Paket Servis Giderlerimizi Karşılamıyor
Erkan Bay/Elazığ Tatlıcılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Zülfü Tarhan, Hakimiyet Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu.
Zülfü Tarhan yaptığı açıklamada,“Pandemi nedeniyle tatlıcılar ve lokantacılar en fazla zarar gören sektördür.Elazığ’da bir çok esnaf iş yerini kapattı.”dedi.
OLUMSUZLUKLARDAN EN FAZLA ETKİLENEN ESNAF OLDU
Başkan Tarhan sözlerine şöyle devam etti:“Elazığ geçen yıl 24 Ocak tarihinde bir deprem yaşadı.Deprem yaşattığı bütün olumsuzluklardan hepimiz etkilendik. Ama en fazla etkilenen esnaf kesimi oldu. Bu esnaf grubunun içinde yine tatlıcılar ve lokantacılar en fazla etkilendi. Akabinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz de pandemi dönemi yaşanmaya başladı.Bu pandemi döneminde de yine en fazla zorlanan ve etkilenen esnaf oldu. İş yapamadılar.Bir çok esnaf iş yerini açamadı.”diye ifade etti.
KAMU ÇALIŞANLARI BİZİM KADAR ETKİLENMEDİ
Pandemi dönemin de gelir kaybı yaşayan esnafların oldukça fazla olduğunu ifade eden Tarhan,“Bu esnaflarımızın içinde kısıtlamalardan dolayı en fazla etkilenen kesim lokantacılar ve tatlıcılar oldu.Kısacası yeme ve içme sektörü etkilendi. Çok ciddi anlamda zarar gördük. Kamu çalışanları bizim kadar etkilenmedi. Gelir kaybı yaşamadılar.İşe gitmediler belki ama maaşlarını aldılar. Sadece sosyal yaşantılarında kısıtlanma oldu.Ama yeme içme sektöründeki esnaflarımızın çok ciddi giderleri var.Kiralar,Bağkurları,SGK primleri ve diğer giderleri oldukça fazla.Ayrıca kendi evinin masraflarını hesaba katmıyoruz.Esnafımız kapalı kaldıkları süre içerisinde kar etmedikleri gibi bir de zarar ettiler.”diye ifade etti.
ESNAFIN AYLIK KİRASI 30 BİN LİRA VERİLEN DESTEK KİRA DESTEĞİ 500 LİRA
Bir yıldan itibaren bu olumsuzlukların devam ettiğini ifade eden Başkan Tarhan,“Devletimiz zaman zaman destek olmaya çalıştı.Allah devletimizin eksikliğini vermesin ama bu tür destekler ile esnafımızın ayakta kalması çok zor.Düşünün esnafın aylık kirası 30 bin lira, verilen kira desteği 500 lira. Bu destekten basit usül esnafın yüzde 90’ı yararlanamadı. Yararlansa bir faydası olmuyor. Kısacası yeme içme sektörü büyük bir zarar görmüştür.İnşaat sektöründen sonra en büyük sektör yeme içme sektörüdür.Bu nedenle zarar oldukça büyüktür.”şeklinde konuştu.
ELAZIĞ’DA SADECE 25 BİN İNSAN MAĞDUR OLDU
Başkan Tarhan,“ Sektörümüzde Elazığ’da 8 bin insanı istihdam ediliyor.Kısıtlamalardan sonra Elazığ’da sadece 25 bin insan mağdur oldu. En küçük bir köfteci dükkanında bir 5 kişi çalışıyor.Bu insanların bir de bakmakla sorumlu olduğu aileleri var. Bu sorunların görmezden gelinmesi bizleri üzüyor. Deprem yaşamış ve daha sonra pandemiye maruz kalmış bir şehrin ayağa kalkması ilk önce esnaftan geçer.Esnaf ne kadar güçlü olursa, şehir de o kadar güçlü olur. Bu sektörün hafife alınmaması gerekiyor.”dedi.
TATLICILARIN EN FAZLA İŞ YAPTIĞI AY RAMAZAN AYIDIR
Başkan Tarhan,“Özellikle tatlıcıların en fazla iş yaptığı ay Ramazan Ayıdır. Daha sonrasında bayramlardır.Geçen yıl ki Ramazan Ayını da kısıtlamalar ile geçirdik.Ramazan ve Kurban Bayramın da kısıtlama olduğu için kimse evine tatlı almadı.Yine aynı sorunları yaşadık. Bu insanların zararlarını ve gelir kaybına birilerinin destek olması lazım.”dedi.
PAKET SERVİS GİDERLERİMİZİ KARŞILAMIYOR
Elazığ’da paket servisinin çok yaygın olmadığını ifade eden Başkan Tarhan,“ “Bizim ilimizde paket servis kültürü yaygın bir kültür değildir. Hemşerilerimiz genel olarak yemeklerini lokantalar da yemeyi tercih ediyor. Paket servis bu giderlerimizi karşılamıyor. Bizim işletmelerimiz tek kişinin çalıştığı işletmeler değildir. Personel sayısı fazla ayrıca gider de fazla. Hepimizin tek ekmek teknesi iş yerlerimizdir.”dedi.