Neler oluyor?

Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan için 'Tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşsun' diyen MHP lideri Devlet Bahçeli'nin sözlerine her kesimden farklı tepkiler yağdı.

Neler oluyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bahçeli’ye en sert tepki Zafer Partisi Ümit Özdağ’dan geldi. Özdağ sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bahçeli, terörist başı Öcalan’ın TBMM’de DEM grubunda konuşmasını istedi. Allah böyle siyaseti kahretsin. Bir bebek katili terörist, İstiklal Harbi vermiş gazi TBMM’de DEM grubunda konuşacak. İnanır gibi değil.”

DEM Parti kanadında da büyük şaşkınlık yarattı. DEM Parti kaynaklarından Bahçeli'nin sözleri için "Bu kadarını beklemiyorduk, tarihi bir konuşma yaptı" değerlendirmesi geldi.

Partisinin haftalık grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalar yapan MHP lideri Devlet Bahçeli, çözüm süreci konusunda terör örgütü lideri Abdullah Öcalan hakkında geçen hafta yaptığı çağrıyı bir adım daha ileri taşıyarak "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin, TBMM'de DEM Grup Toplantısı'nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın" dedi.

CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Murat Emir'den de konuyla ilgili ilk değerlendirme geldi. Bahçeli'nin sözlerinin Öcalan'a af isteği anlamına geldiğini belirten Emir, "Söylediklerinin neye işaret ettiğini bilmiyor. Biz açıklayalım. Geçen hafta tecrit kaldırılsın diyen Bahçeli, bu hafta da gelsin Meclis'te DEM grubunda konuşsun diyerek Öcalan için af çıkarılsın demiştir. Bunun af olmadan diğer türlüsü imkânsızdır. Devlet Bahçeli, Abdullah Öcalan için af istemiştir. Umut hakkı için de bir yasal düzenleme istiyor. Son derece yanlış bir noktadan başlıyor. 'İmralı canisi' dediği kişiden çözüm bekliyor. Son derece talihsiz bir konuşmadır. Ağırlaştırılmış müebbet alan bir kişinin yeni bir düzenlemeyle Meclis'te konuşsun demiyoruz barış istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bahçeli’ye tepki gösteren isimlerden biri de Alparslan Türkeş'in kızı Ayyüce Türkeş oldu.

Türkeş, "Kulaklarıma inanamadım. Herkes oturduğu koltuğun sorumluluğunu taşımakla mükelleftir. Kimse Başbuğ Alparslan Türkeş'in koltuğunda oturup teröre yandaşlık yapamaz" ifadelerine yer verdi.

 Gündeme bomba gibi düşen bu açıklamalar sonrası gözlerin çevrildiği DEM Parti kanadından da ilk değerlendirmeler geldi. Bahçeli'nin bu çıkışı karşısında şaşkınlıklarını gizleyemeyen DEM Parti kaynaklarından, "Bu kadarını beklemiyorduk, tarihi bir konuşma yaptı" değerlendirmesi geldi.

Bahçeli’nin bu çıkışı daha uzun süre gündemdeki sıcaklığını koruyacak ve televizyonlardaki tüm tartışma programlarının birkaç hafta konusu bu olacak.

Aslında soru şu? Bir dönem grup toplantısında PKK elebaşı için yağlı urgan atıp idam isteyen Bahçeli, nasıl oldu da Apo’ya af ve mecliste konuşma yapmasını önerebiliyor.

Bu değişimle murad edilen nedir ve bu söylem MHP’nin geçmişten bugüne dile getirdiği ilke ve söylemleri redd-i miras mıdır? Her şeyden önemlisi de bu çağrı ile ülkede yeni bir açılım süreci mi başlatılmak isteniyor?

Bu soruların cevapları ciddi bir izaha muhtaç ama Bahçeli’nin bu açıklaması tüm vatandaşları özellikle de kendi tabanını ters köşe etmiş durumda.

Ülkenin kutuplaşmadan ve kamplaşmadan çok çektiği ve önemli maddi ve manevi kayıplar verdiği gerçeğinden hareketle benzer çağrıların yapılması barış, huzur ve kalkınmayı, özellikle de Bahçeli’nin şart koştuğu gibi PKK bizzat Öcalan’ın ağzından çıkan cümlelerle silah bırakacak ve örgütü feshedecekse bunu tartışmak çok da zararlı olmasa gerek. 

Bakalım bu konuda Ak Parti cenahından nasıl bir açıklama gelecek diye yazıyı tamamlamak üzereyken Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk yorum geldi.

 Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, " Türkiye'nin geleceğinde teröre yer olmadığını herkesin idrak etmesini bekliyoruz. Açılan bu tarihi pencerenin kişisel hesaplara kurban edilmemesini istiyoruz. Hep beraber terörün olmadığı Türkiye'yi inşa edelim istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Terörün olmadığı bir Türkiye eğer tutulan eller ve görüşmelerden geçecekse bunu tüm kesimler ister ama istemeyen tek kesim ABD ve teröre destek verip ülkemizi zayıflatmak isteyen kesimler olacak.