PARKİNSON HASTASI KADIN YETKİLİLERDEN YARDIM BEKLİYOR

25 yıldır parkinson hastası olan ve son aylarda durumu ağırlaşan Güllü Yılmaz isimli yaşlı kadın yetkililerden yardım bekliyor

PARKİNSON HASTASI KADIN YETKİLİLERDEN YARDIM BEKLİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

25 yıldır parkinson hastası olan ve son aylarda durumu ağırlaşan Güllü Yılmaz isimli yaşlı kadın yetkililerden yardım bekliyor. Daha önce Hankendi'nde yaşadığını, kaldığı lojman yıkılınca Elazığ merkeze taşındığını belirten Yılmaz, "Son 5 yıldır bu gecekonduda yaşıyorum. 25 yıldır parkinson hastasıyım. Son 5-6 aydır hastalığım iyice ilerledi. Sürekli düşüyorum be vücudumun çeşitli yerlerinde morluklar oluşuyor. Eşimden 18 yıl önce ayrıldım. Özürlü bir oğlum var. O da babasıyla yaşıyor, arada bir yanıma geliyor. Babamdan 300 lira, eski eşimden 80 lira nafaka gelirim var. Bu parayla geçinemiyorum. Sadece 150 lira ev kirası ödüyorum. Valiliğe başvurdum. Beni Sosyal Yardımlaşmaya gönderdiler. 3 ayda bir 100 lira alıyorum. Başka hiçbir kurumdan yardım almıyorum. Evime eşya alacak para bulmayı bırakın gıda ihtiyacımı karşılamakta bile zorlanıyorum. Oturma odamda 2 kanepeden başka bir eşyamda yok zaten. Onlarıda sağolsun komşularım verdi. Yetkililerden yardım bekliyorum" diye konuştu.

Parkinson hastalığı; beynin alt kısımlarındaki gri cevher çekirdeklerinin bozukluğuna bağlı bir sinir sistemi hastalığı olup  genellikle orta yaş hastalığıdır. Adını hastalığı ilk defa 1817'de titremeli felç olarak tarifleyen James Parkinson'dan almıştır. Binde bir sıklıkla görülen, müzmin, ilerleyici, tedavisiz iyileşmeyen bir hastalıktır.

Hastalığın temel belirtileri titreme, sertlik ve hareketlerin yavaşlamasıdır. Titreme ilk ortaya çıkanı olup, genellikle başlangıçta tek eldedir. Zamanla aynı taraf bacağa ve karşı ele geçebilir. Sıklıkla hastalıktan vücudun bir yarısı baskın olarak etkilenir. Titreme dinlenirken olup, uyurken kaybolur; sinirlilik ve yorgunluk titremeyi arttırır. Sertlik veya katılık boyun kaslarından başlar ve başın gövdeden önde tutulmasına sebep olur. Bel kemiği de etkilenip bel hafif öne eğilir, diz kalça ve kol eklemleri bükük hal alır. Hasta, küçük hızlı adımlarla sendeleyerek yürür, hantdigeraşır, saatlerce oturur. Yazıya büyük başlar, harfler gittikçe küçülür ve yazının okunması güçleşir. Monoton bir konuşması vardır.