PARKİNSON HASTALARI BEYİN PİLİ İLE YENİDEN HAYATA BAĞLANIYOR
Erol KARA/Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Ana bilim dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sait Öztürk tarafından Parkinson hastalarına beyin pili takılarak hastalık tamamen tedavi ediliyor.
Türkiye de 6 merkezde yapılan beyin pili ameliyatı Fırat Üniversitesinde hastalara ücretsiz olarak yapılıyor.
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sait Öztürk Beyin pilli ameliyatı ile ilgili uzun yıllar ABD de eğitim almış tecrübeli bir cerrah olarak tanınıyor.
Parkinson hastalığının özellikle ellerde ve ayaklarda titreme, vücut hareketlerinde katılık ve hareketlerde belirgin yavaşlama şeklinde kendini gösteren bir beyin hastalığı olduğunu söyleyen Öztürk, Hastalığın çoğu zaman ileri yaşlarda ortaya çıksa da, ailesel geçişli olarak erken yaşlarda da görülebildiğini söyledi.
Yrd.Doç.Dr. Sait Öztürk, ”Beynimizde sağlıklı tüm insanlarda dopamin isimli bir madde üretilir. Parkinson hastalarında dopamin dediğimiz bu maddenin yetersiz üretilmesi sonucunda Parkinson hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıkta öncelikli tedavi ilaç tedavisidir. Beyinde üretilemeyen dopamini ağızdan hap olarak hastalara öncelikli olarak veririz. Çoğu zaman hastalar ağızdan aldıkları bu dopamin içeren haplar sayesinde ilk yıllarda belirgin fayda görürler. Ancak hastalığın ilerleyen yıllarında alınan haplar yeterli iyileşmeyi göstermez ve günlük alınan hap sayısı arttırılır. Gün içerisinde alınan çok sayıda ilaç sonrasında da istenmeyen yan etkiler ortaya çıkar. İşte bu süreçte hastalar beyin pili olarak bilinen Parkinson Ameliyatı için değerlendirilmelidirler.” dedi.
İLAÇLAR ETKİSİZ KALINCA BEYİN PİLİ TAKILMALI
Parkinson hastalığında ilaçların etkisini yitirdiği anda beyin pili ameliyatı yapılabileceğine dikkat çeken Öztürk,” Parkinson hastaları Nöroloji ve Beyin Cerrahi uzmanlarınca öncelikli olarak değerlendirilir. Eğer hastada aldığı haplar sonrasında yeterli rahatlama varsa ve yan etki görülmüyorsa ilaç tedavisi ile takip edilmelidir. Bu süreçte hastaların Nöroloji hekimince dikkatli ve düzenli bir şekilde takip edilmesi çok önemlidir. İlaçların etkisiz kaldığı süreçte beyin pili ameliyatı açısından hastalar değerlendirilmelidir. şeklinde konuştu.
F.Ü REKTÖRÜNÜN GAYRETLERİYLE ALT YAPI OLUŞTURULDU
Bu ameliyatların çok yüksek maliyetli teknolojik alt yapı gerektiren girişimler olduğuna işaret eden Yrd.Doç.Dr. Sait Öztürk, F.Ü Rektörü Prof. Dr Kutbeddin Demirdağ ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Serhat Erol’un gayretleri sayesinde bu altyapının hastanede oluşturulduğunu söyledi.
Öztürk,” Ameliyat kararı verilen hastalarda ameliyat öncesi beyin filmi çekilir ve ameliyat sabahı hastanın kafasına ağrısız bir şekilde çerçeve yerleştirilir. Ardından ameliyathanede bu çerçeve yardımıyla hasta ile sohbet edilerek beyinin her iki tarafındaki titremeye sebep olan bölgelere birer adet elektrot olarak isimlendirdiğimiz kablolar yerleştirilir. Ardından hasta uyutularak ameliyatın ikinci aşaması olan pilin bu kablolarla birleştirilmesi ve pilin köprücük kemiği düzeyine yerleştirilmesi yapılır. Bu aşamadan sonra hasta uyandırılır ve pil açılır. Genellikle hastalarımız bu ameliyatın hemen sabahında yürütülür ve yara iyileşmesi tamamlanınca 4 gün içerisinde taburcu edilir. Hastalar ameliyat sonrası 1. Ay, 3. Ay ve ardından yılda bir kez kontrole çağırılır. Pil ömrü ortalama 4-5 yıldır ve bu süre tamamlandığında beyine herhangi bir müdahale gerek duyulmaz ve sadece göğüs bölgesindeki pil değiştirilir. Ameliyat tüm beyin cerrahi ameliyatları ile kıyaslandığında oldukça düşük bir oranda risk içerir.” dedi.
PARKİNSON HASTALARINDAN AMELİYAT İÇİN EK ÖDEME ALINMIYOR
Hastanede bu operasyonlar için hastalardan hiçbir şekilde ek bir ücret alınmadığına dikkat çeken Öztürk,’’Ülkemizde bu ameliyatlar çok az sayıda merkezde uygulanmaktadır. Fırat Üniversitesi Hastanesi bu ameliyatların yapıldığı Doğu ve Güney Doğu bölgesindeki tek merkez, Türkiye de ise 6 merkezden biridir. Parkinson hastalığının dışında vücutta yaygın titremelere sebep olan Esansiyel Tremor ile vücutta istemsiz hareketlerin olduğu Distoni hastalarında da beyin pili ameliyatı yapılmaktadır.” diye konuştu.