Prof. Dr. Bingöl: 'Üç ilçemiz tehdit altında'
Fırat Üniversitesi Eski Rektörü ve Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Son 10 günde 8 bine yakın küçük depremin kaydedildiği Yunanistan'ın Santorini Adası'nda büyük bir deprem sonrası tsunami olabileceğini ve ülkemizin de etkileneceğini, Bingöl Karlıova'dan Erzincan'a doğru giden bir bölge ve burada kırılmamış bir fayın olduğunu ve her an deprem olacakmış gibi tedbir almamız gerektiğini ifade etti.
Son 10 günde 8 bine yakın küçük depremin kaydedildiği Yunanistan'ın Santorini Adası'nda olağanüstü hal ilan edilirken, yaşanan depremlerin ülkemiz için bir tehlike oluşturup oluşturmadığı gündeme geldi.
10 GÜN İÇİNDE 7 BİN 700 DEPREM
Santorini’nin son 10 gün içinde 7 bin 700’den fazla küçük depremle sarsıldığı bildirildi. Olası büyük bir depreme karşı önlem almak amacıyla adaya ek asker, polis ve itfaiye ekipleri gönderildi. Yetkililer, sürecin yakından takip edildiğini ve gerekli tüm önlemlerin alınacağını belirtti.
TSUNAMİDEN ETKİLENİRİZ
Fırat Üniversitesi Eski Rektörü ve Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Hakimiyet Gazetesine yaptığı açıklamada, “Yunanistan’da eğer 7 civarında büyük bir deprem olursa özellikle Ege Denizi kıyılarında hissedilir, aynı zamanda denizde tsunami meydana gelir ve tsunamiden de etkileniriz. Hollandalı, deprem kahini olarak tanınan Frank Hoogerbeets, 6 Şubat depremlerini de tahmin ettiği konuşuluyor. Onlar bilim insanı falan değil. Herhangi bir bilimsel verileri yok sadece kaostan besleniyorlar. Jeolojiyle, Jeofizikle ilgisi olmayan yaygaracılar. Bu yüzden onların konuşmalarını hesaba katmayalım.” dedi.
HER AN DEPREM OLACAK GİBİ TEDBİR ALMALIYIZ
Bingöl Karlıova’dan Erzincan’a doğru giden bir bölge ve burada kırılmamış bir fayımız olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bingöl, “O fayda deprem bekliyoruz. Ama bugün mü olur 20 yıl sonra mı olur bilemiyoruz. Ama orada deprem periyodunda, deprem oluşum süresini tamamladı dolayısıyla her an deprem olabilecek gibi davranıp tedbir almalıyız.” dedi.
BİNALARIMIZ DEPREME DİRENÇLİ YAPILMALI
Karakoçan, Kovancılar ve Palu’nun 1’inci derece tehlikeli bölgeler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bingöl, “Elazığ’ın bir il merkezi var bir de tehlikedeki ilçeleri ve beldeleri var. Olası bir Bingöl depremi belki Baskil ilçesini veya merkezi hiç etkilemez ya da az etkiler ancak Karakoçan, Kovancılar ve Palu 1’inci derece tehlikeli bölgelerdir. Eğer binalarımız depreme dirençli hale getirilirse herhangi bir sıkıntı olmaz. Kentsel dönüşüm projesini Nailbey Mahallesi’nden başlattılar. Eğer şehir merkezinde kentsel dönüşüm gerçekleştirilir ve bugünkü deprem yönetmeliklerine göre binalar yapılırsa ileride meydana gelecek olan büyük depremlerde ciddi bir can kaybı yaşamayız.”dedi.