PROJENİN FARKLI BİR ARAZİ ÜZERİNDE HAYATA GEÇİRİLMESİ LAZIM
Nisa Yılmaz/Elazığ'da yatırım yapmayı planlayan Dubaili yatırımcılar Fırat Üniversitesi'nin Malatya yolu üzerindeki arsasını istemiş ancak Fırat Üniversitesi Senatosu arsanın verilmeyeceğini ifade etmişti.
Konuyla ilgili MHP Elazığ İl Başkanı Oğuzhan Demir bir açıklama yaparak, “Şehrin başka bir yerinde farklı bir arazi üzerinde bu projenin hayata geçirilmesi, hem şehrimizin hem de Fırat Üniversitesi’nin geleceği için daha uygun ve daha hayırlı olacağı kanısındayız” denildi.
İNCELEMELERDE BULUNMUŞLARDI
MHP Elazığ İl Başkanı Oğuzhan Demir’in açıklaması şöyle; “Kamuoyunun malumu üzere 2017 Temmuz ayında Dubai merkezli Armada Holding’in sahibi ve temsilcileri yatırım yapmak amacıyla Valimiz Sayın Çetin Oktay KALDIRIM Bey’in öncülüğü ve gayretleriyle şehrimize gelmiş ve incelemelerde bulunmuşlardı. Bu incelemeler neticesinde 2017 Aralık ayında Elazığ-Malatya karayolu üzerinde bulunan Fırat Üniversitesi’ne ait arazinin 3 Milyon Metrekare’lik kısmında 3. Basamak sağlık hizmeti verecek olan bir hastane, üniversite, yurtlar, ticari alanlar, konaklama merkezleri ve golf sahası inşa edeceklerini duyurmuşlardı.
1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMDAN BAHSETMİŞLERDİ
Konuyla alakalı 19 Aralık 2017 tarihinde Fırat Üniversitesi’ne tahsisli 3 milyon Metrekare arsa ve bu arsa üzerine yatırım yapmayı düşünen Dubai merkezli Armada Holding tarafından yapılması düşünülen projenin içeriği ve Fırat Üniversitesi’nin bu alanı nasıl değerlendireceği ve arsanın armada Holding’e devri konusunda ne düşünüldüğünü de sorduğumuz bir basın açıklamamız olmuştu 10 Şubat 2018 tarihinde Elazığ Valisi Sayın Çetin Oktay Kaldırım bey, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklama ile yaklaşık 10 Bin kişinin istihdam edileceğini, bünyesinde Üniversite, Hastane, Otel, Yurt, Ticari Alan, Konut Alanı, Golf ve yaşam alanlarının bulunduğu yaklaşık 1 Milyar dolarlık bir yatırımdan bahsetmişlerdi.
İÇERİĞİ TAM NETLİK KAZANMADI
İçeriği tam olarak netlik kazanmamakla beraber, istenilen alanın %80’inin ticari ve konut alanı olarak değerlendirileceği anlaşılmıştır. Şehrimize hem eğitim alanında hem de ekonomik manada büyük katkıları olan Fırat Üniversitesi’nin genel durumuna göz atıldığında ise, 16 fakültesi, 4 enstitü, 2 yüksek okul, 1 devlet konservatuarı , 9 meslek yüksek okulu ile toplamda 47 bin öğrencisi, 1800 akademik, 1500 idari personeliyle ilimizin gelişmesine en büyük katkıyı sağlayan kurumların başındadır.
FIRAT ÜNİVERSİTESİNİN ÖNEMİ DAHA İYİ ANLAŞILMIŞTIR
Tüm bu hizmetlerini ise şehir merkezine sıkışmış 1 Milyon metrekare alan üzerinde yapmaya çalışmaktadır. Bahse konu 3 Milyon Metrekare arsa üzerinde ise iletişim fakültesinin yapımı bitmiş ve eğitime başlamıştır. Fırat Üniversitesi’nin programında aynı arsa üzerinde Veteriner Fakültesi ve Hayvan Hastanesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi yapılması ile yaklaşık 18 Bin öğrencinin eğitim göreceği yurt, lojman ve idari binalarıyla beraber modern bir eğitim kampüsünün tahsis edilecek ödenek miktarıyla alakalı olarak ilerleyen süreçte yapılmasının var olduğu bilinmektedir. Bu eğitim kampüsünün yapılması demek şehrimize kalıcı hizmet ve büyük bir ekonomik girdi sağlanması demektir. Yaklaşık 27 Bin öğrencisinin il dışından geldiği hesaplandığında 21 Bin öğrencisine ise gurbete gitmeden kaliteli bir yüksek öğrenim imkanını en ekonomik şartlarda sağladığı da hesaba dahil edildiğinde Fırat Üniversitesi’nin önemi daha da iyi anlaşılmaktadır.
DAHA HAYIRLI OLACAKTIR
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi ve 1000 yatak kapasiteli Araştırma Hastanesi 88 Bin Metrekare alan üzerinde hizmet ettiği, Elazığ şehir hastanesinin bile 347 Bin Metrekare alan üzerinde kurulduğu hesaplandığında, Armada Holding tarafından yapılması düşünülen yatırımın ilimiz için en önemli kısmı olan Hastane, Üniversite, Yurt ve Otel binalarını içeren kısmı için, Fırat Üniversitesi’ne tahsisli olan Elazığ-Malatya istikametinin sol tarafındaki yaklaşık 500 bin metrekare alanın yeterli olacağı, yapılması düşünülen projenin bu arsaya göre uyarlanması ve projenin hayata geçirilmesi veya şehrin başka bir yerinde farklı bir arazi üzerinde bu projenin hayata geçirilmesi, hem şehrimizin hem de Fırat Üniversitesi’nin geleceği için daha uygun ve daha hayırlı olacağı kanısındayız.
GEREKEN HASSASİYET GÖSTERİLSİN
28 Şubat 2018 tarihinde, Fırat Üniversitesi Senatosu’nun arsa devri konusunda olumsuz görüşleri de dikkate alındığında, Sayın Valimizden bu yatırımı şehrimize kazandırmak için gayret gösterirken, Üniversitemizin büyüyüp gelişmesinin önüne engel olunmadan yapılabilmesi için gereken hassasiyeti göstereceğini de bilerek; Şehrimizle ilgili çok önem arz eden bu konuyla alakalı daha detaylı ve daha hassas araştırılıp öyle hareket edilmesi gerektiğini hatırlatmanın görevimiz olduğu bilinciyle, Elazığ kamuoyuna saygılarımızla.