O işlemlerden artık ek ücret alınacak!

Vatandaşları yakından ilgilendiren noter işlemlerine yönelik yeni düzenlemeler içeren yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu.

O işlemlerden artık ek ücret alınacak!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Savunma sanayi ve ekonomi alanında önemli düzenlemeler barındıran bu teklif, özellikle ev ve araç alım-satımında bulunan vatandaşları etkileyecek. Yeni düzenlemeye göre, noterlerde yapılan işlemler için ek ücret ödenmesi zorunlu hale gelecek.

Yasa teklifinde, taşınmaz satışları ve araç tescil işlemlerine getirilen ek ücretler dikkat çekiyor. Buna göre, ilk kez tescil edilecek araçlar için 3 bin lira, tescilli araçların satış ve devir işlemleri için 1500 lira, diğer noter işlemlerinde ise işlem başına 75 lira katılım payı ödenecek. Bu yeni düzenleme ile elde edilecek gelirlerin tamamı Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na aktarılacak, noterler ise bu ücretlerden pay almayacak.

Özellikle araç alım-satımının yoğun olduğu dönemlerde noterlerde oluşan kalabalık dikkate alındığında, bu düzenleme ile yerel halkın nasıl etkileneceği merak konusu. Vatandaşlar, ek ücretlerin günlük işlemler üzerindeki etkisini tartışırken, özellikle düşük bütçeli araç ve ev alım-satımı yapanlar için yeni yükler getirileceği ifade ediliyor.

Düzenlemeler sadece noter işlemleriyle sınırlı kalmıyor. Yasa teklifinde, motor silindir hacmi 100 santimetreküpün altında olan motosikletler ile motor gücü 6 kilovatın altında olan motosikletlerin Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) tabi tutulması öngörülüyor. Ayrıca, insansız hava araçları (dronlar), matrahı 5 bin lira ve üzeri olan kol ve cep saatleri ile eğlence amaçlı motorlu uçan oyuncaklardan da Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınması planlanıyor.