OKUL KORİDORU EDEBİYAT SOKAĞINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Nisa Yılmaz/Elazığ Şehit Faruk Barut Çok Programlı Anadolu Lisesinde okul koridoru 'Edebiyat Sokağı' haline dönüştürüldü.
Türk Edebiyatının önemli şahsiyetlerinin kitaplarının bulunduğu ve resimlerinin duvarlara nakşedildiği “Edebiyat Sokağı” sayesinde öğrenciler sadece derslerde gördüklerinin dışında, duvarlardaki resimlerle, şiirlerle kültürlerini daha iyi tanıma fırsatı buluyorlar.
Edebiyat Sokağı oluşturmaktaki amaçlarını anlatan Okul Müdürü Sedat Sinanç, “Biz bu sokağı gerçekleştirirken çocukların okuma alışkanlıklarını süreklilik haline getirmeyi amaçladık. Öğrencinin dersten çıktığında, teneffüslerde başka şeylerle vakit geçireceğine, burada kitap okuyarak, duvardaki panodaki yazarları tanıyarak hem aşina olmasını hem de o yazarların kitaplarını okuyabilmesini istedik. Bu bir farkındalık oluşturacak öğrencide. Çocuk hem farkında olacak, hem öğrenecek, öğrendiğini de pekiştirecek. Çünkü sadece okumak olmuyor. Resim görselleri var. Onlar daha kalıcı olmasına yardımcı olacak.” dedi.
“EDEBİYAT SOKAĞININ POZİTİF DÖNÜŞLERİ OLDU”
Beklediklerinden daha iyi bir sonuç elde ettiklerini belirten Okul Müdürü Sedat Sinanç, “Çocuklar sağ olsun projemizi sahiplendiler. Çocuklar gayet istekliler. Eserlerin görselliği çocuklarda önemli bir yer ediyor. Okulumuzun hinterlant alanı özellikle köyler. Asıl öğrenci kaynağımız köyler. Köydeki öğrencilerin ilk defa tanıştığı yer burası. Bu açıdan önemli bizim için. Tabi edebiyat sokağının yanında tarih, coğrafya ve İngilizce sokağı da oluşturmayı hedefliyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğümüzün başlattığı Elazığ Her Yerde Okuyor projesiyle beraber yürüttüğümüz bir proje. Bu proje sayesinde geçen yılla bu yıl arasında okunan kitap sayısı yüzde yüz arttı. Bunun yanı sıra kompozisyon yarışmalarında öğrencilerin gösterdiği başarılar var. Bunlar da bu sokağın pozitif dönüşleri odu. Bu açıdan mutluyuz.” şeklinde konuştu.
“KİTAP HAYATTIR DEDİK, BÖYLE BİR ŞEY YAPTIK”
Okul öğrencilerinden Beyza Nur İlhan, Okul yönetimi ve öğretmenleriyle birlikte bu projeyi uyguladıklarını belirterek, “Amacımız burada okumayı teşvik etmekti. İnsanlar okudukça güçlenir kampanyası adı altında başlattık biz bunu. Her köşesi kendi emeğimizle gerçekleşti. Geçen yıl başlatılan Elazığ Her yerde okuyor kampanyasına da bir desteğimiz olsun geçen diye düşünmüştük. Bunun ardından okuma oranımız yüzde yüz arttı. Hem büyük edebiyatçılarımızı tanımamız, hem kitapları anlayabilmemiz hem de hayata bakış açımızı değiştirebilmemiz için kitapların en büyük rol oynadığını düşündük ve böyle bir proje gerçekleştirdik. Okudukça öğreniyoruz adı altında sadece okumadık, edebiyat dersinin yanı sıra diğer tüm akademik başarılarımızı da olumlu yönde etkilendi. Kitap hayattır dedik, böyle bir şey yaptık.” dedi.