Projesiz Yıl '2022'

Elazığ, 2022 yılını da yine proje üretemeyen ve turizm konusunda öne çıkan başarısızlıklar ile geçirdi. Turizm ve ekonomik konularda istenilen seviyede olmayan Elazığ'ın, 2023 yılında yine hüsran yaşamaması için çözüm odaklı proje üretmesi ve bütün kurumların bir masa etrafında kenetlenerek 'Şehir Masası'nı kurması gerekiyor.

Projesiz Yıl '2022'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/2022 yılında her konuda atılım yapacağı gerek turizm gerekse ekonomi anlamında bölgesinde önemli bir konuma yükseleceği düşünülen Elazığ, bu yılda istediği atılımı yapamadı ve komşu şehirlerin gerisinde kaldı. 

Her alanda ülkeler yerine şehirlerin yarıştığı bir dönemde Elazığ'ın gerek turizm gerekse ekonomik anlamda proje üretememesi ve ortak bir akıl etrafında kenetlenememesi, bu konuda yapılan toplantıların 'takip ve sonuçlandırma' aşamasına getirilmeyip görüntüde kalması, sorunların daha da büyümesine neden olmaya devam ediyor. 

Projesiz Yıl '2022'

HAKİMİYET DEFALARCA UYARMIŞTI 

24 Ocak depremi ve ardından yaşanan pandemi sürecinin oluşturduğu sorunların çözülmesi gerektiğini; il yöneticileri, siyasetçiler, il bürokratları ve STK temsilcilerinin de katıldığı “çözüm toplantıları” adı altında aylık kent buluşmaları yapılmasını Hakimiyet olarak sıklıkla manşetlerimizde gündeme getirmiştik. Çözüm odaklı toplantıların yapılmasının gerekli olduğunu ve ilimizin sorunlarının çözümü noktasında en önemli hizmet olduğunu sıklıkla dile getirmemize rağmen 2022 yılı yine proje üretemeden geçti.

TURİZMDE YENİ BİR GELİŞME YOK  

İlimizin derin tarihi geçmişi ve buna bağlı sayısız turistik değerleri olmasına rağmen bunları bir hikaye etrafında şekillendirip ilgi ve merak uyandıracak bir formata büründürüp şehrin kaderine olumlu etki edebilecek bir formata sokup turizm sektörüne kazandıramıyoruz. 

Bu kapsamda Harput, Palu, Sivrice, Keban ve kanyonlar gibi birçok değere sahip olan Elazığ’ın hala ziyaret edilen ve kültür turları haritasına dahil olamaması, ilimizde ilgili kurumların bir masa etrafında birleşerek, çalışma yapamaması ve proje üretememesi sorununu yaşadığını gösteriyor. 

Bu nedenle, 2019 yılından bugüne özellikle Elazığ Belediyesinin tarihi Harput mahallesinde yaptığı çalışmalar ve turizme etki edecek projeleri dışında diğer turizm alanlarında ciddi bir çalışma yapılmaması bu yıl da yine turizm konusunda sınıfta kaldık yorumlarını birlikte getirdi. 

ADI VAR KENDİ YOK  

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların oluşturduğu ekonomik krizi daha çok üretim ve daha çok ihracat formülü ile aşacağımızı ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu çağrısı, Elazığ Valiliği bünyesinde 2016 yılında oluşturulan ve şehrimizdeki yatırım, üretim ve girişimleri bir merkezden koordine edip, yatırımcılara kolaylıklar sağlamak amacıyla kurulan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Birimi'ni yeniden gündeme getirdi. 

Projesiz Yıl '2022'

SUKUT, İKRARDAN MI GELİYOR? 

Elazığ’ın gelişmesi, kalkınması, üretim ve istihdam olanaklarının daha da artırılması maksadıyla kamu ve özel sektör kuruluşları tarafından hazırlanacak önemli projelerin takibini ve koordinasyonunu sağlamak için kurulan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi’nin yıllardır sessiz kalması kamuoyunda merak uyandırmaya devam ediyor. 2016 yılında kurulan ve büyük bir heyecan uyandıran bu birimin yıllar geçmesine rağmen yaptığı çalışmaların neler olduğu bilinmezken, yatırımcılara sağlanan kolaylıklar hakkında ise her hangi bir açıklama da yapılmıyor. 

Yetkililerin bu sukutunu, merkezin var olmadığını ikrar anlamına geldiğini ifade eden vatandaşlar, böylesine önemli bir birimin üst yöneticilerde bulunan “eski, eskide kaldı” düşüncesinden  kaynaklandığını dile getiriyorlar.

2022 YATIRIM PROGRAMINDA 35 PROJE 

Bilindiği gibi 2022 yılı yatırım programı yetkili kurumlarca  açıklanmıştı. Açıklanan program kapsamında Elazığ'a da 35 proje de yer verilmişti.

2022 Yılı Yatırım Programı'nın kabulü ve uygulanmasına dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Programda, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, KİT, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşlarının projeleri, dış proje kredisi kullanan büyükşehir belediyeleri ile diğer belediyeler tarafından gerçekleştirilecek yatırım projeleri yer almıştı. 

PROJELER NE AŞAMADA? 

2022 Yılı Yatırım Programı, 11'inci Kalkınma Planı'nda bulunan temel politikalar, 2022-2024 Dönemi Orta Vadeli Program ve 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda öngörülen hedefler doğrultusunda hazırlanmıştı. Hazırlanan programda Elazığ’a da 35 projede yer verilmişti. Yatırım programına alınan 35 projenin hangi aşamada olduğu ve ne tür çalışmalar yapıldığı yönünde ise henüz bir açıklama yapılmadı. 

 “ŞEHİR MASASI”  ACİLEN KURULMALI 

Turizmde, yakın, orta ve uzun vadeli projelerimiz hala bilinmiyorsa, bu konuda çalışma dahi yapılma ihtiyacı görülmüyorsa, günübirlik destekler ve hibelerle sorun aşılmaz. Hem verilen destekler yerini bulmaz hem de şehir bir 20 yıl daha yerinde sayar. Vizyoner ve atılımcı ruhun olmadığı şehirler, rutinin ve kendiliğinden oluşan gündemin sarmalından ve kısır döngüsünden kurtulamazlar. Bu nedenle ilimizdeki bütün kurumların “Şehir Masası” etrafında toplanarak, aylık gündemi değerlendirmesi ve proje yarışına girmesi gerekiyor. Şehir Masası kurulur ve görevini yaparsa ilimiz komşu şehirlerimiz ile yarışır, turizm ve ekonomik konular da istenilen seviyeye ulaşır.