Prof. Dr. Erol Keleş'ten Yeni Hastane Müjdesi
Şehir Hastanesi'nin yönetimine geldiği andan itibaren farkını ortaya koyan ve Milletvekili Adayı olmasından kısa bir süre sonra şehrin sağlık alanında tıp jargonuyla adeta kronikleşmiş ve çözümü kördüğüme dönüşmüş sorunları ile ilgili yaptığı açıklama ve verdiği müjdelerle Elazığ'a çifte bayram yaşatan Prof. Dr. Erol Keleş, siyasette de farkını ortaya koyacağını şimdiden ispatlamış durumda.
Sağlık alanında bir dönem bölgesinin lokomotifi olan ve alanda bir cazibe merkezi olarak görülen, tıp alanında birçok önemli konferansa ev sahipliği yaparak dönemin adından en fazla söz ettiren illerinden biri olan Elazığ, son yıllarda bu özelliğini kaybetme noktasına gelmişti.
1 MÜJDE, 1 ÖNERİ
Şehir hastanesi ile bu düşüş ivmesini yukarı doğru döndürmeyi başaran Elazığ’da vatandaşların da içini rahatlatacak ve kronikleşmiş sorunları çözecek bir müjde ile beraber kamuoyunun etrafında kenetleneceği bir öneri Ak Parti Elazığ 1. Sıra Milletvekili Adayı Prof. Dr. Erol Keleş’ten geldi. Prof. Dr. Keleş, Genel Yayın Yönetmenimiz Ömer Enes Yılar’a yaptığı açıklamada, Elazığ’a 800 yataklı bir üniversite hastanesi yapılması için karar alındığını ve yapılacak olan hastanenin ödeneğinin ilk bölümünün geldiğini söyledi. Erol, hastanenin şehrin batı tarafında gelişmeye açık bir alanda yapılması önerisinde bukundu.
Ak Parti Elazığ 1. Sıra Milletvekili Adayı Prof. Dr. Erol Keleş’in konu ile ilgili açıklamasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:
“ÜNİVERSİTE HASTANESİ İÇİN GÜÇLENDİRME KARARI ÇIKTI, YENİ HASTANE İÇİN ÖDENEK GELDİ”
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle Elazığ’da da birçok yapıda hasar oluştu. Fırat Üniversitesi Hastanesi de hasar alan yapılarımızdan biri oldu. Yapılan incelemeler sonucunda hastanenin güçlendirilmesi gerektiği ortaya çıktı. Bazı yerlerde güçlendirme işlemi de başlatıldı ancak bunun maliyeti dikkatte alındığında “acaba farklı bir yol izlenebilir mi” düşüncesi ortaya çıktı. Bu süreç 2-3 aydan beridir devam ediyor. Sayın Vekilimiz Metin Bulut Bey, zaten bu süreci takip ediyordu ve benim de haberim vardı. Bu konudaki istişarelerimiz de sürekli devam ediyordu. Görüşmelerimiz sonucunda bize 800 yataklı bir hastane olabileceği sözü verildi. 800 yataklı hastanemizin 400 yataklı kısmının ödeneği de verildi.
“YER KONUSUNDA TESPİT YAPILIYOR”
Şu anda yer konusunda tespit yapılıyor. Bunun için üniversitemizde de Rektörümüz Sn. Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ile de süreç tamamlandıktan sonra bir araya geleceğiz. Şu anda kesinleşmiş bir yer yok ama benim zihnimden geçen düşünce, şehrin doğusunda zaten 3’üncü basamak bir hastanemiz olduğu ve şehrimizin batısına da bir 3’üncü bir basamak hastane kazandırmak yönünde.
“ŞEHRİN YÜZ YILINI KURTARACAK BİR ÖNERİM VAR”
Elazığ için uzun vadeli düşünmek lazım. Şu anda bakın üniversite hastanemizin olduğu yer gelişmeye müsait bir yer değil. Hastane sıkıştı kaldı. Yan yana binalar yapılmaya başlandı ve çok ciddi sıkıntı var. Bir 10 yıl ya da 50 yıl, 100 yıl sonrayı da kurtaracak şekilde geniş, büyümeye müsait bir arazi bulmamız gerekiyor. Bunun için aslında benim bir fikrim var. Bu fikir gelişmeye açıktır ve elbette ki istişare edilecektir. Üniversite hastanemiz için Harput Yerleşkesi (eski adıyla Kesikköprü) gayet uygun bir alan. Çevre düzenlemesiyle ve yatay planda, dikey bir plandan kaçarak, ortada bir ana bina, etrafında çocuk hastanesi, kardiyoloji hastanesi, onkoloji hastanesi şeklinde bir sağlık tesisi oluşturmak gerekiyor. Kafesiyle, dinlenme ve gezme alanlarıyla sosyal donatısının tam oturduğu bir ünite oluşturmak.
“ŞEHRİN ORTA KISIMLARINA DA BİR HASTANE”
Üniversite ve şehir hastanelerimiz 3’üncü basamak hastaneler. Şehirde bir de 2’inci basamak hastaneye ihtiyacımız var. Yani 2’inci basamaktan kastım şu; 3’ünci basamak hastaneler en üst düzey hastanelerimizdir. 2’inci basamak hastanelerde ise genellikle çok daha kolay tedavi edilebilecek -boğaz enfeksiyonu gibi- hastalıkların tedavisinin yapılabildiği alanlardır. Onun yeri de şehrin orta kısmında, şu anda yer ifade etmek istemiyorum ama aklımda bazı yerler var. Eğer böyle olursa Elazığ’ın sağlık açısından birçok sorununu uzun vadeyi de dikkate alarak çözeriz diye düşünüyorum.
“İKİNCİ TIP FAKÜLTESİ İÇİN ADIMLARI ATIYORUZ”
Diğer bir konu ise Elazığ’da ikinci bir tıp fakültesinin kurulması. Bu konu da çok önemli. Tüm şehir hastaneleri Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlıdır. Ancak Adana, Kayseri, Erzurum, İstanbul ve Bursa gibi neredeyse bütün illerde şehir hastanelerinin tıp fakültesi olmasına rağmen maalesef Elazığ’da yok. Bunun için bazı kriterler var ve çok rahat çözülebilecek kriterler. Bunlar için biz görüşmelerimizi yaptık. Çözebileceğimizi düşünüyoruz. En büyük sıkıntımız öğretim üyemizin olmamasıydı. Öğretim kliniği sayımız da çok azdı. Ben göreve başladıktan sonra hemen eğitim kliniği ve öğretim üyesi sayısını artırmak oldu. Sağ olsun Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörümüz de bu konuda çok yardımcı ve destek oldu. Şu anda belli bir seviyeye getirdik. Ben görevden ayrılmadan 1 ay önce Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü ile görüştüm. Bana son olarak “Erol, artık oturdu gibi bundan sonraki süreç artık Elazığ siyasetinde” dedi. Yani Elazığ siyasetçileri gidip Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı ile konuşacak, gerekirse Cumhurbaşkanımız ile görüşeceğiz ve Elazığ’a 2’inci tıp fakültesini kazandıracağız.
“SÜRECİ HIZLANDIRACAĞIZ”
Hızlı ilerlemek gerekiyor ve öyle de yapıyoruz çünkü yakınımızda Malatya’da 2 adet tıp fakültesi var. Bingöl ve Tunceli de uğraşıyor. Halbuki Elazığ bir sağlık şehri. Bölgeye hitap ediyor. Bu alanda bir geçmişimiz var bizim. Yani çevremizde bizden daha tecrübeli bir olduğunu düşünmüyorum. Diyarbakır var ama bizim hitap ettiğimiz yerler çok ciddi bir alanı kapsıyor. İnşallah seçimden sonra Elazığ’a 2’inci tıp fakültesini kazandırmak için çalışacağız.
“YÖK BAZINDA DA OLUR ALMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
2’inci tıp fakültesinde sistem şu şekilde işliyor; oraya alınan öğrenciler, ilk 3 yılını ilinde bulunan üniversitenin tıp fakültesinde okuyor. Yani Sağlık Bilimleri Üniversitesine bağlı Elazığ Şehir Hastanesi’nin Tıp Fakültesi’ne öğrenci aldığımız zaman 1. Sınıf öğrenci 1,2 ve 3’ü üniversitede okuyor, yani Fırat Üniversitesi’nde okuyacak 4,5 ve 6’ıncı sınıfları da şehir hastanesinde geçirecek. Bunun için de bizim üniversitemizin Rektörü Sayın Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ile de görüştük. Bunun için de bir altyapı ve düzenlemeye ihtiyacımız var. Bunları da çözersek ve YÖK bazında da oluru alırsak inşallah 2’inci tıp fakültesini de şehrimize kazandırmış olacağız.