Prof. Dr. Sema Temizer Ozan 'Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Sivil Toplum Çalıştayı'

Türk Kadınlar Konseyi Derneği Elazığ Şube Başkanı ve Uluslararası Kadınlar Konseyi Derneği Avrupa başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sema Temizer Ozan, Elazığ'da gerçekleştirilen'Cumhuriyetimizin100.Yılı Sivil Toplum Çalıştayı' programına katıldı.

Prof. Dr. Sema Temizer Ozan 'Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Sivil Toplum Çalıştayı'

Çalıştaya Elazığ Valisi Ömer Toraman, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü İşlemler ve Mevzuat Daire Başkanı Adnan Zengin ve ilin STK temsilcileri katıldı.
Sema Temizer Ozan,“Çalıştayda Devlet yapılanması dışında bir takım siyasal kültürel ve ekonomik faaliyetleri yöneten gönüllü kuruluşlara sivil toplum adının verildiği, sivil toplum örgütlerinin demokratik bir toplumda hayati bir role sahip olduğu anlatıldı.Yasama ,yürütme, yargı ve medyanın yanında beşinci güç olarak da tanımlandığı, bazı kaynaklarda ise sivil toplum, kamu sektörü ve özel sektörün yanında üçüncü sektör olarak da tarif edildiği, sivil toplum kuruluşlarının genel olarak eğitim, gençlik, çevre, kadın hakları, insan hakları, çocuk hakları, hayvan hakları, istihdam, teknoloji gibi pek çok farklı konularda faaliyet gösterdiği belirtildi”dedi.
 Temizer Ozan,”Sivil toplum yapılanmasında ilerlemeler ülkenin siyasi, sosyal ve ekonomik alanlarda ilerlemesi ve gelişmeleriyle doğrudan ilişkili olduğu, sivil toplum kuruluşları örgütlenmelerini ve faaliyetlerini bilimsel kriterler ile devletin koyduğu yasalar çerçevesinde gerçekleştirdikleri takdirde ülkenin bu alandaki gelişmelerine çok büyük katkı sağlayacağı bildirilmiş ve derneklerin kurumsal, şeffaf ve hesap verebilir ve amaçlarına uygun hareket etmeleri üzerinde durulmuştur. 
 
Elazığ’ın sivil toplum teşkilatlanması açısından; “Dernekler, sendikalar, vakıflar açısından köklü geçmişe ve sürdürebilirliğe sahip Türkiye’nin önde gelen vilayetlerden biri olduğu” bildirilirken STK temsilcilerinin sorun ve taleplerini dile getirildiği bir panel de tertiplenmiştir.
 
Bu gün Türkiye’de 102 bin dernek ve 10 milyonun üzerinde dernek üyesinin var olduğu, 50 milyar TL’nin üzerinde bir bütçe sivil toplum profilinin varlığı,
STK’ların Üniversitelerin en önemli paydaşlarından biri olduğu ve  bir çok bilimsel altyapıda temel oluşturduğu ve Sivil Toplum Kuruluşlarının faaliyetlerini önemsediklerini.
“Bizim medeniyetimizin; yardımlaşma ve dayanışmayı öne çıkaran bir medeniyet olduğu anlatıldı”dedi.