Prof. Dr. Aygen: 'Diyet Yapanların Ameliyat Olmasına Gerek Yok'

Erol KARA/Fırat Üniversitesi Obezite ve Onkoloji Cerrahi ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Aygen, vücut kitle endeksi 40 üzerinde olmayanlara kesinlikle obezite ameliyatı yapmadıklarına işaret ederek, şartları tutanların ise kesinlikle ameliyat için iyi düşünmeleri gerektiğini, revizyon (Yenileme) ameliyatlarının ise son dönemlerde arttığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Aygen: 'Diyet Yapanların Ameliyat Olmasına Gerek Yok'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vücut kilo endeksi tutmayanlara biz ameliyat yapamıyoruz diyen Aygen, “Ameliyat olmasınlar zaten, endokrinoloji de tedavi olsunlar. Diyet tedavileri ile zayıflayabilirler. Aslında diyetisyene de gitmelerine gerek yok. Üç beyazdan uzak kalacaklar. Bol yürüyüş bol egzersiz yapacaklar bunları hayatını katacaklar. Ameliyat olmak isteyenlerin vücut kitle endeksi kesinlikle 40 üzerinde olmalı. Diyet yaparak zayıflayabilenler ameliyat için gelmesin. Hiç diyet yapmamış kilolu hiç egzersiz yapmamış olanlar direk spora yönelmeli. En az 6 ay düzenli spor yapmış, diyet yapmış kilo verememiş insanlara ameliyat öneririm. Ameliyatın riskleri var, ağrıları var, ameliyat sonrası en her şeyi yerim düşüncesi yanlış sonra kilo alma riski de var. Çok iyi karar vermek gerekir” dedi.

2019 yılının ilk altı ayında 400 obezite ameliyatı yaptıklarını, Yıllık 800 ile 900 arasında ameliyat gerçekleştirdiklerini belirten Erhan Aygen, “Ölüm olayı ile son dört yıldır karşılaşmadık” dedi.

 

REVİZYON AMELİYATLARI ARTTI

Fırat Üniversitesi Obezite ve Onkoloji Cerrahi ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Aygen, “Bu arada revizyon ameliyatları artmaya başladıYani bir obezite ameliyatı olup ikinci kez ameliyat olanlara revizyon ameliyatı diyoruz. Herkes bilen bilmeyen obezite ameliyatı yapmaya başladı. Yanlış ameliyat veya hastanın kurallara uymamasından dolayı ikinci kez yani revizyon ameliyatı bizlere gelmeye başladı, bu düşündürücü. Bizlerde ameliyatlarda farklı yöntemler geliştirmeye başladık. İki yıldır artık obezite ameliyatlarında dikiyoruz. Dikmeye başladığımız günden itibaren kaçak olmuyor” dedi. Avrupa ülkelerinin Türkiye’de obezite ameliyatlarına izin vermemesinden kaynaklı hasta sayısında düşüş yaşandığını belirten Prof. Dr. Erhan Aygen, Avrupa’nın birçok ülkesinden kendilerine hasta geldiğini sözlerine ekledi.