Noter Belirsizliği…

Siyasilerimiz ve ETSO Başkanı Asilhan Arslan'ın 'Elazığ'a 5. noter açılacak' müjdesinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. Deprem ve Pandemi döneminde ilimizin en büyük sorunu olarak gündeme gelen noter sayılarındaki eksiklik halen giderilmezken, esnaf ve vatandaşların mağduriyeti ve tepkisi artarak devam ediyor.

Noter Belirsizliği…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/Özellikle Elazığ’da depremden sonra resmi işlemlerin arttığını, araç satış ve plakaların da verildiği noterlerin iş yoğunluğunun yükseldiğini ve daha sonra pandemi dönemi ile birlikte çıkmaz bir hal aldığını Hakimiyet Gazetesi olarak geçtiğimiz dönemlerde gündeme getirmiştik.

PANDEMİ DÖNEMİNDE SIKINTILAR DAHA ARTTI 
İlimizde faaliyet gösteren noter sayılarının az olması, pandemi döneminin fiziki mesafe kuralının uygulanmasına imkân tanımayacak şekilde mevcutların fiziki mekânlarının elverişsiz ve dar olması, ayrıca işlemlerinde çok zaman alması vatandaşların tepkisine yol açıyor. Vatandaşların bu taleplerini en büyük gerekçesi ise merkez nüfusu 164.835 olan Bingöl ilimizde 7 noter olmasına karşın, merkez nüfusu 439. 687 olan Elazığ’da sadece 4 noter olması.

SOSYAL MESAFEYE UYGUN DEĞİL
İlimizde 24 Ocak tarihinde yaşanan deprem sonrası alım satımları artan gayrimenkul ile son yıllarda artan ikinci el araç satışları, pandemi dönemi, diğer ticari ve hukuki işlemlerde gerekli olan evrak ve resmi işlemlerin yapıldığı noter sayısının ilimiz ihtiyaçlarına cevap vermediği özellikle esnaflarımız tarafından sıklıkla yaklaşık bir yıldır ifade ediliyordu. Özellikle koronavirüs döneminde sosyal mesafe kuralına göre noterlerin uygun olmadığı ve fiziki yapısıyla da artık ihtiyaçlara cevap veremediği gündemi oldukça meşgul etmeye devam ediyor. 

İHTİYAÇ ÇOK, YENİ NOTER YOK 
Üç katı kadar daha fazla nüfusa sahip Elazığ’da dört adet noter olmasına karşın Bingöl’de yedi noterin olmasına bir anlam veremediklerini belirten vatandaşlar, bu konuda yetkililerden yardım isterken, noterde işlem yapmak isteyen vatandaşların saatlerce sıra beklediğini ve pandemi döneminde oldukça riskli olduğunu ifade ediyorlar. 

5. NOTER MÜJDESİ UNUTULDU MU?
25 Ağustos 2020 tarihinde ilimiz siyasileri ve ETSO tarafından yapılan açıklamada ilimizde 5. Noterin açılma kararı verildiği ve yer arama çalışmalarına başlandığı ifade edilmesine rağmen aradan bir yıla yakın bir süre geçmesine rağmen 5. Noterin açılamamış olması da kafalarda soru işareti oluşturmaya başladı. 

ETSO DUYURMUŞTU 
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Adalet Bakanlığı nezdindeki girişimleri olumlu karşılanarak Elazığ'a yeni noter açılması talebi onaylandığı yaklaşık bir yıl önce kamuoyuna duyurulmuştu.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan geçtiğimiz dönemde yaptığı açıklamada  “Üyelerimizin talebi doğrultusunda Adalet Bakanlığı’na yapmış olduğumuz müracaat ve konunun takip edilerek sonuçlandırılması için TOBB ve İlimiz Milletvekili Sayın Metin Bulut’a vermiş olduğumuz bilgiler neticesinde girişimimiz Adalet Bakanlığınca olumlu karşılanmıştır. Sürece katkı sağlayan Sayın Vekilimiz başta olmak üzere, TOBB Yönetim Kurulumuza ve ilimiz iş dünyasının talebine sessiz kalmayarak onay veren Adalet Bakanlığımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yeni noterliğin ilimize ve iş dünyamıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

NOTERLERİN YÜKÜ FAZLA, SAYISI AZ 
Hukukçu tüzel kimliği ile birlikte, bağımsız olarak onaylama, denetleme ve belgelendirme yapan kurumlar olan noterlikler; evrak, devir/teslim veya velayet gibi çeşitli işlemlerimiz için gittiğimiz ve resmi onay aldığımız yerler. Noter ise, bireylerin haklarını güvenceye almak ve bu yolla anlaşmazlıkların önlenmesini veya hakça çözülmesini sağlamak için hukuk belgelerini düzenleyen ve onaylayan makam olarak noterlerin görevleri oldukça fazla.

VATANDAŞLAR ZORUNLU OLARAK İLÇE NOTERLERİNE MÜRACAAT EDİYOR
İlimizde bulunan dört noterde sıra bulamayan  ya da pandemi kuralları gereği sosyal mesafeye uyulmadığını gören vatandaşları daha sakin olduklarını düşündükleri ilçe noterlerine gitmek zorunda kalıyorlar.

İlçelerde bulunan noterlerin iş yüklerinin az olması dolayısıyla hem pandemi kurallarına daha çok dikkat ediliyor hem de işler daha hızlı bir şekilde sonuçlandırılıyor.
İlçeye gitme gelme ve diğer masrafların getirdiği yükten dolayı da mağdur olduklarını ifade eden vatandaşlar, şehrimize 5. noterin açılması ile bu sorunların sona ereceğini ifade ediyorlar.

VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERİYOR 
İlimizde özellikle Sanayi Sitesi ile Oto Galericiler Sitesi’nde acilen noterlik kurumuna ihtiyaç duyulduğunu, mevcut noterlerin ise fiziki şartlarının çok kötü ve mekânlarının çok dar olduğunu ifade eden çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, bu sorunların giderilmesi konusunda yetkililere sık sık çağrıda bulunurken, acilen yeni bir noterliğin daha faaliyete geçmesi gerektiğini her platform da dile getiriyorlar. 

İlimiz sanayi sitesi ile OSB ve birçok ticari müessesenin bulunduğu şehrin doğusu ile oto galericiler sitesinde bir notere acilen ihtiyaç duyulduğunu belirten vatandaşlar, kurulacak olan 5. Noter için bir yıla yakın bir süredir yer bulunamamış olması ile ilgili bir açıklama yapılması gerektiğini ifade ediyorlar.  

ELVERİŞLİ BİNA ÇOK 
Sanayi Sitesi çevresi ile Kırklar, Salıbaba, Sanayi, Doğukent mahallesi sınırları içerisinde çok sayıda elverişli bina ve mekânın bulunduğunu ifade eden vatandaşlar, bu konuda ciddi bir araştırma yapılması gerektiğini söylüyorlar. Oto Galericiler Sitesi’nde, kullanılmayan sosyal alanların noterlik müessesine kiraya verilebileceğini ifade vatandaşlar, bu konudaki mağduriyetin giderilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

ELAZIĞLI AVUKAT ÇEMİŞGEZEK’E NOTER AÇTI
ETSO Başkanı Asilhan Arslan’ın  müjde vererek açılacağını duyurduğu ve OSB, Sanayi Sitesi, doğu mahallelerinde oturan vatandaşlara hitap edecek yeni bir notere ihtiyaç duyulmasına karşın, geçmişte Ak Parti Merkez İlçe başkanlığı görevini de yürüten ilimizin saygın ve takdir edilen avukatlarından İbrahim Kütük’ün Çemişgezek’te noter açtığına dikkat çeken vatandaşlar, ilimizde de biran önce 5. Noterin açılması gerektiğini ifade ediyorlar.