Otoparkta Yeni Dönem

Mart ayında otopark yönetmeliğinde yapılan düzenlemede yeniden değişikliğe gidildi. Eski yönetmelikte daire büyüklüğüne göre otopark şartı getirilirken, yeni değişikliğe göre inşaatın toplam alanı esas alındı.

Otoparkta Yeni Dönem
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şehirlerin en önemli sorunlarından biri olan otopark problemini çözmek amacıyla sık sık yönetmelik değişikliğine giden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mart 2021 tarihinde çıkardığı yönetmeliği, 6 ay sonra yeniden değiştirdi.

DAİRE BAZLI YÖNETMELİK İPTAL 
Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan otopark yönetmeliği;  80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80 metrekare ile 120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120 metrekare ile 180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 otopark yeri ayrılması öngörülürken, yapılan son değişiklikle bu kural kaldırıldı.

Mart 2021 tarihinde yayınlanan yönetmelikte otoparkın öncelikle, bina bodrumunda karşılanması zorunluluğu kaldırılmış,  talebe göre binanın bodrumunda ya da parsel arka, yan bahçesi veya ön bahçesinde veyahut bu bahçelerin altında öncelik olmadan karşılanabilmesi hükmü getirilmişti.

YOL BOYU PARK 
21 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan otopark yönetmeliğine göre yeni yapılacak 250 metrekareden az arazisi olan binalarda otopark ihtiyacı bölge otoparklarından veya yol boyu otoparkı, cep otoparkı yöntemleriyle karşılanacak. Otopark bedelinin dörtte biri ruhsat başvurusu sırasında peşin alınacak. 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkartılan ve Resmi Gazete’de yayınlanan ve yeni yapılacak konutlardaki otoparklarla ilgili yeni düzenlemeler şöyle:

OTOPARK BEDELİNİN YÜZDE 25’İ PEŞİN ÖDENECEK
“Afetlere hazırlık kapsamında riskli yapı tespiti yapılarak yıkılan yapıların bulunduğu 250 metrekare ve daha küçük parsellerde yapılacak olan ve otopark ihtiyacı karşılanmadığı tespit edilen yeni yapılara ilişkin yapı ruhsatı başvuruları, otopark bedelinin yüzde 25’inin müracaat sırasında ödenmesi kaydı ile karşılanır.
Bu yapılara ait otopark yerleri bölge otoparkından karşılanacak şekilde idarelerce planlanır.”

CEP OTOPARKLARI YAPILACAK
“Bu yapıların, bölge otoparkları yapılıp yer tahsisi yapılmadan önce tamamlanmaları halinde otopark ihtiyacı, mesafe koşulu olmadan varsa genel otoparklardan veya gerekli yatay ve düşey işaretlemeler yapılmak suretiyle yol boyu otoparkı, cep otoparkı gibi yöntemlerle mümkün olan en yakın mesafede parklanma düzeni şeklinde geçici olarak idaresince sağlanır ve bu husus belirtilmek suretiyle yapı kullanma izin belgesi verilir.”

YÜZDE 75’İ BÖLGE OTOPARKI YAPILDIKTAN SONRA
Bu şekilde sağlanacak parklanma düzenine ve işletilmesine ilişkin usul ve esaslar idaresince belirlenir. Otopark bedelinin kalan yüzde 75'i bölge otoparkının idarelerce karşılanmasına müteakip 30 gün içinde parsel maliklerinden tahsil edilir ve bu konuda tapu kütüğünün beyanlar hanesine belirtme yapılır.”