Nobel getiren ekonomi sorusu

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Nobel Ekonomi Ödülü'nün kazananları açıklandı.

Nobel getiren ekonomi sorusu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Açıklamada, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü, kurumların oluşumu ve refaha etkilerine ilişkin çalışmalarından dolayı Türk Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İngiliz Prof. Dr. Simon Johnson ve İngiliz Prof. Dr. James Robinson'un kazandığı bildirildi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda Daron Acemoğlu'nu tebrik etti. Açıklamalarında "2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Ekonomist Daron Acemoğlu'nu tebrik ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın tebriği üzerine başdanışmanı Yiğit Bulut'un X üzerinden yaptığı paylaşımla Daron Acemoğlu'na yaptığı sert çıkış dikkatleri üzerine çekti.

Bulut eleştirisinde, "Nobel getiren soruymuş; neden bazı ülkeler zengin, diğerleri yoksul!! Ben sana söyleyeyim Daron Bey; sen ve senin gibi kemal derwish türevleri, vahşi kapitalizm, acımasız emperyalizm ve özgürlük süsü verilmiş liberalizm, dünyayı rahat sömürsün diye “teori” ürettiğiniz için!" ifadelerini kullandı.

Öncelikle Nobel Ödüllerinin hangi kriterler baz alınarak verildiğini, özellikle Türkiye özelinde hangi kıstasların öne çıktığını bilenler olarak bu ödüllerin çok da kıymeti harbiyesi olmadığını bilmekte fayda var. Siz bir Türk olarak Türkün değerlerine, tarihine hakaret ederseniz Orhan Pamuk misali anında sizi ödüllendirirler. Aziz Sancar gibi zaman zaman doğru isimler belirlense de genelde bu ödülün bilimsellikten ziyade siyasi bir yönü olduğunu bilmeyen yok bu bir.

2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Ekonomist Daron Acemoğlu kimdir, neden bazı ülkeler zengin bazı ülkeler fakir gibi köy kahvesinin dahi sıradan konusu olan bu soru dışında nasıl bir çalışma, teori ve ekonomik öngörüde bulunmuş da bu ödülü almış bilmiyoruz iki.

Bu ödülü alan Acemoğlu’nu neden eleştirirken ve kendisini ekonomist olarak tanıtıp yıllar önce tarih vererek doların gerileyeceğini açıkladıktan sonra dolar zirve yapınca ortalıktan kaybolan Yiğit Bulut’un nasıl bir başarısı var ki Erdoğan’ın tebrik ettiği Acemoğlu’nu eleştiriyor üç.

Belli ki hiçbir katkısı olmadığı halde Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığından yüklü maaş alan Yiğit Bulut, bu unvanının Acemoğlu’na gitme vehmine kapılmış olmalı ki böylesi bir çıkış yapmış.

Ancak, tüm bunlardan bağımsız olarak Yiğit Bulut’un; bazı ekonomistleri; “vahşi kapitalizm, acımasız emperyalizm ve özgürlük süsü verilmiş liberalizm, dünyayı rahat sömürsün diye “teori” ürettiğiniz için!" ifadelerine katıldığımız ve altına imza atığımı da belirtelim.

Ve Nobel getiren o meşhur soruyu bizler de üzerinde oturdukları tüm yeraltı zenginliklerine rağmen sefalet içinde olan, bırakın savunma sanayini en küçük bir üretim dahi yapmayan tüm İslam ülkelerinin yöneticilerine soralım: “Neden bazı ülkeler zengin, diğerleri yoksul!!”