OSBÜK 19. Genel kurulu yapıldı
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) 19. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel Kurulda konuşan OSBÜK Başkanı Kütükcü, OSB'lerin Türkiye ekonomisindeki önemine değinerek, OSBÜK'ün çalışmaları hakkında bilgi verdi. Seçimsiz yapılan genel kurula Elazığ TSO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi ve OSBÜK Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyesi Zülfü Altıntaş da katılarak Elazığ'ı temsil etti.
Kayseri Mimar Sinan OSB Müteşebbis Heyet Başkanı Mehmet Büyüksimitci’nin Divan başkanlığını yaptığı Genel Kurul, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, OSB Başkanları, OSBÜK delegeleri ve bölge müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, organize sanayi bölgelerinin Türkiye’nin planlı kalkınmasında lokomotif rol üstlendiğinin altını çizerek, OSB’lerin kazanımlarının korunmasının ve geliştirilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
CUMHURİYETİN 100. YILINDA 2.5 MİLYON İSTİHDAM HEDEFİ
Kütükcü, OSB’lerin pandemi sürecinde gösterdiği üretim performansı ile Türkiye’ye güç verdiklerini, hammadde, lojistik ve enerji başta olmak üzere artan tüm maliyetlere rağmen üretimden asla kopmadıklarını ifade ederek, “Organize sanayi bölgelerimizde elektrik tüketimi, bu yılın ilk 9 ayında ortalama yüzde 15.6 arttı. Bu aynı zamanda güçlü bir üretim artışı demek. Pandemi döneminde OSB’lerimizde 2 bin 64 yeni parselde üretime geçildi. Böylece OSB’lerimizdeki işletme sayısı 67 bini buldu. Yine OSB’ler pandemi döneminde, 250 bin yeni istihdam oluşturdu. İnşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında, 2023’te 2.5 milyon istihdam hedefimize adım adım yaklaşıyoruz” şeklinde konuştu.
OSB’LERİN KAZANIMLARI KORUNMALI
Kütükcü, konuşmasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen ve OSBÜK’ün de görüşlerini bildirdiği 4562 sayılı OSB Kanunu ile ilgili taslak çalışmaya da değinerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız bize kanun taslağı ile ilgili çalışmayı 28 Eylül günü iletir iletmez, aynı gün içerisinde tüm OSB’lerimizle paylaşarak görüşlerini istedik. 7 gün sonra da OSB’lerimizle bir online toplantı yaptık. Bu çalışmalardan sonra, camiamızdan gelen görüşleri konsolide ederek 19 Ekim Salı günü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza ilettik. Ayrıca OSBÜK Yönetim Kurulu olarak, Sayın Bakanımızla uzun süren bir toplantı yaptık ve camiamızın taleplerini aktardık. Biz OSB sanayicilerimizin kendi yönetim biçimini kendisinin belirlemesi gerektiğine inanıyoruz. Diyoruz ki; OSB’lerimiz Genel Kurulla mı yönetilecek müteşebbis heyetle mi yönetilecek bırakalım bunun kararını OSB Genel Kurulları versin. Ayrıca malum geçmişte sanayicilerimizin üzerinde TRT Payı, Emlak Vergisi, Tapu Harcı gibi yükler vardı. Bu yükler 2017 yılında Üretim Reform Paketi ile kaldırıldı. Bu kazanımlarımızın korunması gerektiği, taslakta yer alan OSB’lerimizin yıllık brüt gelirinin yüzde 1’inin KOSGEB, TÜBİTAK ve Kalkınma Ajansı Destek Programlarında kullanılmak üzere Bakanlığa aktarılması konusunun da taslaktan çıkarılması talebimizi Bakanımıza ilettik.”