ORDUDA TEMİZLİK

15 Temmuz darbe girişiminin ardından olağanüstü hal kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle yapısında değişikliğe gidilen YAŞ toplandı

ORDUDA TEMİZLİK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

15 Temmuz darbe girişiminin ardından olağanüstü hal kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle yapısında değişikliğe gidilen YAŞ toplandı. Toplantı 1 saat 20 dakika sürdü. Çankaya Köşkü’ndeki toplantı öncesi Anıtkabir’e gelen YAŞ üyelerinin değişen sivil yapısı fotoğraflara da yansıdı. Kararlar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı. Açıklamayı Milli Savunma Bakanlığı yaptı. 434 albayın hizmet süresi 2 yıl uzatıldı. 586 albay ise emekli edildi. Subayların azami hizmet süresi 28 yıla indirildi.

 

YENİ YAŞ ÜYELERİ

Yeni YAŞ üyeleri Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanlarından oluşuyor. YAŞ üyeleri toplantı öncesi Anıtkabir'i ziyaret etti.

Yüksek Askeri Şura bir ay aranın ardından ikinci kez toplandı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası olağanüstü gündemle toplanan ve TSK'nın üst kadrosu için kararlar verilen YAŞ'ta Albay ve altı rütbelerdeki askerlere ilişkin kararlar alındı.

YAŞ; Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek, Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli, Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın katılımı ile toplandı.

Toplantıda alınan  kararlar çerçevesinde 586 Albay emekliye sevk edilirken 1 684 askerin de orduyla ilişkisi  kesildi.

KARARGÂH DÖNEMİ BİTTİ

Darbe girişiminden önce Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’ndaki "Çakmak Salonu”nda yapılan "çok gizli" nitelikli toplantı, ilk kez 28 Temmuz'da karargâh dışında Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Yıldırım başkanlığında toplanmış, TSK’daki terfi ve atamaların yanı sıra Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi tüm ayrıntılarıyla ele alınmıştı.

ERDOĞAN ONAYLADI

YAŞ'ta alınan kararları Milli Savunma Bakanı Fikri Işık Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sundu. Erdoğan kararları onayladı.

 

HİZMET SÜRESİ 28 YILA İNDİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan Yüksek Askeri Şura kararlarını Milli Savunma Bakanlığı açıkladı. Açıklamada Yüksek Askerî Şûra’nın 23 Ağustos 2016 tarihinde yapılan toplantısında alınan kararlar, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmıştır. Alınan kararlar neticesinde: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 30 Ağustos 2016 ile 29 Ağustos 2017 tarihleri arasında uygulayacağı albay hizmet kadroları belirlenmiş, üst rütbede subay birikiminin kademeli olarak azaltılması maksadıyla 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olarak subaylar için öngörülen toplam hizmet süresi 28 yıla indirilmiştir" denildi. Daha önce öngörülen hizmet süresi, 31 yıldı.

 

586 ALBAY EMEKLİ EDİLDİ

Bu kapsamda 1985, 1986, 1987 ve 1988 neşetli Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli 1020 albaydan,Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 372, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 27 ve  Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 35 olmak üzere toplam 434 albayın hizmet süresi 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olmak üzere iki yıl uzatıldı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 470, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 71 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 45 olmak üzere toplam 586 albay emekliye sevk edildi.

TOPLANTI ÖNCESİ İHRAÇ

Yüksek Askeri Şura toplantısının yapılacağı 28 Temmuz'un bir gün öncesinde gece çıkarılan kanun hükmünde kararname ile 149 general – amiral, Bin 99 subay ve 436 astsubay TSK’dan ihraç edildi ve bu personelin rütbeleri söküldü.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Öte yandan toplantı dolayısıyla Çankaya Köşkü çevresinde güvenlik önlemleri alındı. Bir polis helikopteri Çankaya Köşkü üzerinde uçarken, Köşk çevresinde özel harekat polislerine ait zırhlı araçlar bekletildi.

586 ALBAY EMEKLİYE SEVKEDİLDİ

YAŞ kararlarına göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 470, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 71 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 45 olmak üzere toplam 586 albay emekliye sevk edildi.

HİZMET SÜRESİ 28 YILA İNDİRİLDİ

YAŞ kararlarına göre üst rütbede subay birikiminin kademeli olarak azaltılması maksadıyla 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olarak subaylar için öngörülen toplam hizmet süresi 28 yıla indirildi.

434 ALBAYIN HİZMET SÜRESİ UZATILDI

YAŞ kararlarına göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 372, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 27 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 35 olmak üzere toplam 434 albayın hizmet süresi 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olmak üzere iki yıl uzatıldı.