'ÖĞRENME VE ÖĞRETME SÜRECİNDE UYGULAMALI ARCS MOTİVASYON MODELİ' KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ

Prof

'ÖĞRENME VE ÖĞRETME SÜRECİNDE UYGULAMALI ARCS MOTİVASYON MODELİ' KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof. Dr. Mustafa Temizer Konferans Salonunda yapılan seminere, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazez, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rifat Çolak, öğretim üyeleri, öğretmenler ve öğrencilerin olduğu çok sayıda davetli katıldı.
 

Seminerin açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yalın Türel Kılıç, Eğitimde Motivasyon konusunda dünya çapında tanınan Prof. Dr. John Keller ile 2007 yılında birlikte çalışmalar yaptığını kendisinden öğrenci olarak dersler aldığını ve kendisini Fırat Üniversitesinde ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti.
 

Seminere konuşmacı olarak katılan Eğitimde Motivasyon konusunda dünya çapında tanınan ve ARCS Motivasyon Modeli'nin geliştiricisi Prof. Dr. John Keller; ARCS modelinin Dikkat (Attention), Uygunluk (Relevance), Güven (Confidence) ve Tatmin (Satisfaction) kelimelerinin baş harflerinden oluştuğunu belirtti. Ayrıca 2010 yılında model İrade-İstenç (Volition) boyutunu da ekleyerek, modelin adını ARCS-V şeklinde kullanmaya başladığını belirtti. 
 

Prof. Dr. Keller, “Her alanda kullanılabilecek ARCS motivasyon modelinin en önemli ve ilk unsuru, farklı bilgi aktarma yöntemlerini kullanarak öğrencinin dikkatini sürekli canlı tutmaya çalışmaktır. e-Öğrenme uygulamaları öğrencinin dikkatini ayakta tutmada büyük avantajlar sağlamaktadır. Çünkü e-öğrenme içeriklerinde bilgi sunma yöntemlerinin tamamı kullanılır. Bu yöntemler, yazılı anlatım, görsel anlatım, sesli anlatım ve animasyondur. ARCS modelinde güven ayağının amacı öğrencinin konuyu öğrenmek için gerekli çabayı göstermesini sağlamaktır.Eğer öğrenci eğitim programının hedeflerine ulaşamayacağını düşünürse veya programı başarı ile tamamlamanın çok fazla çaba ve zaman gerektirdiği hissine kapılırsa motivasyonu düşecektir. Profesyonel e-öğrenme programlarında, eğitimi tamamlamak için tahmini gereken sürenin bildirilmesi veya eğitim sırasında eğitimin ne kadarının tamamlandığının gösterilmesi bu nedenle gereklidir. Tüm e-öğrenme faaliyetlerinin başarısı ve başarısızlığı öğrencinin motivasyonu ile doğrudan ilgilidir. ARCS motivasyon modeli, eğitimlerin başarısı için kritik öneme sahip olan bu unsurun sağlanması için, e-öğrenme programlarının tasarımı, uygulanması ve değerlendirilmesi sırasında da dikkate alınan geçerli araçlardan birisidir” dedi.
 

Konferans sonunda Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazez, katılımından ötürü Prof. Dr. John Keller’a günün anısına hediye takdim etti.