Noterde işi olanlar: Yeni dönem başlıyor!
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, noterlik işlemleri, boşanma davaları, avukatlık stajı ve ceza infaz sistemi gibi birçok önemli düzenlemeyi içeren Noterlik Kanunu Teklifi kabul edilerek yasalaştı.
Bu kapsamlı değişiklik, Türkiye’nin yargı sistemini modernize etmek ve vatandaşların günlük işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla yürürlüğe girecek. Yeni düzenlemeler, noterlik işlemleri, boşanma davalarındaki süre kısaltmaları, avukatlık stajı süreçlerindeki esneklikler ve ceza infaz sistemindeki genişletmelerle dikkat çekiyor.
BOŞANMA DAVALARINDAKİ SÜRE KISALIYOR
Noterlik Kanunu ile yapılan değişikliklerin en dikkat çekici maddelerinden biri, boşanma davalarıyla ilgili sürelerin kısaltılması oldu. Türk Medeni Kanunu’nda yapılan değişiklikle, boşanma davalarında ortak hayatı yeniden kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre üç yıldan bir yıla indirildi. Buna göre, boşanma sebepleriyle açılan davaların reddedilmesinin ardından, çiftlerin yeniden dava açma hakları hızlandırıldı. Kararın kesinleşmesinden itibaren bir yıl geçtikten sonra, ortak hayatı yeniden kuramayan eşlerden biri, evlilik birliğinin temelden sarsıldığını ileri sürerek boşanma talep edebilecek.
NOTERLİK İŞLEMLERİ ARTIK ELEKTRONİK ÖDEME İLE YAPILACAK
Yeni kanunla noterlik işlemlerinde de önemli değişiklikler yapıldı. Artık noterlik işlemleri, banka kartı, kredi kartı gibi elektronik ödeme yöntemleriyle gerçekleştirilebilecek. Noterlik işlemleri için ödenecek vergi, resim, harç ve değerli kağıt bedelleri de dijital ödeme yöntemleriyle tahsil edilebilecek. Noterlik ücret tarifesi de her yıl Mart yerine, Ocak ayında belirlenerek, yeni yıl itibarıyla uygulanacak. Ayrıca, noterlerin tatil günlerinde çalışabilmesi için Türkiye Noterler Birliği’nin görüşü alınarak, Adalet Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikler doğrultusunda çalışma usul ve esasları belirlenecek.
AVUKATLIK STAJI İÇİN ESNEKLİK GETİRİLDİ
Yeni düzenlemeyle kamu kurumlarında çalışanların avukatlık stajı yapabilmesi için de önemli değişiklikler getirildi. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan, adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları dışında kalan kamu görevlileri, görevleri saklı kalmak kaydıyla avukatlık stajı yapabilecek. Bu düzenleme, avukatlık stajını engelleyen kamu görevlerinin staj sürecine dahil olmasına olanak tanıyacak. Kamu görevlilerinin staj süresince izin hakları, görevleri aksatmadan belirli çalışma saatlerine göre düzenlenebilecek. Aylıksız veya ücretsiz izinler verilebilecek olan bu kişiler, avukat yanında stajlarını yaparak mesleklerini ilerletebilecekler. Bu düzenleme, kamu görevlilerinin mesleklerini devam ettirirken aynı zamanda avukatlık stajı yapabilmelerini sağlayacak.
CEZA MUHAKEMESİ KANUNU VE CEZA İNFAZ KANUNUNDA YENİLİKLER
Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, suçun niteliğinin değişmesi durumunda, savunma hakkına dair bildirimler sadece müdafile sınırlı kalmayacak, aynı zamanda sanığa da bildirilecek. Bu değişiklikle, sanıklar müdafilerinin bildirimlerinden faydalanabilecek ve sanığın duruşmalara katılmaması durumunda müdafiye yapılan bildirimler yeterli kabul edilecek.
Ceza İnfaz Kanunu’nda yapılan diğer bir düzenleme ise hükümlülerin eğitim haklarını genişletiyor. Açık ceza infaz kurumlarında ve çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlüler, tüm öğretim türlerinden faydalanabilecek. Kapalı ceza infaz kurumlarında ise, hükümlüler kurumsal kapasiteye ve imkanlara uygun olarak eğitim programlarına katılabilecek. Ayrıca, hükümlüler, ilgili kurumlar ile iş birliği yapılarak, çevrim içi sınavlara katılabilecekler. Bu değişiklik, hükümlülerin eğitim hayatlarına devam etmelerine olanak tanırken, ceza infaz kurumlarında yapılan eğitim programları ve sınavlar, güvenlik tedbirleri alınarak gerçekleştirilecek.
KATILIM PAYI VE ELEKTRONİK İMZALARLA GÜVENLİK ARTIRILIYOR
Noterlik işlemleri sırasında araç sicil ve tescil verileri gibi bilgilere dair yapılan sorgulama işlemleri için Türkiye Noterler Birliği tarafından belirlenen işlem katılım payı alınacak. Bu katılım payı, her yıl bir önceki yıla ait yeniden değerleme oranında artırılacak. Ayrıca, noterlik işlemlerinin güvenliği için, el yazısıyla imzalanan belgeler, güvenli elektronik imzalarla Türkiye Noterler Birliği’nin bilişim sistemine kaydedilecek.
DÜZENLEMEDEN ÇIKARILAN MADDELER
AK Parti tarafından verilen önergelerle, düzenlemeden casusluk suçuna dair yeni suç tanımlaması getiren madde ve esnaf sanatkarlar meslek kuruluşlarında olağanüstü genel kurul çağrısı yapılabilmesini öngören madde çıkarıldı.
Noterlik Kanunu Teklifi, yargı sisteminde geniş kapsamlı değişikliklere yol açacak. Boşanma davalarında süre kısalırken, noterlik işlemleri daha hızlı ve modern bir şekilde gerçekleştirilecek. Avukatlık stajı süreçleri kamu görevlileri için daha erişilebilir hale gelirken, ceza infaz sisteminde de hükümlülerin eğitim hakları genişletildi. Bu düzenlemelerle, Türkiye'deki yargı sürecinin daha etkin, hızlı ve vatandaş dostu hale gelmesi hedefleniyor.