Odyolog Büşra Bayrak 'İşitme Cihazları, Kişiye Özel Olarak Uygulanıyor'

Odyolog Büşra Bayrak, Hakimiyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, 'Biz Odyologların diğer sağlık çalışanlarında da olması gerektiği gibi anlayışlı, sabırlı ve sağduyulu olmamız gerekmektedir' dedi.

Odyolog Büşra Bayrak 'İşitme Cihazları, Kişiye Özel Olarak Uygulanıyor'

Bayrak;"İşimizin büyük bir kısmı işitme kaybı olan veya işitme kaybına ek olarak farklı engelleri bulunan bireyler ve bu bireylerin yakınlarıyla beraber çalışmak olduğu için empati ile yaklaşmak ve aynı zamanda da işimizi profesyonelce yapabilmemiz gerekmektedir “dedi.

Odyologlar hakkında bilgiler veren Büşra Bayrak, Odyologların işitme ve denge rahatsızlıklarının teşhis, tedavi ve rehabilitasyonunda görevli olan özel uzmanlığa sahip sağlık çalışanları olduğunu ifade ederek sorularımıza cevap verdi:

İşte röportajımızın detayları:

ODYOLOG NE DEMEKTİR?

Odyolog, işitme ve denge uzmanlığı olarak bilinmektedir. Odyologlar, işitme ve denge rahatsızlıklarının teşhis, tedavi ve rehabilitasyonunda görevli olan özel uzmanlığa sahip sağlık çalışanlarıdır.

ODYOLOG OLMAK İÇİN HANGİ EĞİTİMİ ALMAK GEREKİR?

Odyolog olmak için üniversitelerin odyoloji bölümlerinden lisans derecesiyle mezun olunması gerekmektedir.

ODYOLOG NE İŞ YAPAR? GÖREV VE SORUMLULUKLARI NELERDİR?

Odyolog, işitme ve denge ile ilgili hastalıkların tanısında uzman hekiminin yönlendirmesiyle tanısal testlerin gerçekleştirilmesinde, işitme ve denge hastalıklarının rehabilitasyonu ve tedavisinde görev alan sağlık çalışanıdır. Çoğunlukla hastanelerin odyoloji kliniklerinde, rehabilitasyon merkezlerinde ve işitme cihazı merkezlerinde çalışmaktadırlar.

Odyologlar, işitme rehabilitasyonu için kullanılacak cihazların belirlenmesi, seçimi ve programlanmasında büyük bir öneme sahiptirler.

Yönetmeliğe göre odyologlar;

a.     İşitme sağlığının korunması ve işitme kaybının önlenmesine yönelik çalışmalar yapar.

b.     İşitme tarama programlarında görev alır ve bu programlardaki testleri yapar.

c.     Gürültü ölçümlerini yaparak işitmenin korunması hakkında gerekli önerilerde bulunur.

d.     Cerrahi işlemler esnasında cerrahın gerekli görmesi durumunda işitme ve denge ile ilgili sinir monitörizasyonu yapar

e.     Kulağa implante edilen cihazlarda ameliyat sırasında ve sonrasında cihaz ayarlamalarını yapar.

f.     İşitsel algı değerlendirmesi ve rehabiltasyonu yapar.

g.     İşitme ile ilgili eğitim programlarının hazırlanmasında görev alır.

Odyolog Büşra Bayrak 'İşitme Cihazları, Kişiye Özel Olarak Uygulanıyor'

ELAZIĞ’DA İŞİTME VE KULAK İLE İLGİLİ NE TÜR SORUNLAR İLE KARŞILAŞIYORSUNUZ?

İşitme kaybı ile ilgili sorunlar ülkemizin her yerinde genel olarak aynı özelliklere sahiptir. Ancak ilimizde karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi insanlarımızın işitme cihazı kullanımına karşı ön yargılı olarak yaklaşmasıdır. Gözlük kullanmak kadar yaygın olabilecek bir uygulama olan işitme cihazı uygulaması, toplumsal eleştiriler ve yanlış uygulama yapılmış işitme cihazı kullanıcılarının olumsuz yorumları sonucunda insanların çekimser yaklaşmasına neden olmaktadır. Genel olarak hastalarımızda işitme cihazı kullanımında karşılaştığımız en büyük engellerden birisi de hastalardaki estetik kaygılardır. İşitme cihazı kulllanan bireylerin çoğu dışarıdan bakıldığında cihazlarının görünmesi istememektedirler. Eski teknolojilerde yer alan büyük ve kaba görünüşlü işitme cihazlarının yerini neredeyse görünmez olan işitme cihazlar alsa da vatandaşlarımız tarafından çok fazla bilinmemektedir.

İşitme cihazları, kişiye özel olarak uygulama yapılmaktadır.Karşılaştığımız en yaygın sorunlardan birisi de işitme kayıplı vatandaşlarımızın, başkasının cihazının kendisine de uygun olacağının düşünmesidir. Bu yanlış bir algıdır. Her hastanın işitme kaybının özellikleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle uygulama yapılacak cihazlar ve bu  cihazların ayarları da kişiye göre farklılık göstermektedir. Özellikle kulak içi işitme cihazları hastanın kulak yapısına göre özel olarak hazırlanmaktadır. Bu nedenle başka birisi tarafından kesinlikle kullanılmamalıdır.

En büyük ve en önemli sorunumuz ise hastaların işitme kayıplarını yeterince önemsememeleri olabilir. Erken tanı ve erken tedavinin büyük farklılıklar yarattığını belirtmek isterim. Zamanında yapılmayan ve ertelenen işitme cihazı uygulaması daha büyük işitme problemlerine neden olmaktadır.

İnsanlarımız tarafından işitme cihazı kullanımının sadece yaşlı bireylerde kullanıldığına dair genel bir düşünce bulunmaktadır. Fakat işitme cihazı uygulaması tüm yaş gruplarında uygulanabilmektedir.

İşitme cihazları yanlış bilinenin aksine işitmeyi daha fazla tembelleştirmez. Ancak işitme kayıplarının olumsuz etkilerini en aza indirdiği gibi işitme kaybının ilerlemesinin önlenmesinde de çok önemli bir göreve sahiptir.

Odyolog Büşra Bayrak 'İşitme Cihazları, Kişiye Özel Olarak Uygulanıyor'

İŞİTME CİHAZI ALMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ NASIL ALABİLİRLER?

İşitme cihazı almak isteyen vatandaşlarımız cihazlarını özel olarak alabilecekleri gibi SGK destekli olarak da işitme cihazı satın alabilirler. İşitme kayıplı vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından belli miktarlarda ödeme yapılmaktadır.

Işitme cihazı SGK ödemesi almak isteyen hastalarımız devlet hastanelerinin ve üniversite hastanelerinin Kulak Burun Boğaz bölümüne giderek muayene olmalı ve işitme testlerine girmeleri gerekmektedirler. Yapılan işitme testinin sonucuna göre uzman hekimin işitme cihazı kullanımı önerisiyle işitme cihazı raporu yazılması gerekmektedir. Raporlu olarak işitme cihazı satışı, İl Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılmış ve SGK ile anlaşması bulunan işitme cihazı merkezleri tarafından yapılmalıdır.

İşitme cihazları için SGK ödemeleri genel olarak bireyin yaşına ve sosyal güvencesinin durumuna göre farklılık göstermektedir.

Vatandaşlarımız, işitme cihazlarını 5 yılda bir olarak SGK destekli olarak değiştirebilirler. Işitme cihazı kullanan vatandaşlarımız ise her yıl bir kere olacak şekilde işitme cihazı pillerini de rapor yazdırarak işitme cihazı merkezlerinden temin edebilirler.” dedi.