Parti, Seçmenin Umru Değil

Ak Parti çevrelerinde seçimin 2022 yılı kasım ayında bir baskın seçim olacağına yönelik beklentiler büyük. Ak Parti kurmayları bunu düşünürken, yaz aylarında sebze ve meyve fiyatlarındaki düşüş ve buna bağlı enflasyonun kontrol altına alınarak halkın kısmen rahatlayacağını hesap etmiş olabilirler.

Parti, Seçmenin Umru Değil

Yine bu yaklaşıma göre, vatandaşın bir kışı daha yüksek doğalgaz, elektrik ve fiyat artışlarıyla geçirip Haziran 2023’te sandık başına giderek oyunu vermesinin getireceği olumsuz sonuç, 2022 yılı Kasım ayında yapılacak seçimlere göre daha yıkıcı olacağı gibi bir denklem kurmayı da gerektirmiş olabilir.

2022 Ekim ya da Kasım aylarında olacak bir seçim için tüm partiler hazır. Sandık görevlilerinin eğitimleri başladı, mahalle temsilcilerinin çalışmaları ve raporları aylık olarak isteniyor ve alınan mesafe ya da geriye gidiş not alınıyor ve telafisi için eylem planları oluşturuluyor.

Partiler bu çalışmaları yaparken, halk partilerden çok adayları merak ediyor ve tercihini adaylara göre yapacak olmanın rahatlığını yaşıyor.

Seçmenin bu tavrının 2023 seçimleri sonuçlarına ciddi derecede etki edeceğini bilen siyasi partiler de çok seçkinci ve hassas davranıyor. Her ne kadar mevcut milletvekilleri ya da isimleri geçen adayları kendi çaplarında bir çalışma ortaya koyarken, parti genel merkezleri olaya ciddi yaklaşıyor ve partiye yeni bir heyecan getirecek yeni yüzler bulmanın gayretini gösteriyor.

Özellikle Ak Parti ve İyi Parti Genel Merkezleri,  tüm illeri ve aday adaylarını hassas terazi ile ölçerek, getiri ve götürülerini hesap edip, tarafsızlıklarına ve vicdanlarına güvendikleri samimi isimlere özel görüşmeler yaparak sahanın sesini dinliyorlar.
Siyasi parti genel merkezlerinin, seçmenlerin  gözünde yıpranan isimleri değiştirmek amacıyla mevcut milletvekillerinin  yüzde 70 gibi bir oranında değişikliğe gitmeyle ilgili prensip kararları almaları da gündemde.

Görünen o ki seçmenler, seçimlerin ne zaman yapılacağından çok seçime hangi adaylarla gidileceğine kilitlenmiş durumda. Başka bir ifadeyle parti, seçmenin umru ve derdi değil artık.