Oyun Terapisi Nedir?

Başak MERAL GÜNDÜZ/Garry Landreth 'in kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oyun oynar sözü bizlere oyunun çocuklar için ne denli gerekli olduğunu göstermektedir.Bu konu ile ilgili Aile Terapisti Hilal Sarıbay GÖÇER gazetemize açıklamalarda bulundu.

Oyun Terapisi Nedir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ÇOCUK DÜNYAYI OYUNLA ÖĞRENİR, OYUNLA TANIR
Hilal GÖÇER,”Çocuğun nefes almak, yemek yemek gibi bir ihtiyacıdır oyun. Çocuk dünyayı oyunla öğrenir oyunla tanır. Gerçek dünyanın bir yansımasıdır oyun. Çocuk o yansıma içerisinde problem çözme becerileri öğrenir, deneyimler kazanır, bilgi sahibi olur. Tüm bunların yanı sıra günümüzde bir çok ailede çocukların oyun oynama ritüellerinin değiştiğini görmekteyiz. Artık eskisi gibi sokakta oynyan çocuk sayısı oldukça az. Bunun yanı sıra evde de oyuncaklarla ya da nesnelerle oyun kuran sayısı oldukça azalıyor. Küçük yaştan itibaren telefon, tablet gibi ekranlarla kurulan bağ ve oyunun da orada oynanması çocukların gelişimsel sürecinde eksikliğe yol açabiliyor. Oyun kurabilmek ve nesneler aracılığıyla hayatı öğrenmek çocuklar için bu kadar önemliyken bu taraf eksik kalabiliyor. Tamamen eksik kalmasa da aileler de kimi zaman çocuklarla oyun oynamaktan kaçabiliyorlar. Onların temel ihtiyaçları olan yemek vermek, bakım sağlamak görevleri ve bunun yanı sıra iş hayatı ebeveynleri zaten oldukça zorlayan bir durumda ancak oyununda en temel ihtiyaçlardan biri olduğu unutulmamalıdır”dedi.

DANIŞMANLIK SÜRECİNDE ÇOCUKLARI KARŞIMIZA ALIP KONUŞTURAMAYIZ ONLARIN KELİMELERİ OYUNCAKLARDIR
GÖÇER,”Oyunun çocuk hayatındaki öneminden bahsettikten sonra artık oyun terapinin ne olduğuna geçmek istiyorum. Danışmanlık sürecinde çocukları karşımıza alıp konuşturamayız onların kelimeleri oyuncaklardır. Çocukların oyun terapi sürecinde kurdukları oyunlar, kullandıkları oyuncaklar her birinin bir anlamı vardır. Tabiki burada aile yapısı ve çocuğun geçmişine göre yorumlamalar yapılır. Oyun terapiye gelen çocuğun belirgin davranış bozuklukları olabileceği gibi hiçbir neden olmadan da gelebilir. Bu süreç her çocuğun ihtiyacı olan oyun ve öğretileri içerdiğinden fayda sağlayacaktır. Oyun terapisi ile çocuklarda güven inşa edilir, çocuk hayatı öğrenir, kabul edilebilir davranışlar geliştirir, duygularını kabul etmeyi öğrenir, duygularını düzenlemeyi öğrenir, olumsuz duygularıyla baş etmeyi öğrenir, yaratıcı düşünmeyi keşfeder, sorun çözmeyi öğrenir, kendine saygısı artar, özgüveni gelişir ve en önemlisi varolan gelişimsel  süreçteki sorunlarını regrese olarak çözmeyi fırsat edineceğini ifade etti.