Orcik Yeterli mi?

İlimiz tanıtımına katkı sunmak amacıyla TOBB desteğiyle bu yıl 11'incisi düzenlenen Antalya Yörex'de Elazığ, yoğun ilgi gördü. Bu ilgiye rağmen stantlarımızdaki marka ve tescilli ürünlerimizin sayılarının az olması bu alandaki eksikliğimizi ortaya koyuyor.

Orcik Yeterli mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği desteğiyle her yıl düzenlenen ve 81 ilden katılımın sağlandığı Antalya YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı başladı. 

Fırat Kalkınma Ajansı öncülüğünde ilimiz kurum ve özel kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilen fuara ilgi yoğun. 

Aralarında Elazığ TSO’nun da bulunduğu Bölge Ticaret ve Sanayi Odalarınca da desteklenen stantlarda yer alan Elazığ’a özgü yöresel ürünler beğeni kazanıyor.

KATILIM YOĞUN 
81 ilden çok sayıda yöresel ürünün sergilendiği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle bu yıl 11'incisi düzenlenen Antalya "Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX" yapılan resmi açılışla başladı. 

20-24 Ekim tarihleri arasında devam edecek olan fuarda Fırat Kalkınma Ajansı ve Elazığ TSO destekleriyle açılan stantta Elazığ Yöresel Ürünlerinin tanıtımı yapılıyor. Fuarın açılışına TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte çok sayıda Oda-Borsa Başkanı da katılım sağladı. 

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan ile Elazığ TSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri de Elazığ standında ilimizi temsil etti.

YÖREX, COĞRAFİ İŞARET BİLİNCİNİ YÜKSELTTİ
Fuarın açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, YÖREX’in yöresel ve coğrafi işaretli ürünleri ekonomiye kazandırmak amacıyla 2010 yılında ‘kriz varsa, çare de var’ sloganıyla yola çıktığını anımsatarak, “Antalya Ticaret Borsamızın başlattığı bu girişimi biz de TOBB olarak destekledik. Aradan geçen 10 yılda 3 bin katılımcıya ve 1 milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptık. YÖREX, aynı zamanda ülkemizde coğrafi işaret ekosisteminin gelişmesine de önemli katkılar sundu. 10 yılda tescilli coğrafi işaret sayısı 110’dan 921’e, başvuru sayısı ise 160’tan 721’e çıktı. YÖREX, coğrafi işaret algısının ve bilinirliğinin artmasını sağladı” dedi.

ARSLAN: MARKALAŞMA İSTİYORUZ
Fırat Kalkınma Ajansı öncülüğünde açılan ve aralarında Elazığ TSO’nun da bulunduğu bölge TSO’larınca desteklenen stantta yer alan Elazığ  yöresel ürünlerinin sergilendiği stantta TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda Oda-Borsa Başkanı ile bürokrat, STK başkanları ve temsilcileri, iş dünyası ve fuar ziyaretçilerini ağırlayan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, fuarın Elazığ yöresel ürünlerinin tanıtımı ve markalaşma sürecine önemli bir katkı sunduğunu ifade etti.

ASLAN: “5 OLAN TESCİLLİ ÜRÜN SAYISINI 20’YE ÇIKARTMAYI HEDEFLİYORUZ”
ETSO Başkanı Arslan değerlendirmesinde, “Bu yıl 11’incisi düzenlenen YÖREX Fuarı yöresel ürünlerin ve coğrafi işaretlerin markalaşması ve ticari değer kazanması yolunda önemli bir buluşma noktası haline gelmiştir.  Bu organizasyon coğrafi işaret üreticileri ile ulusal perakendecileri ve e-ticaret portallarını  bir araya getirerek, ikili iş görüşmeleri yapmalarına imkan sağlamaktadır. Elazığ yöresel ürünler bakımından belki de ülkemizdeki en zengin illerin başında geliyor. Çok sayıda markalaşmayı hak eden ürünümüz var. Oda olarak tüm paydaşlarımızla birlikte coğrafi işaretli ürünlerimizin sayısının artırılması hususunda da çok önemli bir süreç başlatmış bulunmaktayız. Bunun meyvelerini de toplamaya başladık. Oda olarak hedefimiz önümüzdeki yılsonuna kadar bugün 5 olan Coğrafi İşaretli Ürün sayısının 20’ye yükselmesidir. Bu topraklardan çıkan ürünlerin değerini, önce biz bilmezsek, dış pazarlara hiçbir şekilde anlatamayız. Kırsaldan göçün önlenmesi, istihdamın artması, kadın iş gücünün yükselmesi ve ilimizin yerel ürünlerinin markalaşması ancak bu yolla mümkündür. Bu nedenle önceliğimiz kendi yöresel ürünlerinize sahip çıkmaktan geçiyor.”dedi.

TESCİLLİ ÜRÜNÜMÜZ ÇOK AZ 
Kadim bir geçmişe sahip ve bölgesinde birçok tarihi yapıyı barındıran Elazığ, kültür varlığı olarak tescillenmiş yapı sayısında istenilen düzeye gelemediği gibi tescilli ürün sayısında da çok düşük seviyelerde kaldı.  

SADECE 5 ÜRÜNÜMÜZ COĞRAFİ İŞARETLİ
TÜRKPATENT verilerine göre 2020 yılı sonu kaydında Doğu Anadolu Bölgesi illeri olan Ağrı’nın 1, Ardahan’ın 1, Kars’ın 6, Erzurum’un 13, Van’ın 9, Hakkari’nin 3, Erzincan ilinin 4, Muş’un 2, Bingöl’ün 2, Malatya’nın 9, Bitlis’in 3, Tunceli’nin 3, Iğdır’ın 2, Elazığ’ın 4, Bayburt ilinin ise 9 tescilli coğrafi işareti bulunuyordu. 

İŞTE ELAZIĞ TESCİLLİ ÜRÜNLERİ 
Elazığ'ın 2020 sonunda 4 tescilli coğrafi işareti bulunuyordu.  

Bunlar; Elazığ Boğazkere Üzümü, Elazığ Orciği, Elazığ Öküzgözü Üzümü, Ağın Leblebisiydi. Son olarak Elazığ Menceki Buğday’ın Coğrafi tescilinin gerçekleşmesinin ardından ilimizin tescilli coğrafi işaretli ürün sayısı 5 oldu.

MARKAN YOKSA YOKSUN
İllerin; tanıtım, kalkınma ve ekonomik yükselmesinde coğrafi işaret almakla birlikte markalaştırdığı ve dünyada tanınır hale getirdikleri ürünlerle öne çıktıklarına dikkat çeken uzmanlar, Elazığ’ın bu noktada halen  markalaştırabildiği bir ürünü olmadığına dikkat çekiyorlar.

ELAZIĞ DENİLİNCE İLK AKLA GELEN ÜRÜN 
İlimizin markalaşma sürecini tamamlayamamasının, daha doğrusu Elazığ denince ilk akla gelen ürün konusuna karar verilip bu konuda markalaşma çalışılması yapılmamasının eksikliğine dikkat çeken uzmanlar, şehrin birçok ürünü olmasına karşın bir üründe öne çıkması gerektiğine vurgu yapıyorlar.

ORCİK YETERLİ Mİ?
İlimizde tam olarak markalaşma şartları oluşmamasına rağmen Elazığ orciğinin öne çıktığına vurgu yapan uzmanlar, sadece hediyelik ürün olarak düşünülen orcik ile birlikle özellikle Şavak Aşireti ve şehrin birçok ilçesinde üretilen salamura peyniri ve tulum peyniri ile yine ilimizde  en güzel şekilde yapılan kara kavurma gibi ürünlerin markalaşmasının hem halkımız hem de şehrimiz ekonomisine daha çok katkı sunacağını ifade ediyorlar.