Piyasa Stop

BOTAŞ'ın sanayi sektöründe kullanılan doğalgaza yaptığı yüzde 48'lik zam, tüm ürünlere yüzde 300 zam olarak yansıyor. Bu fiyatlar ekonomiyi tıkamış, sektörleri vurmuş durumda.

Piyasa Stop
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sanayi sektörünün kullandığı doğalgaza yapılan yüzde 48’lik artış, ülke ekonomisi gibi Elazığ ekonomisini  de vurdu.

Üretim sektörünün kullandığı doğalgaza gelen yüzde 48’lik zam, tüm ürünlere yüzde 300’lere kadar ulaşacak zamların da habercisi oldu.

ESNAF TEDİRGİN VE KARAMSAR
BOTAŞ’ın sanayi ve elektrik üreten santraller için doğalgaza yüzde 48'e varan zam açıklamasını  sanayi alanında belirli bir tüketim sınırı aşılınca yüzde 90 – 100 arasında kendilerine yansıyacağını ifade eden Elazığlı esnaflar, bunun piyasadaki ürünlere  yüzde 300’ü bulan zam olarak yansıyacağını ifade ediyorlar.

İNŞAAT SEKTÖRÜ CİDDİ ETKİLENECEK
Özellikle doğalgazı fazla tüketen seramik üreticileri gibi birçok sektörün ürettiklerine şimdiden yüzde 100’ü bulan zamlar geldiğini  ifade eden yapı alanında söz sahibi piyasa aktörleri,  bu şartlarda birçok sektörün durma noktasına geleceğini belirtiyorlar.

TEKLİF DAHİ VEREMİYORUZ
Hemen her gün tüm ürünlere yeni bir zam geldiği için müşterilere fiyat  teklifi  bile veremediklerini dile getiren esnaflar, “O an elimizdeki ürünü alırsa müşteri alır yoksa bir gün sonra bile gelirse fiyat değişebiliyor. Bizler de tedirginiz, fiyat veremiyoruz. Çekini alıp mal veren kişileri mağdur etmiyoruz ama ödeme yapılmamışsa bir şey yapamıyoruz, fiyatlar artıyor” görüşünü dile getirdiler.

ELAZIĞ’I DAHA KÖTÜ VURDU 
Özellikle inşaat sektöründe ülke genelinde aşırı oranda fiyat artışları yaşanırken bunun Elazığ’a yansımasının çok daha kötü olduğunu ifade eden iş insanları,  kentsel dönüşüm bekleyen on binlerce konut ile bir yıl önceki fiyatlarla sözleşme yapan müteahhitlerin ciddi oranda sıkıntı yaşadıklarını belirttiler.

KONUT FİYATLARI ARTIYOR
 İnşaat sektöründe yaşanan aşırı fiyat artışlarının konut maliyeti ve kiralara da yansıdığını belirten esnaflar, “Bu durum kiraları da artırır, ev fiyatlarını da artırır. Müteahhitler bir şey yapamıyorlar çünkü ürünler her geçen gün artıyor” dedi. 

TEDİRGİNİZ VE BEKLİYORUZ
Yaşanan bu olumsuz tablo karşısında tedirgin olduklarını ve beklediklerini ifade eden inşaat sektörünün önde gelen tedarikçi aktörleri, “Tedirgin bir şekilde bekliyoruz, elimizden bir şey gelmiyor. Bu fiyat artışları inşaatı, üretimi etkiliyor ve bu da ülkemizdeki her ürüne zam gelmesine neden oluyor. Esnaflar aldığı fiyatın üstüne kâr ekleyerek satmak zorunda.  Bu durumda müteahhitlere,  doğal olarak tüketiciye yansıyor” ifadelerini kullandılar.