Prof. Dr. Özer: 'Yapay zekâ dolandırıcılarına dikkat!'

FÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer, gelişen teknoloji ile birlikte ilerleyen yıllarda birçok meslek grubunun yerini yapay zekâ teknolojisine bırakacağını ve işsizliğin daha da fazla artacağını söyledi.

Prof. Dr. Özer: 'Yapay zekâ dolandırıcılarına dikkat!'

Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer, geleceğin teknolojileri arasında gösterilen yapay zekâ hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Özer: 'Yapay zekâ dolandırıcılarına dikkat!'

Yapay zekâdan önce zekânın tanımını yapmak gerektiğini, zekanın Yaradan’ın insanlara, bahşettiği düşünme, karar verme eski tecrübelerinden ders alma gibi özelliklerinin adı olduğunu ifade eden Prof. Özer, “Biz eğer bunları bilgisayarlara yaptırabiliyorsak bu yapay zekâ oluyor. Örneğin; bir bahçıvanın yapmış olduğu sulama işlerini bir yazılım sayesinde yaptırabiliyorsak bahçıvanı taklit etmiş olacağız. Ya da otomatik pilot uygulaması normal bir pilotu taklit ediyor. Yapay zekâyı böyle tanımlayabiliriz. 1950 yılında Alan Turing’in “Makineler Düşünebilir Mi?” makalesiyle 75 yıl önce hayatımıza giren yapay zeka son yıllarda oldukça popüler olan bir kavramdır” dedi.

YAPAY ZEKÂ HATA YAPABİLİR Mİ?

Özer, “Yapay zekâda halüsinasyon olarak tabir edilen bir kavram var. Biz halüsinasyonu olmayan şeyleri olmuş gibi görmek olarak tanımlayabiliriz. Öncelikle yapay zekânın ürettiği her şey doğru değil. Yapay zekâ bazen eğitimde kullandığı verilerden bazen algoritmalardaki hatalardan dolayı yanlış cevaplar verebiliyor. Biz buna yapay zekâda halüsinasyon diyoruz. Buna dikkat etmek gerekiyor.” dedi.

Prof. Dr. Özer: 'Yapay zekâ dolandırıcılarına dikkat!'

“TEKNOLOJİNİN AVANTAJLARI KADAR DEZAVANTAJLARI DA VAR”

Teknolojilerin avantajları olduğu gibi dezavantajlarının da olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özer, “Teknolojinin yararı olduğu gibi zararı da olabiliyor. Örnek vermek gerekirse nükleer gelişmeler iyi kullanırsanız Dünya’nın enerjisini de karşılayabilirsiniz ya da nükleer bomba yaparak bir coğrafyayı yok da edebilirsiniz. Tüm teknolojilerin kaderidir ve artıları kadar eksileri de vardır. Önemli olan artıları artırıp eksileri azaltmaktır. Bu yapay zekâ içinde böyledir” diye konuştu.

YAPAY ZEKÂ DOLANDIRICILIĞINA DİKKAT

Vatandaşların özellikle sosyal medyalarda üzücü bir olay yaşamamaları için kaynağı bilinmeyen video, fotoğraf paylaşımlarına dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Özer “Yapay zekâ ile ünlü kişilerin seslerini taklit ederek dolandırıcılık vakaları arttı. En bariz örneğini Donald Trump’ın yapay zekâ ile üretilmiş videosu nedeniyle ABD başkanlık seçimlerini kaybetmesinde gördük. Bazı ülkeler bu tür dolandırıcılığın önüne geçmesi için çalışmalara başladı. Yapay zekâ ile üretilen video, fotoğraf ve ses datalarında uyarı yazıları ve filigran konularak vatandaşların uyarılması yönünde kanunlar çıkarılmaya başlandı. Vatandaşların özellikle sosyal medyalarda üzücü bir olay yaşamamaları için kaynağı bilinmeyen video, fotoğraf paylaşımlarına dikkat etmeleri gerekiyor. “dedi.

Prof. Dr. Özer: 'Yapay zekâ dolandırıcılarına dikkat!'

İŞSİZLİK ARTACAK

Yapay zekânın işsizliği artıracağını ifade eden Prof. Dr. Özer, “Zaten ülkemizde ve dünyamızda çok fazla olan işsizlik daha da artacak. Çoğu insanın yaptığı işleri daha ucuz maliyetlerle yazılımlarla yapılacak. Elazığ özelinde örneklendirecek olursak doğalgaz, elektrik, su gibi sayaçların okunması için il genelinde 500 kişi çalışıyorsa bu iş 5 tane mühendisle yapılacak. 495 kişi bir anda işsiz kalacak.” dedi.

“EKSİ YÖNLERİ VAR DİYE ARTILARINDAN VAZGEÇEMEYİZ”

Yapay zekanın olumsuz yönleri var diye artıları ve müspet taraflarından vazgeçilemeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Özer; “Örneğin; MR ya da tomografi sonucunu bir radyoloğa gösterip teşhis koyması bekleniyor. İyi bir yapay zekâyla kodlanmış bir doktor asistan belki de Dünya’nın en iyi 50 radyoloğunun gözüyle inceleyip sonuçlarını söyleyecektir. Bir hastanedeki doktorun göremediğini yapay zeka ile çok net bir fark edip erken teşhis koyabilecek. Yapay zekâ tıp alanında en ilk radyologları işsiz bırakacak en son ise cerrahları etkileyecek” ifadelerini kullandı.