OSMANLI DÖNEMİNİN EŞSİZ ESERİ: İBRAHİM BEY SARAYI
Ali ÖZTÜRK/Elazığ çok köklü bir tarihe ve tarihi yapıya sahip bir şehirdir. Farklı medeniyetlerin farklı tarihlerde oluşturduğu birçok tarihi eser ve yapı vardır
Bu eser ve yapıların ortak özelliği Elazığ’ın kültür mirasını ve tarihini oluşturmalarıdır. Elazığ için büyük bir öneme sahip olan tarihi yapı ve eserler ilimizin tanıtımında önemli paya sahiptirler. Elazığ tarih meraklıları içinde çok önemli bir sahadır. Farklı dönemlerden kalma tarihi yapılar gezilip görülmek ve incelenmek için eşsiz bir fırsat konumundadır. Bu yapıların ve eserlerin korunarak ileriki nesillere aktarılması da çok önemli bir konudur. Kısmen tahrip olsa da günümüze kadar gelmiş birçok eser bulunmaktadır. Bu eserlerden biri de Yazıbaşı köyünde bulunan Osmanlılar döneminden kalma İbrahim Bey Sarayıdır. Tarihi bir yapı olan İbrahim Bey Sarayı ilimiz için önemli eserlerden biridir.
Ermeni Beyi Tarafından Yapılmış Saray
Elazığ İli Sekrat (Yazıbaşı) köyünde bulunan Saray Osmanlılar zamanında 1917-1918 yıllarında bir ermeni beyi tarafından yaptırılmıştır. Sekarat köyünün güneydoğusunda, takribi 110x120 m2' lik bir alanda İbrahim Paşa Saray Kompleksinin yapı kalıntıları mevcuttur. Sadece güneyde 8x8 m.lik anıtsal giriş kapısı ayakta durmaktadır. Sekarat Höyüğün takribi 200-220 m kuzeydoğusuna düşmektedir. Sekarat (Yazıbaşı) köyünün güneydoğusunda takribi 110 x 120 m2’lik bir alanda bulunan İbrahim Paşa Sarayı-Konağı kompleksi bugün kalıntılar halindedir. Sekarat Höyük'ün kuzeydoğusunda ve 200-230 m uzaklıktadır. Güneyinde 8 x 8 m boyutlarında anıtsal kapısı bugün sağlam olarak vardır. Palu Kalesi bu taşınmazın 8- 10 km güneydoğusuna düşmekte ve buradan görünmektedir. Taşınmazın güney yamacında düzgün kesme taşlar ve bunun da hemen eteğinde 2 m çapında kuyu ve çevresi şekilsiz taşlardandır. Tuvalet eklentisi olduğu söylenmektedir. Kalıntılar taşınmazın doğu yamacında da sürmektedir. Taşınmazın doğu-batı yönünde 20. metrede düzgün kesme taşlardan yapıldığı görülen dikdörtgen prizma havuz yeri vardır (6 x 6 m). Bunun batısında30 cm çapında iki sütun ise, kalıntı-toprağa gömülü durmaktadır. Taşınmazın kuzeybatısında 13 X 10 malanda yine çevresi düzgün kesme taşlardan örülü havuz olduğu söylenen kalıntı vardır. Bunun kuzeyinde toprağa saplı 4 x 4 m payesi kalmış iki sütun vardır. Bu sütunlardan biri kuzey uçta bir yerde toprağa gömülü olarak bulunmaktadır.