Prof. Dr. Mehmet Yalnız Ramazan Ayında Doğru Beslenmenin Önemine Değindi

Prof. Dr. Mehmet YALNIZ, ramazan ayında uzun süreli aç kalındığından dolayı beslenmenin çok önemli olduğunu, çeşitli kronik hastalıkların yanında özellikle ramazan ayında mide bağırsak şikâyetlerin de artış ve alevlenme olabildiğini dile getiren YALNIZ, ramazan ayında kalp, şeker, tansiyon hastalığı olanların muhakkak doktorlarına danışarak tedavilerini aksatmadan risklerini öğrenerek oruç tutmaya devam edip etmeyeceklerine karar vermelerinin önemli olduğunu, hekimlerin izin vermemeleri halinde özellikle riskli grupta olan hastaların oruç tutmamaları gerektiğini, çünkü hayatı tehdit edecek sorunlar yaşanabileceğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Mehmet Yalnız Ramazan Ayında Doğru Beslenmenin Önemine Değindi

Prof. Dr. Mehmet YALNIZ, genel olarak tüm vücudun sağlığı için sıvı alınımının azaltılmaması gerektiğini, iftardan sonra en az iki litre su tüketilmesi gerektiğini, vücudun susuz kaldığında tüm organ hastalıklarının yaşanmasına sebep olacağını, özellikle kalp, şeker, hastalığı tanısı olan kişilerin aşırı yağlı, aşırı kalori içeren yemeklerden uzak durmalarını tavsiye etti. Özellikle Şeker hastalığı olan kişilerde insülin kullananların şeker oranındaki düşüşe dikkat etmeleri gerektiğini ve doktora danışmadan oruç tutmamalarının gerektiğini belirtti.

YALNIZ, ramazan ayında mide bağırsak şikâyetlerinde alevlenmeler olduğunu, mide bağırsak hastalığı olan hastaların tedavilerini aksatmadan oruç tutabileceklerini, iftara başlarken, hafif bir çorbayla orucun açılıp sonrasında on dakikalık bir ara vermenin uygun olacağını söyledi. Özellikle yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini, yağlı yiyeceklerin midenin ve bağırsağın boşalmasını geciktirdiğini, şişkinliğe yol açtığını, Reflü şikâyetlerini arttırdığını ifade etti.

Prof. Dr. Mehmet YALNIZ, özellikle ramazan ayında az az ve sık sık yemenin çok önemli olduğunu, açlık sonrası fazla miktarda yemek yenildiğinde midenin bunu sindirebilmesi için bol miktarda asit ve diğer sindirim enzimlerini salgıladığını, bununda asitle meydana gelen mide hastalıklarına, midede yanmaya, ekşiyeme, ağza açı su gelmesi gibi birçok şikâyetleri alevlendirdiğini, bu şikâyetlerden kurtulmanın en basit yolunun az az ve sık sık yemeden geçtiğini özellikle ramazan ayında iftarla sahur arasına yaymayı tavsiye etti.

YALNIZ, bol su içmenin tabi ki gerekliği olduğunu ancak, suyunda bir seferde aşırı oranda tüketilmesinin mideyi su ile şişirmenin mide şikâyetlerine yol açacağını, Baharatlı, yağlı, çok fazla kızartılmış besinlerden gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini, ifade eden YALNIZ, özellikle sahurda yeme içmeye çok dikkat edilmesi gerektiğini, özellikle ramazan ayında kendilerine başvuran hastaların reflü şikâyeti ile geldiklerini, kendilerinin reflü şikayeti ile gelen hastalara, yemek yedikten veya su içtikten sonra iki üç saat arasında sırt üstü uzanmamalarını tavsiye ettiklerini, yemek yedikten ve ya su içtikten sonra kişinin uzanması halinde yenilen veya içilen şeylerin ağza geleceğini bununda reflü yani ağza acı ekşi su gelmesi, göğüs kafesi altında yanma hissi, ciddi öksürük şikayetlerine yol açacağını, sahurla uyku arasında bir saatlik zaman diliminin önemli olduğunu ancak bunun yapılamaması durumunda yatak başının en az iki üç yastıkla yükseltilmesinin fayda vereceğini söyledi.