meclisi Üyesi Osman Dilek tarafından dile getirilen ve CHP İl Başkanı Av. Coşkun Çağlar Duran’ın da destek verdiği, İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi’nin aynı adla kurulmuş Vakıf tarafından değil de İl Özel İdare tarafından işletilmesi teklifini de değerlendiren vatandaşlar, önemli olan kimin işlettiği değil nasıl ve verimli işletilip işletilmediği olduğunu ifade ediyorlar.
YETKİLİLER KONUYA EL ATMALI
Merkezin amacına uygun ve fonksiyonel çalıştırılması ve özellikle teknofest kuşağının bilimsel projelerini geliştirmek ve değişik alanlarda teknolojik buluşlar yapma amacına yönelik projelere ev sahipliği yapması, amaçlı ve sürdürülebilir şekilde çalıştırılması konusunda il yöneticilerinin konuya duyarlılık göstermesi gerektiğini ifade eden vatandaşlar, hem kamunun hem de vakfın imkânlarının birleştirilerek güzel projelerin hayata geçirilebileceğini ifade ediyorlar.
BİLİM KURULU OLUŞTURULABİLİR
İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi’nin daha fonksiyonel, daha bilimsel ve ülkenin gelecek vizyonuna katkıda bulunacak şekilde kullanılması amacıyla il yöneticilerimizle birlikte, başta Fırat Üniversitesi, Elazığ Bilim ve Sanat Merkezi, Teknokent, ETSO ve OSB gibi kurum temsilcileri ile bu konuda bilgi ve donanımı olan kişilerden oluşan bir Bilim Kurulu”nun oluşturulması ile yepyeni projelerin ortaya çıkacağını ifade eden vatandaşlar, bu konuda İlimiz Valisi Ömer Toraman’ın çalışma yapacağına inandıklarını belirtiyorlar.