Proje Okullarında Neler Oluyor?
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçları açıklandı. Sonuçların açıklanmasıyla Elazığ'daki proje okullarından her bir okuldan yaklaşık 10-12 arasında öğretmenin yeri değişti.
2018 yılında kabul edilen “Proje Okulları Yönetmeliği” kapsamında öğretmenlere verilen 4+4 yıllık görev süreci sonunda rotasyon durumu Türkiye’de ilk kez uygulandı. Heyecanla beklenen atama sonuçları 8 Nisan 2025 Salı günü akşam saatlerinde açıklandı. Atama sonuçlarının ardından uzun süredir aynı okullarda görev alan öğretmenler ve öğrencilerin bazıları burukluk yaşarken uygulama sonucunda her biri kendi ilinin en iyisi olan okullarda yeni bir heyecan ve dinamizm kazanması bekleniyor. Hakimiyet Haber ilk kez uygulanan rotasyonun tüm izlerini bilhassa öğrenciler için sürdü. İşte detaylar…
ROTASYON NEDİR VE NEYİ AMAÇLIYOR
İlk kez 2018 yılında alınan bu karar 2025 yılına gelindiğinde rotasyonun gecikmeli de olsa uygulanmasıyla sonuçlandı. Daha önce doğal afetler, pandemi ve bakan değişiklikleri nedeniyle hayata geçirilemeyen bu uygulamanın temel amacı, Türkiye’nin en iyi okulları kabul edilen bu eğitim kurumlarında hantallaşmayı, mental yorgunlukları, niteliğin kaybedilmesini engellemek ve diğer eğitim kurumlarında görev yapan başarılı eğitimcilere fırsat tanımaktı. Rotasyonun içeriğinde ise proje okullarında görev yapan eğitimcilerin 4 +4 yıl görev yapması yer alıyor. 2018 yılında kanunun kabul edilmesiyle sıfırlanan görev süreleri sonucunda 2018 yılın itibariyle bir proje okulunda görev alan bir eğitimci 4 yılının dolmasıyla başarılı olması halinde 4 yıl daha devam edecekti ancak başarılı kabul edilmezse farklı bir yerde görevlendirilecekti.
ELAZIĞ’DAKİ PROJE OKULLARI HANGİLERİ?
Elazığ’daki rotasyon uygulanan proje okullarından bazıları şu şekilde:
Kaya Karakaya Fen Lisesi
Cemil Meriç Fen Lisesi
Mehmet Koloğlu Anadolu Lisesi
Çubuk Bey Anadolu Lisesi
Şehit Eyüp Oğuz Proje Fen ve İmam Hatip Lisesi
Elazığ Lisesi
Ahmet Yesevi Sosyal Bilimler Lisesi
Elazığ İmam Hatip Lisesi
Cumhuriyet Kız İmam Hatip Lisesi
Hacı Hulusi Yahyagil İmam Hatip Lisesi
Elazığ Meslek Lisesi
Şehit Mehmet Öter MTAL
ELAZIĞ’DA KAÇ ÖĞRETMENİN YERİ DEĞİŞTİ?
Elazığ’da toplamda 250 adet öğretmenin yeri de rotasyon uygulanmasıyla değişmiş oldu. Bu okullarda proje okulu olduktan sonra 4 yılı dolan fakat toplamda 7 ile 30 yıl arasında görev yapan neredeyse 400 adet öğretmen bulunuyor. Edindiğimiz bir diğer bilgi ise rotasyona tabi tutulan öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun çalıştığı okullarda yaklaşık 15-20 yıldır görev yapıyor olduğu yönünde.
ELAZIĞ LİSESİNDE BÜYÜK ROTASYON
Bunun yanında 134 yaşındaki Elazığ Lisesi ise rotasyon anlamında en çok etkilenen okullarından biri oldu. Hemen her yaş grubundan çok sayıda öğretmenin rotasyona tabi tutulduğu Elazığ Lisesi’nde başarılı, verimli ve üretken öğretmenlerin de rotasyona tabi tutulduğu iddiası, bu kararlar alınırken hangi kriterlerin göz önünde tutulduğu sorusunu yeniden akıllara getirdi.
KOLOĞLU ANADOLU LİSESİ DİKKAT ÇEKİYOR
Elazığ’da yaklaşık 250 öğretmen rotasyona tabi olurken Hakimiyet Haber’in edindiği bilgilere göre her okuldan yaklaşık 10-12 öğretmen rotasyondan etkilendi. Sadece Koloğlu Anadolu Lisesi’nden 30 yakın öğretmenin görev yeri değişti. Her okuldan ortalama 10 öğretmen rotasyona tabi tutulurken Koloğlu Anadolu Lisesi’nden 30’a yakın öğretmenin sürece dahil olması ise tepki çekti. 45 öğretmenin bulunduğu bu okulda neredeyse çoğunluğa yakın bir rakamın rotasyona tabi tutulması, bu okulun şimdiye kadar nasıl eğitim ve öğretime devam edebildiği sorusunu akıllara getirdi. Bu durumun yaşanmasında sadece öğretmenlerin değil idarecilerin de sorumlu olabileceğini özellikle vurgulayan eğitim uzmanları Elazığ’ın en önemli eğitim kurumlarından biri olan Koloğlu Anadolu Lisesi’nin idarecilerinin de rotasyon zamanının kesinlikle geldiğini vurguluyor.
VEBALİ BÜYÜK OLUR
Rotasyon uygulanmasında öğretmenlerin liyakat ve başarıları yanında görev aldıkları okullardaki idarecilerin de etkisi bulunuyor. Eğer idareciler ve yetkililer bu kararları liyakat ve başarıya, dinamizm, heyecan ve çağa ayak uydurma kriterlerine göre almıyorsa bunun vebali hem bu dünyada hem de öteki dünyada elbette ki ağır olacaktır. Öğrencilerin, ailelerin, ilimizin ve ülkemizin ciddi anlamda etkileneceği böylesine önemli kararların alınmasında liyakat ve başarı kriterlerini göz önünde bulundurmak yerine kişisel ikbal ve hesapların göz önünde bulundurulduğu her karar çok da uzun olmayan bir süreçte elbette ortaya çıkacaktır.
AİLELER VE ÖĞRENCİLER DİKKAT!
2018 yılında alınan bir karar olan rotasyon, aslında her kurumda ve özellikle de bürokrasi de uygulanması gereken bir durum olarak öne çıkıyor. Öğrencilerin ve öğretmenlerin bağ kurmasının normal olabileceğini belirten uzmanları ayrılık olgusunun kolay olmayacağını ancak şer gibi görünen vakaların bazen hayırla sonuçlanabileceğini vurguluyorlar. Yeni gelen öğretmenlerin katacağı faydaların da fazla olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve yeni süreçte zorluk yaşayan her öğrenci için Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gerekli her türlü desteği alabileceğinizi unutmayın.
HATIRLATMA!
Atama kararlarının açıklanmasının ardından süreç şu şekilde ilerleyecek:
Ataması yapılan öğretmenler mevcut eğitim ve öğretim süreci bitene kadar yani Haziran ayına kadar kendi okullarında görev almaya devam edecek.
Öğretmenler bu sürecin ardından kendilerine yeniden atama ve tayin (hem il içi hem de il dışı) hakkından faydalanabilecek.
Norm fazlası öğretmenler için başvuru ekranı kısa bir sürede açılacak.