Odalardan Başkan Alan'a Destek
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ev sahipliğinde gerçekleştirilen İstişare Toplantısı'na katılan Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan burada yaptığı 'Sığınmacı' açıklamasıyla gündeme damga vurmuştu. Görüşlerini aldığımız Elazığ'daki Oda Başkanları da İdris Alan'ın açıklaması etrafında birleşti.
Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın da katılımıyla TOBB ev sahipliğinde İstişare Toplantısı gerçekleştirildi. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan’da bu toplantıya katılarak hem Elazığ hem de Türkiye gündemine ve sektörlerin sorun, talep ve beklentilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
SIĞINMACI AÇIKLAMASINA TÜM SEKTÖRLERDEN DESTEK
Başkan Alan’ın toplantıda sığınmacılarla ilgili olarak illerin ekonomisinde önemli yer tutan sanayi, tarım ve hayvancılık sektörleri ile hizmet sektörlerinin eleman bulma konusunda ciddi sorunlar yaşadığı, bu nedenle üretimde aksama yaşanmaması adına oluşan bu boşluğun zorunlu olarak sığınmacılarla giderilmeye çalışıldığı şeklindeki açıklaması gündeme damga vurdu. Hakimiyet Haber merkezi, Elazığ’daki Oda Başkanlarına Başkan Alan’ın bu açıklamasını sordu. Görüşlerini aldığımız tüm oda başkanları Başkan Alan’ın açıklamasının ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
İŞTE O AÇIKLAMALAR:
ORTAÇ: “HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE ÇOK SAYIDA SIĞINMACI ÇALIŞIYOR”
Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç yaptığı açıklamada,“Şehrimizde genelde sığınmacıların çalıştığı birçok alan var. Mesela hayvan bakımıyla ilgili alanlar, bağ bahçe alanlarında çalışan Afganistanlı, Suriyeli uyruklu vatandaşlar ciddi manada fazla. Hayvancılık sektöründe Suriye ve Afgan uyruklu çok fazla kişi çalışmaktadır. Bu kişiler bazen faydalı oluyor bazen faydası olmuyor. İşine gelmeyince pat diye çıkan kişilerde oluyor.”dedi.
ORTAÇ: “TÜRK VATANDAŞLARI ÇOBANLIK GİBİ İŞLERDE ÇOK ÇALIŞAMIYORLAR”
Hayvan besicilerinin yanında sayıca fazla sığınmacı olduğunu ifade eden Ortaç,“ İşletmelerde uzun vadeli olarak çalıştırılması daha iyi olur ve işletmenin de işine yarar. Hayvan besicilerinin yanında sayıca fazla sığınmacılar var bu kişiler daha organizeli bir şekilde çalıştırılmalı. Hayvancılık sektöründe eleman bulma konusunda sıkıntılar var. Bu yüzden de yabancı uyruklu kişiler çalıştırılıyor. Çalışan kişilerin de kayıt altına alınarak çalıştırılması daha iyi olacaktır. Türk vatandaşları çobanlık gibi işlerde çok çalışamıyorlar ama Afganistanlı kişiler öyle değil. Sektörü ayakta tutuyorlar.” dedi.
ULAŞ: “İNSANLARIMIZ ÇALIŞMAYA SOĞUK BAKIYOR”
Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mitat Ulaş ise yaptığı değerlendirmede,“ Bu konuda ben İdris Alan başkanı destekliyorum. Fakat şöyle destekliyorum, Bizim toplumumuzda çalışma gibi bir düşünce yok. İş yok diyorlar ama aslında iş çok. Çalışmak istemiyorlar. Kimi parayı beğenmiyor kimi mesaiyi beğenmiyor kimi iş ortamını beğenmiyor kimi de masa başı istiyor.”dedi.
"BİZDE AYNI YÖNDEN SIKINTI YAŞIYORUZ"
Yabancı uyruklu mültecilerin iş imkanı aramadan ve ortam aramadan maaşa da bakmadan gelip rahatlıkla çalışabildiğini ifade eden Başkan Ulaş,“Yabancı uyruklu mülteciler onlar iş imkanı aramadan ortam aramadan maaşa da bakmadan gelip rahatlıkla çalışabiliyorlar. Bizim sektörümüzde tekstil alanında Elazığ Organize Sanayi Bölgesindeki iş insanları, sanayiciler buna dahildir. Onlar bile eleman bulmakta zorluk çekiyorlar. Biz de aynı yönden sıkıntı yaşıyoruz. Elinde bir meslek yok hiçbir tecrübesi yok ilk sorduğu şey kaç lira para vereceksiniz? Kaç saat çalışacağım? Önce sen kendini burada bir ispatla, kendini göster ondan sonra işveren seni beğenirse seni bırakmaz zaten. İdris Alan Başkanın söylediği benim dediğimdir. Nüfus fazla, işsiz nüfusumuz çok ama iş beğenmeyen, parayı beğenmeyen,iş ortamını beğenmeyen, mesai saatini beğenmeyen insanlar var.”dedi.
ÇİÇEK: “ŞİKÂYETÇİ OLANLAR TUZU KURU OLANLAR”
Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek ise,“ Bu sektörde işçi açığımız çok, yabancılar olmazsa işlerimiz yürümez. Özellikle Suriyeliler ve Afganlılar çobanlık ve tarım sektöründe çalışmakta, yeni nesil bu işlerden uzak duruyor, kimse bu işi yapmıyor. Afganlı ve Suriyeliler sayesinde biz işlerimizi yürütmekteyiz. İdris Başkanla aynı fikirdeyim. Şikayetçi olanlar tuzu kuru olanlar, tarımla uğraşmayanlar, esnaflık yapmayanlar, üretim ile uğraşmayan insanlar yabancı düşmanlığı içerisinde.”dedi.
"ÇOK ÜNİVERSİTE AÇMAK ÖNEMLİ DEĞİL, ÖNEMLİ OLAN AZ VE ÖZ OLMASI"
Elazığ’ da sebze hali, inşaat sektörü, sanayi, tarım ve hayvancılık ayrıca da organize sanayi bölgesi olsun bütün üretim alanlarında işçi sıkıntısı yaşandığını ifade eden Çiçek, “Beş milyon Türk vatandaşı yurtdışında çalışmakta ve çifte vatandaşlık almakta, yaz mevsiminde gurbetçiler ülkemize gelip gitmekte, aynısını şuan biz yaşıyoruz. Rusya-Ukrayna savaşında binlerce insan batı ülkelerine yerleşmiş, kimse bundan bahsetmiyor. Elazığ da sebze hali, inşaat sektörü, sanayi, tarım ve hayvancılık ayrıca da organize sanayi bölgesi olsun bütün üretim alanlarında işçi sıkıntısı var maalesef. Ülkemizde tüm üniversite mezunları polislik sınavına giriyor. Üniversite öğrencileri okul okumadan sanat, kalifiye öğrenme imkânı olsaydı, ekmek kazanmak kolay olurdu. Çok üniversite açmak önemli değil, önemli olan az ve öz olması gerekir. Üniversiteden önce kalifiye eleman yetiştirmek önemlidir. Bu dünyanın da sorunudur. Almanya, Hollanda, Fransa ve Avrupa’nın tüm gelişmiş ülkeleri yabancıların çalışması sayesinde ayaktadır. Almanya’dan, Hollanda’dan Türk vatandaşlarını çıkartırsak orada o gün ekonomi durur.” dedi.