Okçuoğlu: Karakoçan GES'e Kurban Edilmesin

CHP Karakoçan İl Genel Meclisi üyesi Mahmut Okçuoğlu, ilçelerinde yapılmak istenen GES yatırımları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Okçuoğlu: Karakoçan GES'e Kurban Edilmesin

CHP Karakoçan İl Genel Meclisi üyesi Mahmut Okçuoğlu, bir kısmının ilçe merkezi sınırları içinde bulunan bin dönümlük alanda  Güneş Enerjisi Santralleri (GES) yapılmak istendiğini ifade ederek ilçenin gelişmesine engel olacak bu yatırımın  engellenmesi için çağrıda bulundu. 

Karakoçan’da şalt sahası yani elektrik toplama merkezinin olmasından dolayı GES yatırımcıları için son yıllarda çok cazip hale geldiğini vurgulayan  Okçuoğlu “Yatırımcılar nereye isterse yatırım yapsınlar bizim yatırımcıya karşı bir tavrımız olamaz. EPDK’nın almış olduğu karardan sonra bölgesel ayrımı yapılmaksızın bütün sanayicilerimiz kendi elektriğini üretebilmesi için bütün engeller kalkmıştı. Elazığ güneş enerjisi %90  oranıyla GES için çok önemli bir yatırım yeridir.  Karakoçan’da GES için en tercih edilen ilçelerin başında geliyor. Bizim GES’e karşı olduğumuz yok. Biz devlet büyüklerimizden bir tercih yapmalarını bekliyoruz. Ya hayvancılıktan vazgeçilsin ya da GES projelerinde Bunu neden söylüyorum. Yaklaşık bir ay önce  bir yatırımcımız Karakoçan’ın Hamzalı köyünde yaklaşık 200 dönümlük mera alanında bir yatırım yapmak istedi.  İl Özel İdare, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüklerinden köyümüze bilgi verme amacıyla gelen ilgili birim müdürlerinin gelmesiyle konuya vakıf olduk. İstedikleri alan tamamen mera alanı olduğunu gördük” dedi. 

Okçuoğlu: Karakoçan GES'e Kurban Edilmesin

HAMZALI’DA YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ! 

 Marjinal alan ya da tescil dışı alanlarda yatırımcı istediği yatırımı yapsın yatırımlara karşı olmadıklarının altını çizen Okçuoğlu “ Ama istedikleri alan Hamzalı ve Karapınar köylerimizin ve özelikle ilkbahar ve sonbahar aylarında on binlerce küçükbaş hayvanın geçiş güzergahı olan bir merada istiyorlardı. Biz buna karşı çıktık. İlgili il müdürlüklerimize gelerek alanın mera olduğunu ve   yöre halkının yaklaşık iki bin hayvanının bu alandan faydalandığını bu yanlıştan dönülmesi yönünde telkinlerimizi dile getirdik. İki gün önce müjdeli bir haber aldık. Bakanlığımızın ve il tarım ve orman müdürlüğümüzün hassasiyetleriyle burada hiçbir yatırım yapılamaz yönünde ret yazısı geldi. Bu yazı bölge halkını çok sevindirdi” diye konuştu. 

GES YAPILIRSA İLÇENİN GELİŞMESİ ENGELLENİR 

Yakın zamanda Karakoçan merkez sınırları içerisinde yeni bir GES yatırım yapılacağı yönünde duyum aldıklarını kaydeden Okçuoğlu “Karakoçan merkez yeni mahalle Kalecik, Karapınar ve Kavakdere köylerini arasında bulunan yaklaşık 1000 dönümlük alanda 50 megawattlık bir yatırım yapmayı düşünüyorlar. Bu devasa alanda böyle bir yatırım yapmak bölgedeki alanda hayvancılığı bitireceği gibi ekosisteme de çok büyük bir zarar vereceğini düşünüyorum.  Bilindiği üzere Karakoçan yurtdışında yaşayan insanlarımızın yatırımlarının çok olduğu bir ilçemizdir. İlçe merkezinin çevresi mera ve tarım arazilerinin çok olmasından dolayı genişlemesine engel teşkil etmektedir. Sadece kuzeye doğru genişleyebilen ilçemize bu yatırımın yapılmasına izin verilirse ilçenin gelişmesine de engel olunacaktır” diye aktardı. 

DEVLET BÜYÜKLERİNE ÇAĞRIMIZDIR 

İlçenin gelişmesini engelleyecek her türlü girişime karşı mücadele edeceklerinin belirten Okçuoğlu “Geçtiğimiz günlerde il genel meclisinde yaptığım konuşmamda da şu konuya dikkat çekmiştim. Devlet büyüklerimizin bu konuda karar vermesi lazım. Ya Karakoçan’da hayvancılığı destekleyeceksiniz ya da GES projelerini ikisinden birini bitirmek zorundasınız.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından mera alanları  vasıflarından çıkarılarak  hazine dönüştürülüp kira ya da satın alınması yanlışından bir an önce dönülmesi ricasında bulunuyoruz. Valimizden, ilgili müdürlüklerden bu konuda daha hassas olmasını istiyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.