Ocak Faturası Ocakları Yaktı

1 Ocak itibarı ile doğalgaz ve elektriğe yapılan zammın aralık faturalarına yansıtıldığı iddialarına yeni bir iddia daha eklendi. Aralık ayı tüketim miktarını az gösteren Aksa'nın Ocak ayı faturasına Aralık ayında az tüketim gösterdiği miktarı da ekleyerek yeni fiyattan tahsil ettiği iddiası faturalara da yansıdı. Aynı konuta aralık ayında 553 TL doğalgaz faturası oluşturulurken, Ocak ayı faturasının 2.850 TL olarak oluşturulması tartışmalara sebep oldu.

Ocak Faturası Ocakları Yaktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye, 2022'ye elektrik ve doğal gaz için yapılan yeni zamlarla girdi. Yeni yılla birlikte elektrik faturalarında kademeli tarife sistemine geçilirken, elektrik faturalarının iki tarifeye ayrıldığı sistemde, fiyatlara yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam yapıldı. Öte yandan doğalgaz da ise konutlarda kullanılana   yüzde 25, büyük sanayi ve ticari kuruluşlara sağlanana   yüzde 50, elektrik üretim amaçlı kullanılana ise yüzde 15 zam yapıldı.

ELEKTRİKTE KADEMELİ TARİFE
Elektrikte verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçişle 1 Ocak'tan itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, aylık tüketimi 150 kilovatsaat üzeri olan mesken aboneleri için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş uygulanacak.

Haber

DOĞAL GAZDA YENİ TARİFE
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) internet sitesinde Ocak ayına ilişkin tarife tablosu yayımlanmıştı. Buna göre, BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine Ocakta uygulayacağı satış fiyatı, mevcut tarifeye göre yüzde 25 artışla bin metreküp doğalgaz için 1860 lira oldu.

Ocakta yıllık tüketimi 300 bin metreküpün üzerinde olan sanayi abonelerinin tarifesinde, bin metreküp gazın fiyatı yüzde 50 artışla 6 bin 300 liraya, elektrik üretim amaçlı tarifede de yüzde 15 artışla 5 bin 520 liraya çıktı. Doğal gazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor.

Haber

"ASGARİ DÜZEYDE YANSITILMIŞ” MIŞ!
EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen yasa kapsamında kademeli tarife uygulamasına geçildiği belirtilerek, "Kademeli tarifenin hedefi dar gelirli vatandaşlarımızı korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmaktır. Bilindiği üzere pandemi koşulları sebebi ile hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar sonucunda enerji maliyetlerinde de çok büyük artışlar meydana gelmiştir. Ancak kurumlarımız arasındaki iş birliği ile bu artışlar tüketicilerimize asgari düzeyde yansıtılmıştır. Ayrıca devletimiz vatandaşlarımızı bu artışlardan koruma amacıyla elektrik faturalarında yarısını, doğal gazda ise beşte dördünü karşılayarak 2021de toplamda 100 milyar liralık bir destekte bulunmuştur" denilmişti.

OCAK FATURALARI OCAKLARI YAKTI
İlgili kurumların doğalgaza gelen zammı asgari düzeyde vatandaşa yansıtılması açıklamalarına rağmen Aralık ayı doğalgaz faturaları ile Ocak ayı faturası arasındaki izah edilemeyecek kadar uçurum yaşanması, vatandaşı isyan ettirdi.

ARALIKTA 553, OCAKTA 2.850 TL FATURA
Haber merkezimize doğalgaz faturalarının Aralık ayına göre 5-6 kat daha fazla geldiğine yönelik ihbarlar yoğun bir şekilde devam ederken, bir vatandaş tarafından gönderilen iki aya ait fatura, bu duyum ve ihbarların ne kadar doğru olduğunu ortaya koydu.

Aynı bina, aynı tüketim ve hemen hemen ayın iklim şartlarının yaşandığı Aralık ve Ocak ayı faturalarını haber merkezimize ulaştıran vatandaşımız, iki fatura arasındaki 6 kat fazlalığın zamlarla izah etmenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Aynı bina için 10 Aralık 2021 tarihinde oluşturulan doğalgaz tüketim bedeli 553 TL olurken, 13 Ocak 2022 tarihinde oluşturulan doğalgaz faturasında tüketim bedeli olarak 2.848 TL oldu.

Benzer iklim koşullarının yaşandığı ve konuttaki tüketimi artıracak herhangi olağan dışı bir durum olmamasına rağmen, Aralık ayı faturası ile Ocak ayı faturası arasındaki 6 kat farkın gelen zamlarla izah edilmesinin mümkün olmadığını dile getiren vatandaş, bu konuda yanlışlık yapılma ihtimalini düşünerek ilgili firmaya itirazda bulunduğunu dile getirdi.

ARALIK TÜKETİMİ OCAK AYINA MI AKTARILDI?
Birbirini takip eden iki ay arasındaki 6 kat fiyat farkının, aynı konutun geçmiş dönem ve yıllara göre ortalama  tüketim  miktarının da göz önünde bulundurularak oluşmasının mümkün olmadığını dile getiren uzmanlar, bu durumun tek izahının;  Aralık ayındaki tüketimin özellikle az gösterilip, Ocak ayına eklenerek zamlı fiyatlardan tahsil edilmesi düşüncesi olabileceğini iddia ediyorlar. 

2021 OCAK AYI FATURASI 917 TL
Aynı aboneye ait konut için son bir yıl içinde yapılan tüm zamlar hariç Ocak 2021 tarihinde oluşturulan 917 TL’lik faturaya rağmen, gelen tüm zamlarla birlikle bir yıl sonra Ocak 2022 tarihinde düzenlenen fatura bedelinin 553 TL olmasının izah edilmesi gerektiğini dile getiren uzmanlar, bu olay endeks okuma görevlisinin yaptığı bir teknik okuma hatası değilse, Aralık ayı tüketiminin bilinçli olarak az gösterilip, Ocak ayının zamlı tarifesinden tahsilat amaçlı yapılabileceği ihtimalini dile getiriyorlar.

Haber

2021 YILI FATURALARI ARALIK 2021 FATURASINI YALANLIYOR
Aynı konut için son bir yıl içinde gelen yüksek oranlı zamlar hariç, Ocak 2021’de 917 TL, Şubat 2021’de 873 TL, Mart 2021’de 670, Nisan 2021’de 595 TL fatura oluşturulurken, Aralık 2021 ayı faturasının 553 TL gibi düşük bir miktarda kalmasına rağmen Ocak 2022 faturasının  2.850 TL olarak oluşturulmasının birçok açıdan izah edilmesi gereken bir konu olduğuna dikkat  çeken uzmanlar, yetkili firmanın konuya açıklık getirmesi gerektiğini ifade ettiler.

Haber

SORUYORUZ?
Vatandaşın yaşadığı bu mağduriyet sonrası Hakimiyet Gazetesi olarak soruyoruz:

1-Aynı iklim şartlarını taşıyan peş peşe iki ay için düzenlenen faturala arasındaki bu farkın sebebi nedir?

2-Bu fark, teknik bir yanlışlıktan mı yoksa Aralık ayı gerçek tüketiminin faturaya yansıtılmamasından mı kaynaklanmıştır?

3-Teknik bir yanlışlık olsa dahi vatandaşın bu mağduriyeti nasıl önlenecektir?

4-Ocak ayı faturalarının diğer aylardaki faturalara göre 5-6 kat yüksek gelmesinin sebebi doğalgaza gelen yüzde 25’lik zam mıdır?

5-Doğalgaz Dağıtım Şirketinin Ocak ayında yapılacak zammı önceden öngörerek, Aralık ayı endekslerini düşük tutup, geri kalanı Ocak ayına aktarması gibi bir durum söz konusu olabilir mi?

6-Doğalgaz Dağıtım Şirketi yaşanan bu sorunlar ile ilgili kamuoyuna açıklama yapacak mı?